Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 7 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

Cosmetisch arts Leanne over het gevaar van een onrealistisch schoonheidsideaal

Drs. Leanne Wong is Cosmetisch Arts KNMG en runt een kliniek in Amsterdam. Haar beroep, mensen mooier maken, kent echter ook een keerzijde. Want met de vele social media-filters, wordt er een onrealistisch schoonheidsideaal gecreëerd. Met de vluchtigheid waarmee er soms wordt geprikt, levert dit later spijt op.

Als cosmetisch arts heb je een mooi beroep, je maakt mensen mooier en dat kan enorm bijdragen aan het zelfvertrouwen en welzijn van deze persoon. Stel iemand ziet er altijd boos uit, maar voelt zich niet zo, dan kun je dat verhelpen. Ook na een ongeluk of trauma, bij aangeboren afwijkingen of na een operatie is het mogelijk om met Botox of fillers de boel te verfraaien. Botox kent naast het esthetische ook een medisch effect. Bij migraine of overmatig zweten bijvoorbeeld.

Leanne is gespecialiseerd in het gelaat en deelt haar kijk op deze wereld.

“Botox en fillers zijn heel toegankelijk en overal beschikbaar” deelt ze met BEDROCK. “Aan de ene kant is het mooi dat het geen taboe meer is. Er werd niet over gesproken en nu wel. Door de openheid kun je je veel beter oriënteren en voorbereiden. Het is een prikje, zo heftig is het nu ook weer niet.

Alleen dat het zo massaal, met kortingen wordt aangeboden, daar heb ik moeite mee. Er zijn zelfs klinieken waar geen gespecialiseerde cosmetisch artsen prikken, maar bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist. De cliënt wordt sneller overtuigd door een kortingsactie, waardoor ze minder goed nadenken over de behandeling.”

Onrealistisch schoonheidsideaal

”Het schoonheidsideaal is irreëel tegenwoordig. Voor mij persoonlijk ligt dit minder gevoelig, ik trap er niet in. Alleen komen er wel klanten bij mij in de zaak die zich laten beïnvloeden en er net als een filter op social media uit willen zien. Dat kan natuurlijk niet. Botox en fillers zijn bedoeld om iets beter te maken en te verfrissen, maar het is niet de bedoeling om het uiterlijk te veranderen” legt Leanne Wong uit.

”Soms zie je dat mensen heel erg behandeld zijn, lippen uit proportie, opgevulde jukbeenderen. Dan verlies je je eigen identiteit in het gelaat. Een beetje vollere lippen geven een sexy uitstraling, maar het is niet bedoeld om het schoonheidsideaal te seksualiseren. Door bepaalde reality shows zie je dit wel gebeuren.”

Gaat een cosmetische behandeling vaak mis?

”In mijn handen gaat het niet vaak mis. Natuurlijk kan er een complicatie ontstaan, bij iedereen. Als misgaat, dan kan het ook goed mis gaan. Vaak gebeurt dit bij een fillerbehandeling. Fillers zijn een substantie die onder de huid blijft. Als je het op een verkeerde manier, of in het worst case scenario, in een bloedvat spuit, kun je de bloedvoorziening tegenhouden. Dan kan dat stuk huid afsterven.”

Hoe zit het met voorlichting, zijn mensen voldoende op de hoogte van risico’s?

”Als cosmetisch arts is het jouw taak om dingen te vertellen. De risico’s zijn klein, het gebeurt niet vaak, maar het is belangrijk om echt op de hoogte te zijn van alle mogelijke bijwerkingen. Goede uitleg tijdens het consult is enorm belangrijk. Botox heeft net als andere medicijnen gewoon een bijsluiter en die kun je opzoeken. Net als met alles, wil je je goed inlezen.

Bovendien wil je niet meewerken aan een onrealistisch schoonheidsideaal, dit pakt eigenlijk nooit naar tevredenheid uit.”

Moet de drempel hoger worden?

E”en cliënt van mij ging ooit met iemand anders mee naar een kliniek. Ze werd daar overtuigd om ook lipfillers te doen. Ze kon zelf niet geloven hoe snel het was gegaan. Dat ze werd overgehaald door een cosmetisch arts én ook meteen behandeld. Toen de behandeling niet goed ging en de lippen buitenproportioneel groot uitpakte, raakte ze in paniek. Daarna is ze bij mij terug gekomen. De zwelling was weg, maar alsnog was het resultaat lelijk. Ik heb de filler toen weggehaald.

Het is niet moeilijk om fillers weg te halen, er is een product waarmee je het oplost. Alleen gebruiken we het enkel in het geval van complicaties. Het moet geen gewoonte worden om iets in te spuiten om er vervolgens weer uit te halen. ”

Rekt de huid van de lippen uit bij lipfillers?

”Niet per se, behalve als ze extreem worden gevuld, wat past binnen het onrealistische schoonheidsideaal. Dan heb ik het over strak gespannen lippen die bijna lijken te knappen. Alleen heb ik daarvan nog geen lange termijn resultaten gezien. ”

Weiger je soms een verzoek passend bij een onrealistisch schoonheidsideaal?

”Soms. Dan heb ik het over hele jonge meiden van 18 jaar. Dit is nog heel jong en het zou beter zijn om iets volwassener te zijn voor je begint. 21 is wat mij betreft een mooie leeftijd, dan denk je na over wat je gaat doen. Soms zijn er hele mooie meiden die door de druk van social media een behandeling willen. Dan zien ze iets op TikTok, het komt vanzelf in jouw scherm. Dingen waar je normaal gesproken niet bij stilstaat, worden opeens haalbaar. Ze denken laat ik dat ook doen. Dat gebeurt vaak impulsief en daardoor hebben veel vrouwen achteraf spijt.

Als je een behandeling overweegt, kun je letten op de esthetiek. De arts moet een match zijn, het moet bij jou passen. Of je natural of juist onnatuurlijk behandeld wil worden. Heel belangrijk is dat je een gecertificeerde arts kiest bij een goede kliniek. Laat je niet verleiden door kortingen, mooie praatjes of een onrealistisch schoonheidsideaal. ”

Liever eerder dood dan lelijk: dit doen vrouwen voor het ideale schoonheidsideaal (bedrock.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️