Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 7 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over natuurlijke antidepressiva en het gebruik ervan

Een depressie treft miljoenen mensen wereldwijd. Hoewel traditionele antidepressiva vaak effectief zijn, zijn er ook natuurlijke alternatieven die steeds meer aandacht krijgen. Deze alternatieven staan ook wel bekend als natuurlijke antidepressiva.

Ook met natuurlijke middelen kun je depressieve gevoelens verminderen. 

Wat zijn natuurlijke antidepressiva?

Natuurlijke antidepressiva komen van nature voor in de omgeving of bestaan uit bepaalde technieken die zijn gericht op het bevorderen van emotioneel welzijn zonder het gebruik van medicatie. Dit kan variëren van lichaamsbeweging en voeding tot kruidensupplementen en psychotherapie.

Welke soorten natuurlijke antidepressiva bestaan er? 

Er zijn verschillende soorten natuurlijke antidepressiva, zoals: 

 1. Lichaamsbeweging
  Regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, joggen, yoga of dansen, kan endorfines vrijmaken en serotoninelevels verhogen. Dit zorgt voor een betere stemming. 
 2. Voeding
  Een gezond dieet met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten kan ook bijdragen aan een betere stemming. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis (rijk aan omega-3-vetzuren), noten en zaden goed zijn voor de geestelijke gezondheid.
 3. Kruidensupplementen
  Kruiden zoals sint-janskruid, rhodiola sosea en saffraan worden vaak gebruikt als natuurlijke alternatieven voor antidepressiva. Toch is het goed om hier altijd voorzichtig mee om te gaan. Sommige kruiden hebben bijwerkingen of kunnen de werking van andere medicatie verminderen.
 4. Lichttherapie
  Blootstelling aan helder licht kan helpen bij een depressie die seizoensgebonden is, zoals bijvoorbeeld een winterdepressie. Met lichttherapie kun je de productie van melatonine reguleren. 
 5. Mindfulness en meditatie
  Mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen, gedachten te kalmeren en je gelukkiger te voelen.
 6. Edelstenen
  Edelstenen worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun helende eigenschappen en spirituele krachten. Bepaalde edelstenen kunnen helpen bij het bevorderen van een gevoel van kalmte, welzijn en emotioneel evenwicht. De volgende edelstenen kunnen ingezet worden als een natuurlijke antidepressiva:

  Amethist
  Deze paarse steen staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende werking. Amethist wordt vaak gebruikt om angst en stress te verminderen, wat indirect ook weer kan helpen bij het verlichten van depressieve gevoelens.

  Rozenkwarts
  Rozenkwarts staat symbool voor liefde en mededogen. Het wordt gebruikt om een gevoel van innerlijke rust, zelfacceptatie en liefde te verbeteren, wat gunstig kan zijn voor mensen met een depressie.

  Citrien
  Citrien staat bekend als de steen van vreugde, optimisme en overvloed. De steen kan ingezet worden bij het verbeteren van de stemming, helpt het gevoel van welzijn te bevorderen en helpt negatieve energieën te verdrijven. 

Is natuurlijke antidepressiva beter dan traditionele antidepressiva? 

Welke antidepressiva beter is, dat varieert van persoon tot persoon. Voor sommige mensen zal een natuurlijke antidepressiva genoeg zijn om zich beter te voelen. Andere mensen hebben juist veel meer baat bij de traditionele antidepressiva. Het is belangrijk om altijd met een arts te overleggen, voordat je veranderingen aanbrengt in je behandeling bij een depressie. 

Hoe ga je op een natuurlijke manier een depressie tegen?

Benieuwd hoe je op een natuurlijke manier een depressie tegen kunt gaan? Zorg dan voor de volgende dingen in jouw leven: 

 • Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of zwemmen.
 • Een gezond dieet met veel fruit, groenten en volle granen.
 • Het vermijden van alcohol en drugs, deze verdovende middelen kunnen namelijk een depressie verergeren.
 • Voldoende slapen en rust plannen.
 • Het beoefenen van stressverlichtende activiteiten zoals yoga, meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen.
 • Het zoeken naar sociale ondersteuning en praten met een therapeut of counselor.

Depressie is een serieuze zaak en heeft een grote impact op jouw leven. Aarzel dus niet om jouw arts in te schakelen wanneer je merkt dat je depressieve gevoelens ervaart.

7 manieren om de kans op een depressie te verkleinen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️