Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 21 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

8 tekenen dat je onzeker bent in je relatie (volgens een psycholoog)

Hoe mooi de liefde kan zijn, helaas gaat het niet altijd over rozen. Wanneer je jezelf immers openstelt voor de liefde, stel je je daarmee óók kwetsbaar op en dat kan soms flink onzeker maken. Vindt de ander me wel leuk genoeg? Ben ik wel een goede partner? Vraag ik niet te veel? Aan deze acht tekenen kan je herkennen of jij onzeker bent in jouw relatie.

Iedereen is weleens onzeker, of je nu een relatie hebt of juist happy single bent, maar wanneer je consistent vrij onzeker bent over je relatie, dan kan dat een gezonde liefdesrelatie in de weg gaan zitten. Hoe weet je of jij onzeker bent in je relatie?

Onzeker in je relatie

Onzeker zijn in je relatie betekent kort gezegd dat je weinig vertrouwen hebt in de relatie en dat je bang bent dat de relatie risico loopt om op de klippen te lopen. Meestal is dat omdat de je gevoelens van je partner in twijfels trekt of jij je afvraagt hoe toegewijd hij of zij nu echt is in de relatie.

Wanneer je wél zeker bent van je relatie, dan voel je je juist sterk. “Alsof de relatie een sterk en veilig eiland is, vol van liefde,” legt klinisch psycholooh Carla Manly uit aan MindBodyGreen. “Als je onzeker bent in een relatie, dan voelt je je onstabiel, alsof de relatie is gebouwd op een niet-stevige bodem of op zelfs drijfzand.”

Natuurlijk is met af en toe onzeker zijn niets mis, dat is hartstikke menselijk. Helemaal wanneer je elkaar nog maar net kent en de gevoelens voor elkaar nog niet helemaal duidelijk zijn. Blijf je je echter onzeker voelen, ook al zijn jullie al lange tijd samen en ken je elkaar goed, dan kan dat de relatie niet bepaald ten goede komen.

Op tijd werken aan onzekerheid in je relatie is essentieel om naar elkaar toe te groeien en een veilige en sterke relatie te bouwen.

Tekenen van onzekerheid in je relatie

Wees daarom alert op de volgende tekenen van onzekerheid in je relatie:

1. Steeds om bevestiging vragen

Een typisch voorbeeld van onzekerheid in je relatie is het vragen om bevestiging van je partner. Het is een manier om te checken of de ander nog wel blij is met je. Vragen als ‘ben je boos op me?’ of ‘hou je van me?’ zijn hier vaak typische voorbeelden van.

2. Op zoek gaan naar afwijzingen

Ben je steeds aan het zoeken naar acties of woorden van je partner die afwijzend zouden kunnen zijn, dan kan dat een typisch teken van onzekerheid zijn. Je bent dan constant het gedrag van de ander aan het over-analyseren om maar manieren te vinden waarop de ander jou niet meer leuk zou vinden.

3. Altijd meepraten met de ander

Om de ander te pleasen, praat je de ander graag naar de mond. De andere persoon stemt zijn of haar mood af op de ander, om de ander een plezier te doen. Dat kan gaan om dezelfde hobby’s, gespreksonderwerpen of het eten waar je zin in hebt. Je durft dan haast niet te zeggen waar je écht zin in hebt, uit angst om de ander kwijt te raken.

4. De ander niet vertrouwen

Wie onzeker is in een relatie, heeft waarschijnlijk ook problemen met de ander volledig te kunnen vertrouwen. Gevolg daarvan kan zijn dat je jaloers wordt en de ander veel gaat ‘claimen‘.

5. Controle uitoefenen op de ander

Als je geen vertrouwen hebt in de relatie is een manier om daar toch een beetje controle over te krijgen, de ander proberen te controleren. Hoe? Over de grens van de ander gaan, de ander geen privacy gunnen of schuldig laten voelen over bepaalde dingen, bijvoorbeeld.

7. Dingen persoonlijk opvatten

Onzekere mensen vatten dingen vaker persoonlijk op, ook al heeft het vaak niks met hun te maken. Gaat je partner eten met vrienden? Misschien denk je dat hij niet met jou wilt eten, terwijl hij in werkelijkheid gewoon z’n vrienden wilt zien.

8. De ander niet te dichtbij laten komen

Ben je onzeker in je relatie? Dan is een manier om niet gekwetst te worden, de ander simpelweg niet te dichtbij laten komen. Is dat het geval, dan heb je waarschijnlijk een vermijdende hechtingsstijl. Door emotionele afstand te creëren, kan je minder geraakt worden als de relatie misschien toch misloopt.

Onzeker zijn, betekent niet het einde

Weet dat als je je onzeker voelt in een relatie, dat niet hoeft te betekenen dat je altijd een onzekere partner zal zijn. Het zijn ‘slechts’ gevoelens die je hebt opgebouwd door eerder trauma waar je samen aan kunt werken. Wél zul je daarvoor open kaart met elkaar moeten spelen en een veilige basis voor elkaar moeten creëren.

Als partner van een onzeker persoon kun je daar dus extra rekening mee houden. Met de juiste communicatie, toewijding en wellicht relatietherapie kan je een ontzettend gezonde relatie creëren én behouden.

Vreemdgaan en tóch een goede relatie hebben, kan dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️