Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor de plantenliefhebbers: zo kun je de Oleander-plant stekken

Bij BEDROCK zijn wel dol op planten én het stekken van planten. Hoe meer planten, hoe beter! Niet zo gek dat planten stekken nog steeds razend populairder is. Daarom delen we regelmatig tips over how to with plants en het stekken. Vandaag: Oleander stekken. 

De Oleander is een fijne plant met schattige roze bloemetjes; daar wil je er natuurlijk meer van. Door het stekken van de Oleander geef je hem wat meer ruimte en heb je een jong nieuw plantje.

Planten stekken: de Oleander plant

Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen.

Kamerplanten stekken voor beginners: de Scindapsus stekken

Dit heb je nodig voor het stekken van een Oleander: een scherp mes of een schaar. De stek moet de lengte hebben van ongeveer twee of drie bladpaden. Snijd, met je mesje of schaar, de stek vlak onder een bladpaar af. Haal vervolgens de onderste bladeren weg.

De Oleander stekken in de grond

Als je de wortels van je stek niet per se wil zien groeien en de stek gewoon gelijk lekker in zijn potje wil hebben, dan kun je hem in de grond stekken. De stek doet het ‘t best in een combinatie van scherp zand en potgrond.

Zet vervolgens de stek op een warme en lichte plek. De Oleander-stek heeft een goede vochthuishouding nodig; het moet vochtig zijn, maar zeker niet te nat!

Voeg eventueel wat stekpoeder aan je stekje toe om hem een gezonde boost te geven.

De Oleander stekken in water

Een Oleander stekken kan ook heel goed in water. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een vaasje of een flesje met ruim water. Zet vervolgens de afgesneden stek in het water.

Krijgt je plant een geel blad? 6 vragen om de oorzaak te achterhalen

Vervang iedere week het water zodat de stek steeds genoeg voedingsstoffen heeft. In water kun je de wortels zien groeien, dus dat is het leuke daaraan. Zorg er wel voor dat de bladeren van de Oleander het water niet raken, want die kunnen daardoor gaan schimmelen.

Zodra er voldoende wortels zijn ontstaan, kan de stek opgepot worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️