Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 24 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je ooit voor een relatie de ick gehad? Dit is wat je hierover moet weten

We hebben het allemaal weleens meegemaakt, de ick.  Wie weet had je op het moment zelf niet eens door dat het een ick moment was. Het begrip klinkt niet voor iedereen bekend in de oren. Eigenlijk betekent het dat je date iets doet wat je vervelend vindt en misschien doet hij wel eens iets wat zo vervelend is dat het als afknapper werkt.

Betekent dit einde relatie?

De ick hebben

De term ick heeft het afgelopen jaar een hele andere betekenis gekregen. De term verwijst nu naar relatiespecifieke betekenis, ergernis die ontstaat door een bepaalde gewoonte die jouw partner heeft. Dit kan zijn door de manier waarop iemand eet of dat diegene een knipoog geeft wanneer ze een compliment geven.

Het is lastig om te zeggen waar dit unheimisch gevoel vandaan komt. Het kan zo maar uit het niets ontstaan en zelfs tijdens de perfecte date kan er opeens een ick ontstaan.

TikTok #ick

Dankzij TikTok zijn er super veel mensen die een ick ervaren. De hashtag #ick is wel zo’n 2 biljoen keer bekeken en het worden er met de dag meer. Mensen delen volop hun verhalen op TikTok, maar er worden ook tips gegeven.

Eigenlijk is #ick nu trending om mensen te helpen om van een ongezonde crush af te komen. Wanneer je in de eerste fase van verliefdheid zit, zet je jouw crush op een voetstuk. Alles wat ze doen is geweldig. Icks helpen erbij om jouw crush menselijk te maken.

Op TikTok is het zelfs een trend geworden waarbij koppels aan elkaar vertellen wat de icks van hun partner zijn. Dit laat ons zien dat je zelfs met icks de relatie gewoon kan laten werken.

@kristy.sarah

the last one really got me 😂😭 he’s so triggered #icks #ick #voiceeffect #voiceeffects #couples #therapy #couplestherapy #relationships

♬ original sound – Kristy Sarah

Hoe kom je van de ick af?

Het is tijd om niet zo’n big deal te maken van een ick. Het laat zien dat iemand menselijk is. Het moet dan ook zeker niet een reden zijn dat je een (potentiële) relatie afbreekt. Hier zijn vier tips om over een ick te komen.

Neem de tijd om te reflecteren

Neem de tijd om iemand te leren kennen. Het is zonde als je een (potentiële) relatie weggooit om een klein dingetje dat niet perfect is. Niemand is nou eenmaal perfect, misschien kan je leren om van deze ongewone gewoontes te houden.

Reflecteer op wat jij nou echt zoekt in een relatie. Is deze gewoonte echt erg of kan je er overheen kijken?

Ga met mensen om zoals jij wil dat ze met je omgaan

Behandel mensen zoals jij behandeld wil worden. Vriendelijk zijn tegenover anderen is erg belangrijk. Ook al wil je misschien niet op tweede date gaan, het is van belang dat je wel aardig blijft.

Laten weten dat iemand je de ick geeft, is natuurlijk niet het aardigste dat je kan doen. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als iemand dat tegen je zegt.

Wees eerlijk over je icks

Ben jij iemand die weet waar je naar op zoek bent in een relatie, laat je potentiële match dit dan van tevoren weten. Als je een hele checklist hebt voor jouw perfecte match, kijk uit dat je ze niet afschrikt. Wees vooral eerlijk over wat je wilt in een relatie.

Volg je instinct

Hoewel je niet te snel moet oordelen, kan het soms ook zo zijn dat je instinct je laat weten dat iemand niet jouw persoon is. Het is niet zo dat je jouw gevoel gelijk moet negeren. Wanneer je een persoon net leert kennen en al heel snel op diegene afknapt, misschien moet je er dan ook maar een einde aan maken. Aantrekkingskracht is nou eenmaal moeilijk te faken.

Kan een relatie overleven zonder seks? Dit is wat experts zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️