Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 12 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Ben je onveilig gehecht? Zó kun je als volwassene je hechtingsstijl herstellen

Een onveilige hechting kan op latere leeftijd problemen geven binnen relaties. Simpelweg omdat je als kind nooit leerde hoe het is om een gewone relatie te hebben. Gelukkig is dat niet iets waar je de rest van je leven mee rond hoeft te lopen, want een onveilige hechting kun je bij volwassenen herstellen.

Laten we eens kijken hoe.

Wat is hechtingsproblematiek?

Hechtingsproblematiek zijn problemen die voortkomen uit een onveilige hechting. Dit komt altijd voort uit hoe je vroege jeugd was. Waren je ouders er voor je en was er ruimte om emoties te tonen en te bespreken, dan ben je waarschijnlijk veilig gehecht. Bij onveilige hechting is dit niet het geval.

Dit heeft veel invloed op je latere relaties omdat je nooit goed hebt geleerd hoe het is om een veilige band met iemand te hebben. Ook zijn ze zo ingeworteld in je systeem en je onderbewustzijn, dat het moeilijk is ze te doorbreken.

Lees ookBenieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe de test

Vormen van onveilige hechting

Er zijn 3 vormen van onveilig hechting.

Angstig-obsessief

Als je onvoorspelbare ouders had, die jou vaak aan je lot over hebben gelaten, ben je vaak angstig gehecht. Daardoor merk je nu in relaties vaak dat je bang bent om verlaten te worden. Je klampt je vast aan je partner, wordt snel jaloers en hebt zoveel steun en bevestiging nodig dat je er niet voor je partner bent.

Vermijdend

Heb je moeite met het uiten van gevoelens? Dan kan het zijn dat je vermijdend gehecht bent. Als kind heb je nooit je gevoelens leren uiten omdat je ouders daar afwijzend op reageerden. Vaak ben je als je vermijdend gehecht bent moeilijk te bereiken voor nieuwe liefdes. Dit kan komen doordat je jezelf hebt wijsgemaakt dat je helemaal geen liefde nodig hebt.

Ook interessant: Hoe kan je er als ouder voor zorgen dat je kind veilig gehecht raakt?

Angstig-vermijdend

Had je afstandelijke ouders en ben je daardoor het vertrouwen in anderen en het vertrouwen in jezelf kwijtgeraakt? Dan ben je angstig-vermijdend gehecht. Op latere leeftijd uit zich dit in intens verlangen naar liefde, maar niet geloven dat je de moeite waard bent. Je komt daardoor gemakkelijk in een knipperlichtrelatie terecht.

Zo kun je een onveilige hechting bij volwassenen herstellen

Ondanks dat het best lastig is om problemen die door een onveilige hechting ontstaan te doorbreken, is het niet onmogelijk. Wel is het het beste om de hulp in te schakelen van een professional wanneer je de onveilige hechting bij volwassenen wil herstellen.

Must readHoe weet je eigenlijk of je een trauma hebt?

Die gaat samen met jou aan de slag met de oorzaak van jouw problemen. Er wordt gekeken naar wat je in je jeugd mee hebt gemaakt, en welke invloed die dat nu op je heeft. Daarnaast focus je op het verbeteren van je zelfbeeld en het leren omgaan met je emoties. Door de vinger op de zere plek te leggen, kun je hiervan herstellen en weer vertrouwen vinden in het aangaan van relaties.

Therapievormen die geschikt zijn voor het aanpakken van problemen die ontstaan door onveilige hechting zijn onder andere:

1. Schematherapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten als terugkerende depressies. Het helpt de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen.

Hoe merk je op latere leeftijd dat je onveilig bent gehecht?

Door de ervaringen uit je jeugd te onderzoeken, leer je patronen herkennen en op zo’n manier veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Ook leer je voelen wat je behoeften zijn en hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan. Dat helpt bij het richting geven aan je relaties.

2. Familieopstelling

Een systeem – je familie – werkt het beste als iedereen zijn of haar eigen plek kent en ook inneemt. Door verstoringen kan het zijn dat iemand de eigen plek niet meer inneemt of in kan nemen – iemand wordt ziek, overlijdt of kiest ervoor om weg te gaan. Het systeem is dan uit balans. Dit kan ook invloed hebben op andere onderdelen in je leven.

Lees ookZo kun je worden wie je wilt zijn (en je patronen herkennen)

Door een familieopstelling leer je je eigen plek in het systeem weer terugvinden en innemen. Zo kan een onbalans die door onveilige hechtingen is ontstaan ook worden opgelost.

Meer weten? Luister naar onze BEDROCK TALKS-podcast met Els van Steijn. Zij is expert op het gebied van familieopstellingen.

3. Emotion Focused Therapy

Emotion Focused Therapy richt zich nadrukkelijk op hechtingsproblematiek. Tijdens deze therapie focus je vooral op de emoties die gaan over de basisbehoeften: veiligheid, verzorging en erkenning. Als deze genegeerd worden, ontstaat namelijk spanning en daar wil je vanaf.

Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

De therapievorm stelt ook je relatie centraal. Het helpt meer begrip creëren bij je partner, en leert koppels goed omgaan met elkaars kwetsbaarheden. Zo wordt de relatie weer veilig en wordt er ruimte gemaakt voor warme gevoelens en de liefde voor elkaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️