Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 20 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Hier worden wij Nederlanders en BEDROCK lezers écht gelukkig van

Op 20 maart is het de nationale dag van Geluk. Genoeg reden om stil te staan bij waar wij allemaal gelukkig van worden. Ook vroeg de BEDROCK redactie zich af: waar worden onze lezers écht gelukkig van?

Op 20 maart wordt elk jaar in het World Happiness Report het ‘gelukkigste land ter wereld’ bekendgemaakt. Dit jaar is dat weer Finland geworden. Nederland staat op de zesde plaats en daar mogen we best gelukkig mee zijn! Vorig jaar stonden we op de vijfde plaats. We zijn dus wel een plekje gedaald. Daarentegen staan we nog steeds in de top tien van de gelukkigste landen.

Wat maakt ons gelukkig?

De onderzoekers van het World Happiness Report meten geluk aan de hand van zes elementen: sociale steun, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid en afwezigheid van corruptie. Als je je dus over het algemeen vrij, veilig en gezond voelt zorgt dat voor een gevoel van geluk. Dit is ook een mooi moment om stil te staan bij jezelf: wat maakt jou gelukkig?

Wij van BEDROCK vroegen ons af waar jullie gelukkig van werden en de antwoorden bevestigen ook dat wij inderdaad genieten van de mensen om ons heen, de vrijheid die wij hebben en het besef om gezond te zijn.

Waar de BEDROCK lezers gelukkig van worden

Elk antwoord dat wij ontvingen, vonden wij mooi en inspirerend! We hebben gemerkt dat veel BEDROCK lezers gelukkig worden van bewegen en de natuur. “In de natuur zijn, zon op mijn gezicht en het geluid van fluitende vogels in mijn oren”, zegt bijvoorbeeld Marcha. Ook Janneke wordt daar gelukkig van: “Rennen in de vroege ochtendzon ergens in de natuur en dan onderweg lammetjes tegenkomen!”

Daarnaast gaven lezers ook aan gelukkig te worden van de liefde. “In een omgeving zijn met mensen die mij lief zijn en plezier hebben. Dat geeft veel energie”, deelt Bobbie. Ook Marcella geniet van haar sociale kring. “Liefde, in alle vormen en maten. Niet alleen voor mijn partner, maar ook voor mijn familie en vrienden”, vertelt ze. Ook kan gezonde voeding voor een geluksgevoel zorgen. “Lekker en gezonde voeding. Dat geeft mij niet alleen een voldaan en goed gevoel, ik ga er ook echt van genieten”, vertelt Dafne.

Wat is geluk voor onze eigen redactie?

Nu is het de beurt aan ons: ook wij van BEDROCK hebben onze fijne geluksmomentjes. Annemarie Hartsuiker, de hoofdredacteur van BEDROCK, deelt waar zij gelukkig van wordt. “Ik word héél gelukkig van verbinding met mensen die ik liefheb en verbinding met de natuur. Ik ben veel buiten, dagelijks minimaal een uur. Ook probeer ik vaker in contact staan met mijn lichaam. Knuffelen, een massage, work-out‘s of yoga zijn allemaal manieren om meer in het lijf te komen en uit het hoofd. Verder merk ik dat het bewust wegleggen van mijn telefoon en even niet bereikbaar zijn, mij ook echt gelukkiger maakt. En het allerbelangrijkste voor geluk: gezond zijn. Zonder een goede gezondheid heb je niks. Als iedereen om mij heen gezond is en ikzelf ook, dan ben ik het gelukkigst.”

“Waar word ik gelukkig van?”, vraag ik, Maartje Vis, mijzelf af terwijl ik dit artikel schrijf. “Ik studeer Journalistiek en vorig jaar nam ik een tussenjaar. Ik zat niet zo lekker meer in de flow en wilde graag weer goed in mijn vel zitten. Na een journey van healing en zelfontwikkeling heb ik mezelf weer teruggevonden en ben ik met de volle honderd procent weer aan de bak gegaan. Wat voelt het goed om weer lekker bezig te zijn!”

“Ik heb gemerkt hoe belangrijk je mentale gezondheid is. Als ik denk aan de stappen die ik gemaakt heb en waar ik nu sta, maakt dat mij gelukkig. Het idee dat je er zelf weer bovenop kan komen en hoe cliché het ook klinkt: er weer sterker uit komt. Verder haal ik ook plezier uit afspreken met vriendinnen, simpelweg van de zon genieten of een lekker gerecht koken. Gewoon de alledaagse dingen doen en daar dan ook écht energie van krijgen, dat maakt mij gelukkig.”

Er zijn dus veel dingen waar je van kan genieten en dat hoeven echt niet altijd grote prestaties te zijn. Het blijkt maar weer dat vooral de kleine alledaagse dingen voor een geluksgevoel zorgen. Geniet van elk moment en dus ook zeker de ‘kleine’, want die hebben juist óók een grote waarde!

Altijd druk en hectisch? Simpel leven geeft juist kracht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️