Sophie Meurs
Sophie Meurs Welzijn 24 nov 2023
Leestijd: 6 minuten

De ochtendroutine van een orthomoleculaire diëtist

De dagen worden korter en in de ochtend blijft het steeds langer donker. Gaat dan de wekker? Dan druk je die nog even met je ogen dicht op snoozen en draai je je nog even om. Stop! Dat is niet slim. Snoozen kan namelijk je bioritme verstoren doordat het je slaapcycli onderbreekt. Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor het functioneren van het menselijk lichaam. Een regelmatige ochtendroutine zorgt er op zijn beurt weer voor dat je de rest van de dag stabiele energie, mentale rust en meer positiviteit ervaart.

In het beste geval word je wakker door daglicht of door een wake-up light, spring je direct uit je bed en start je met jouw ochtendroutine, maar hoe ziet die er eigenlijk uit?

De ochtendroutine van Sophie Meurs

Ik neem je mee in de verschillende onderdelen van mijn ochtenden om je hopelijk te kunnen inspireren.

Frisse mond, frisse start

Tijdens de nacht is ons lichaam druk bezig met ontgiften. Afvalstoffen hopen zich daarbij op, op je tong. Voordat je water drinkt wil je in ieder geval ervoor zorgen dat deze afvalstoffen weg zijn! Gebruik hier bijvoorbeeld een koperen tongschraper voor. Dit verwijdert bacteriën en aanslag van je tong, wat kan bijdragen aan een gezonde mondgezondheid en een frisse adem.

Daarna kan je eventueel ook nog oil pulling, het spoelen van je mond met olie, toepassen. Neem een eetlepel koudgeperste sesamolie of kokosolie en spoel het gedurende 5-20 minuten in je mond. Dit helpt bij het verwijderen van gifstoffen en bacteriën en verbetert de mondhygiëne. Spuug het daarna uit in de vuilnisbak, je wilt namelijk niet dat het in de gootsteen komt te zitten.

Dit sluit je af door je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Deze is effectief bij het verwijderen van tandplak en het behouden van een gezonde glimlach.

Boost je dag met koud douchen

Niks is lekkerder dan in de ochtend een lekkere warme douche nemen om je zo klaar te maken voor de dag. Wil je frisser wakker worden? Neem dan eens een koude douche. Dit verbetert je bloedcirculatie, maakt je energieker, remt ontstekingen, vermindert stress, helpt bij het ontgiften en gaat veroudering van huid, haar en nagels tegen.

Genoeg redenen om die douchekraan eens naar beneden te draaien! Onthoud wel: als je ziek bent, menstrueert of zwanger bent, kun je koud douchen beter even overslaan. Je lichaam heeft dan namelijk al haar energie nodig en het nemen van een extra stressprikkel is dan niet fijn.

Een stralende huid

Na een heerlijke douche is het tijd om ook je huid de verzorging te geven die het verdient. Wees je daarbij bewust wat je op je huid aanbrengt. De huid is namelijk een spons die hormoonverstorende stoffen gemakkelijk doorlaat in jouw bloedbaan.

Hier moet jouw lichaam natuurlijk wat mee en dat kan de lever overbelasten, waardoor hormonen minder goed in banen geleid kunnen worden. Dat kan met name leiden tot oestrogeendominantie, door overschot aan xeno-oestrogenen. Let er dus op dat je troepvrije cosmetica gebruikt zonder stoffen zoals parabenen, benzofenonen, PEG’s en chemische zonnefilters.

Even me-time

In de ochtend ben je misschien vaak geneigd om te haasten en jezelf een beetje voorbij te rennen. Neem dan ook in de ochtend even de tijd voor jezelf door bijvoorbeeld te journallen. Even een moment van reflectie in een drukke wereld. Wat houdt je bezig? Hoe voel je je? Waar ben je dankbaar voor? Wat zit er allemaal in je hoofd? Wat wil je deze dag of week bereiken? Door dit voor jezelf op te schrijven word je bewuster van jezelf, maar het helpt ook bij het verwerken van emoties en voor rust in je hoofd.

Je kunt ook voor wat meer actie kiezen en lekker gaan sporten tijdens je ochtendroutine. ’s Ochtends is het een mooi moment om juist wat intensiever te sporten dan bijvoorbeeld ’s avonds. Dan wil je namelijk niet je cortisol laten stijgen. Dat zit namelijk je slaaphormoon, melatonine in de weg. Beweeg voor je ontbijt, want je hebt niet gelijk voeding nodig als je opstaat. Je hebt namelijk een behoorlijk voorraadje in jouw lever en vetcellen.

Bewegen voor het eten kan de opname van voedingsstoffen bevorderen en je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daar heb je dan weer de rest van de dag profijt van! Door een stabiele bloedsuikerspiegel kan je makkelijker energie opslaan en gebruiken, waardoor je minder snel last hebt van cravings en je een prettig energieniveau hebt gedurende de dag.

Tijd voor ontbijt!

Tot slot is het essentieel dat je elke dag een voedzaam ontbijt voor jezelf klaarmaakt. Een uitgebalanceerd ontbijt met groenten of fruit, eiwitten en gezonde vetten voorziet je van voedingsstoffen en energie om de dag te beginnen. Denk aan een omelet met groenten, een chiapudding met collageen en fruit, een smootiebowl met avocado en eiwitpoeder of een bakje rauwe yoghurt met noten, zaden en fruit.

Soms is het nodig om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen met supplementen. Dit is voor iedereen anders. Stem het af op je behoeftes, probeer verschillende nutriënten en stoffen uit en kijk wat dit voor je doet. Het is in veel gevallen niet verstandig om elke dag dezelfde supplementen te nemen. Te veel van dezelfde vitamines, kan zorgen dat het lichaam overbelast raakt. Raadpleeg dan ook altijd een professional om te zien wat voor jou een mooie toevoeging kan zijn.

What do you need?

Je hoeft je niet strikt vast te houden aan één soort ochtendroutine. Dat doe ik ook niet. Ik wissel graag af: soms mediteren, soms juist kracht- en cardiotraining of even wandelen met de hond. Soms doe ik alles, soms doe ik maar één ding. Het is belangrijk om altijd bij jezelf te checken wat jij nodig hebt op de dag en hoe jij wakker wordt. Voel aan of je die zware work-out wel nodig hebt of dat je juist een fijne yogales kan gebruiken. Zelf werk ik graag met de OneFit-app, omdat ik dan heel flexibel kan zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je geen stress krijgt van je ochtendroutine, want dat neem je de rest van de dag met je mee.

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Rachel van De Huismuts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️