Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 14 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

In een andere wereld met de Off-Track app: opgaan in je omgeving door muziekwandelingen

Om de omgeving extra in je op te nemen en meer in het moment te zijn, kan je nu via de Off-Track app luisteren naar muziekwandelingen: de muziek past zich aan je omgeving aan en dat is een hele beleving.

De muziekwandelingen zijn door Sophie Jurrjens ontwikkeld en sinds vorige week beschikbaar in de Off-Track app voor je mobiele telefoon. Onder andere routes door het Vondelpark, Amstelplein en het Vliegenbos in Amsterdam zijn te beluisteren met de speciaal aangepaste muziek aan de omgeving. Er zijn ook routes in Rotterdam en Texel.

Een nieuwe ervaring met de Off- Track app: muziekwandelingen

29 oktober vond de officiële opening plaats. Er waren veel mensen aanwezig die allemaal op hun eigen manier een bijdrage geleverd hadden, zoals de Gemeente Amsterdam en Mensen Maken Amsterdam.

Vanuit het centrum van Amsterdam maakte Sophie met ongeveer vijfentwintig mensen een muziekwandeling en daarna was er een borrel. ‘Het was heel feestelijk. Mensen hadden de app en een koptelefoon en zo liepen we door het centrum’, zegt Sophie. Iedereen kan nu zelf de Off- Track app downloaden en de wandelingen maken.

Oprichtster Sophie Jurrjens: “Ik wilde een andere wereld van muziek creëren”

Sophie studeerde aan het Conservatorium als zangeres en pianist, hier leerde ze
haar eigen muziek componeren en produceren.

Tijdens een wandeling in 2016 kwam ze op het idee om muziek aan de omgeving te koppelen in de vorm van muziekwandelingen. “Ik luisterde naar mijn eigen muziek die best wel kalm was en dat paste bij de omgeving. Het was koud en er lag ijs op het water”, vertelt ze.

“Precies op het moment dat ik van het pad afstapte om een foto te maken van een tak op het ijs, veranderde de muziek ineens naar een spannend stukje en dat paste gewoon zo goed bij het moment. Ik vond het geweldig en wilde dat andere mensen dit ook konden ervaren.” Ze ervaart het zelf als stappen in een andere wereld waarin de muziek je meer verbind met je omgeving.

Winterse wandelingen tot vreugdevolle routes

Net zoals bij een boek, hebben de muziekwandelingen ook een begin, middenstuk en einde. Met een drum, wordt het looptempo aangegeven.

“Wat ik visueel zie, zet ik om in muziek. Het einde van de wandeling mag best wat rustiger, maar het midden mag meer energie hebben”, vertelt ze. ‘Als je een brug op gaat, krijg je meer energie en als je omlaag gaat, wordt het wat rustiger.’

De wandelingen hebben allemaal een eigen karakter of passen bij bepaald weer. “In het Vondelpark heb ik er een meer klassiekere kijk op gegeven met bijvoorbeeld ook pianoklanken. De wandeling in de Bijlmer heb ik in de winter geschreven en die klanken klinken daardoor ook wat kouder.”

Volgens Sophie voelen de wandelingen een beetje aan als een meditatie met muziek om je heen. Muziek kan dan ook een positief effect op onze gezondheid hebben. Daarnaast brengt het je ook gemakkelijk in beweging.

“Ik hoor dat mensen na een wandeling meer rust hebben en weer met frisse energie verder kunnen.’ Voor mensen die meer willen bewegen, zijn de muziekwandelingen ook laagdrempelig. ‘Het halfuur gaat snel voorbij!” zegt Sophie.

De waardering voor de omgeving groeit

In 2017 studeerde ze af en nam ze de tijd om haar idee verder te ontwikkelen. In de afgelopen jaren heeft ze meerdere malen muziekwandelingen gemaakt voor verschillende projecten en de bekendheid bleef groeien.

In 2018 maakte ze de eerste muziekwandeling voor de Hollandsche Schouwburg tijdens de
Museumnacht Amsterdam en daarna volgde er meer. Ze ontwikkelde een website en nu is de Off-Track app voor muziekwandelingen gelanceerd.

In groepsverband konden mensen met koptelefoon op de wandelingen maken. Als de mensen aan het einde uit hun bubbel kwamen, werd er geklapt.

De wandelingen brengen ook een extra stukje waardering, doordat je dingen ziet of waarneemt waar je normaal gesproken nooit echt op let. “Mensen zeggen dat ze het zo mooi vinden waar ze op dat moment zijn en dat ze daar eigenlijk nooit op hebben gelet. Het is fijn dat je dat mee kan geven aan mensen door alleen maar muziek”, zegt Sophie.

De groepswandelingen wil ze blijven houden, het liefste één keer per maand als er bijvoorbeeld weer een nieuwe wandeling gereleased wordt met een borrel na.

Een groot avontuur

Ondanks de vele wandelingen en lancering van de Off-Track app, ziet Sophie muziekwandelingen nog als het begin. De volgende stap is om de muziek echt te koppelen aan de locatie, nu wordt het looptempo nog aangegeven met een drum. Ook experimenteert ze met AI om je zintuigen nog extra te prikkelen.

“Het is een groot avontuur en de reis stopt eigenlijk niet. Ik blijf leren, nieuwe wandelingen maken en kijken hoe erop wordt gereageerd. Ik ben blij dat ik dit op mijn eigen manier heb gedaan”, vertelt ze. “Het was er voor mij al op deze manier, maar niet voor de buitenwereld. Het voelt echt pas als het begin.”

Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️