Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 15 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Freelancen vanuit het buitenland? Z贸 onderhoud je thuis je netwerk

Waar het vroeger de normaalste zaak van de wereld was om je leven lang bij 茅茅n opdrachtgever te werken, is dat tegenwoordig wel even anders. De laatste jaren stijgt het aantal freelancers in Nederland: sinds 2018 zijn er twaalf procent meer fulltime freelancers bijgekomen. Maar hoe doe je dat succesvol als je (deels) in het buitenland zit? Op deze zeven manieren kun je t贸ch succesvol netwerken als freelancer in het buitenland.

Als freelancer de wereld over reizen, klinkt als d茅 ultieme vrijheid. Werken vanuit een zonnig caf茅 in Barcelona, een rustig strand in Bali of een gezellige bistro in Parijs lijkt misschien als de droom van velen. Maar hoe behoud je je professionele netwerk als je duizenden kilometers van huis bent?

7 tips voor netwerken als freelancer in het buitenland

Gelukkig is het mogelijk, met een goede dosis planning en toewijding. We delen zeven waardevolle tips om jouw netwerk te onderhouden terwijl je als freelancer vanuit het buitenland werkt.

1. Digitale platforms: breid je online aanwezigheid uit

Gelukkig zijn afstand en tijdzones maar een klein obstakel om je netwerk te kunnen onderhouden in dit digitale tijdperk. Maak daarom als freelancer in het buitenland optimaal gebruik van platforms zoals LinkedIn en Twitter om toch in contact te blijven met collega鈥檚, potenti毛le klanten en branche-influencers. Post regelmatig updates over je werk, deel interessante artikelen en reageer op berichten van anderen om je eigen zichtbaarheid te vergroten en nieuwe connecties te kunnen maken.

Volgens een onderzoek van Statista groeit het aantal LinkedIn-gebruikers wereldwijd met meer dan 700 miljoen gebruikers in 2022. Een groei die freelance professionals de kans biedt om hun netwerk uit te breiden, zelfs vanuit de verste uithoeken van de wereld.

2. Virtuele evenementen

Hoewel face-to-face ontmoetingen natuurlijk meestal de voorkeur hebben, kunnen virtuele evenementen ook een waardevol alternatief zijn voor freelancers in het buitenland. Schrijf je daarom in voor online webinars, workshops en conferenties in jouw vakgebied. Niet alleen bieden dit soort evenementen mogelijkheden om nieuwe contacten te maken, maar ze houden je ook meteen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je branche. Win-win!

3. Gebruik online koffie-afspraken voor persoonlijk contact

Hoewel e-mails hartstikke handig zijn voor snelle communicatie, gaat er niets boven een face-to-face gesprek, ook al is deze online. Maak daarom regelmatig gebruik van videogesprekken om toch een persoonlijke band te behouden met je contacten. Of het nu gaat om het bespreken van projectdetails, het geven van een update over je werk of gewoon een informeel praatje; videogesprekken helpen om toch een sterke professionele relatie op te bouwen, ongeacht de afstand.

4. Blijf bezoekjes brengen aan je thuisland

Hoewel het leven als een digital nomad geweldig kan zijn, is het essentieel om regelmatig bezoekjes te blijven brengen aan je thuisland om persoonlijke ontmoetingen met je professionele netwerk te onderhouden. Plan afspraken in om koffie te drinken met oude collega鈥檚, om naar evenementen te gaan en zo nieuwe connecties te kunnen maken. Dat soort face-to-face interacties kunnen je relaties versterken en kansen cre毛ren voor nieuwe samenwerkingen. Bovendien zullen je vrienden en familie er ook blij mee zijn!

5. Ga naar lokale co-working spaces

Als je vanuit het buitenland werkt, zijn lokale co-working spaces een ideale omgeving om andere gelijkgestemde professionals te ontmoeten en je netwerk op die manier t贸ch uit te breiden. Door onderdeel te worden van deze communities kun je nieuwe zakelijke kansen voor jezelf cre毛ren, maar wellicht ook meteen vriendschappen opbouwen met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij.

6. Gebruik social media

Naast professionele platforms zoals LinkedIn, kunnen ook social media zoals Instagram en Facebook goede hulpmiddelen zijn om je netwerk te onderhouden vanuit het buitenland. Deel bijvoorbeeld foto鈥檚 en verhalen van je avonturen in het buitenland en laat zien hoe je werk je leven verrijkt. Daardoor blijf je in contact met vrienden, familie 茅n zakelijke contacten.

Door persoonlijk en authentiek aanwezig te zijn op social media, kun je een goede band opbouwen met je netwerk, z茅lfs op afstand.

7. Blijf flexibel 茅n proactief

Het onderhouden van een netwerk als freelancer in het buitenland vereist wat extra flexibiliteit en proactiviteit. Hoe? Wees bijvoorbeeld bereid om nieuwe technologie毛n en trends te leren kennen, doe je best om te blijven groeien in je vakgebied en blijf openstaan voor nieuwe kansen die op je pad komen. Door actief te blijven en je netwerk voortdurend te laten groeien, kun je namelijk je professionele horizon verbreden en succesvol blijven, waar ter wereld je ook bent.

Als freelancer in het buitenland is het onderhouden van je netwerk een essentieel onderdeel van je succes. Met de juiste kennis en aanpak kun je waardevolle professionele relaties opbouwen en je carri猫re laten groeien, 贸贸k op afstand.

Dus geniet van de mogelijkheden die het digitale tijdperk biedt, blijf in contact met je netwerk en geniet van het avontuur dat het buitenland je te bieden heeft!

Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔