Laura Maaskant
Laura Maaskant Psyche 13 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Benieuwd naar je onbewuste vooroordelen? Doe de test!

Vraag jij je ook weleens af hoe vrouwen in topfuncties hun privé- en werkleven in balans houden, maar stel je jezelf dezelfde vraag niet bij mannen hoog op de carrièreladder? Of kijk jij iets vaker over je schouders als je ‘s avonds laat door de stad naar huis fietst wanneer een groepje mannen achter je fietst, maar voel je je veilig wanneer het vrouwen zijn? Waarschijnlijk voel je je ongemakkelijk bij deze vragen. Omdat je volmondig ‘nee!’ wilt antwoorden, maar toch aanvoelt dat die ‘nee’ niet een keiharde is. Of dat deed ik in ieder geval toen deze vragen mij gesteld werden. Professoren aan Harvard ontwikkelden een test om dit soort ongemakkelijke gevoelens bloot te leggen en ons bewustzijn hierover te vergroten.

We zijn allemaal een klein beetje racistisch

De onderzoekers stellen dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en dat we allemaal ergens een klein beetje racistisch zijn. En dat is ook niet heel gek, wanneer je bedenkt dat we dagelijks omver worden geworpen door allerlei ‘normen’ die in ons brein onbewust een status quo neerzetten. Vrouwen vervullen nog vaak de traditionele huistaken. Wit is in onze samenleving de regel en mensen met een kleurtje de uitzondering. Hetzelfde geldt voor heteroseksuelen versus homo- of biseksueel.

Ons brein maakt bepaalde connecties. ‘Rood’ linken we met ‘bloed’ en niet met ‘regen’. Tot zover is er dus niets mis mee. Maar soms maken onze hersenen ook connecties die minder onschuldig zijn. De test legt een aantal stereotypen aan ons voor en meet hoe snel wij die stereotypen linken met bepaalde personen.

Hoe je de perfecte eerste indruk kan maken (tijdens een date, sollicitatie of feestje)

Harvard ontwikkelde verschillende tests

‘Zorgdragend’ linken we over het algemeen met het vrouwelijke, dus wanneer een man zorgtaken op zich neemt, klopt onze link in onze hersenen niet meer. ‘Discipline’ linken we vaker aan dunne mensen dan dikke. De test meet de tijd die we nodig hebben om verschillende concepten met elkaar te combineren. Op die manier legt het onze (onbewuste) vooroordelen bloot. Harvard ontwikkelde verschillende tests, onder andere over onze vooroordelen over: vrouw versus man, oud versus jong, gekleurd versus wit en heteroseksueel versus homoseksueel.

De test gaat er niet over om jezelf te veroordelen. Te denken dat je ‘fout’ bent, wanneer je een sterke voorkeur hebt voor heteroseksuelen, of dat je ‘goed’ zit, wanneer je geen voorkeur hebt voor dunne mensen, is niet de bedoeling van de test. Daarmee zou het zijn doel voorbij schieten. Wat de test wél zal doen is het blootleggen van ons onbewuste en door dat te doen, geeft het eye-openers. En daarmee kunnen we uiteindelijk, door het onbewuste naar het bewuste te trekken, onze (soms niet zo aantrekkelijke) karaktereigenschappen veranderen.

Je kunt de test hier doen.

Meer lezen over vooroordelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️