Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 8 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Nog niet overtuigd? Dit zijn de voordelen van menstruatieondergoed

Fabrikanten van menstruatieondergoed mogen me inmiddels wel betalen voor alle gratis promotie die ik voor ze doe: ik overtuig alle vrouwen in mijn omgeving, of ze het nou willen horen of niet, van de voordelen. Hoewel het een zoektocht met persoonlijke voorkeuren en eisen is, maakt dit ondergoed mijn maandelijkse periode een stuk comfortabeler.

Menstruatieondergoed voor een comfortabele menstruatie

Tampons, maandverband, cups: ik heb door de jaren heen alle menstruatieproducten op de markt weleens geprobeerd. Ik bleef altijd zoeken naar iets nieuws, want geen van de producten was echt comfortabel. Het ene deed pijn om in te brengen (de cup), het andere voelde ik constant zitten (maandverband). Die ongemakken zorgden ervoor dat ik me het grootste gedeelte van mijn leven verschrikkelijk voelde gedurende mijn menstruatie.

Ik liep rond met pijntjes, voelde me vies en had altijd de angst om door te lekken. Echt heftige menstruaties had na mijn puberteit al jaren niet meer, maar comfortabel? Dat was ook een ver-van-mijn-bed-show. De typische reclames waarin menstruerende vrouwen radslagen maakten in witte broeken, leken me eerder comedy dan berust op de waarheid.

Sinds ik menstruatieondergoed draag, snap ik die vrouwen opeens beter. Natuurlijk, de slips nemen krampen en andere ongemakken rondom de menstruatie niet weg, maar ze maken de maandelijks terugkerende periode wel een stuk fijner

Deze voordelen ervaar ik sinds ik menstruatieondergoed draag

Ik begon een jaar of anderhalf geleden met twee onderbroeken (menstruatieondergoed kan behoorlijk in de kosten lopen, al zijn er anno 2024 ook betaalbare opties te vinden), inmiddels kan ik een hele menstruatie overbruggen met alle modellen -van brazillian voor op lichte dagen tot high waisted voor ‘s nachts. Sindsdien ben ik, tromgeroffel, nog geen één keer doorgelekt. Toen ik andere producten gebruikte, gebeurde dat ook niet elke maand, maar toch minstens een paar keer per jaar. En dat leidde steevast tot een vervelend gevoel.

Maar dat is niet eens de voornaamste reden waarom ik deze ode aan het menstruatieondergoed breng: het is, voor zover ik met mijn schamele wetenschappelijke kennis kan beweren, één van de gezondste opties voor het vrouwelijk lichaam. In producten als tampons en maandverband zitten parfums en andere chemische stoffen, die je niet in de buurt van je vagina moet willen brengen. Toch doen we dat massaal, voornamelijk omdat de EU precies nul regels voorschrijft over de productie van deze items.

Het kan tot levensbedreigende situaties zoals het toxischeshocksyndroom in het geval van tampons leiden. Zelf heb ik dat goddank nooit meegemaakt, maar ik voelde altijd als ik een tampon of siliconen cup naar binnen bracht dat er iets niet klopte. De producten leverden me elke maand jeuk en krampjes op. Menstruatieondergoed van gerenommeerde merken wordt gemaakt van natuurlijke materialen -en iedereen met een stel hersens kan zich wel bedenken dat dat een stuk gezonder en hygiënischer is dan chemische middelen. Sinds mijn overstap zijn bovengenoemde klachten verleden tijd. 

Dankzij het ondergoed ben ík opeens die vrouw die tijdens haar menstruatie zomaar een radslag kan maken terwijl ze een witte broek draagt. Het prijskaartje dat aan de onderbroeken vast hangt, neem ik daarom maar voor lief.

Zo ziet de ideale menstruatiecyclus eruit (en zo creëer je die)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️