Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 26 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Aan tafel! Aan dit eetpatroon herken je een narcist (aldus nieuw onderzoek)

Een narcist herken je behalve aan de constante behoefte aan aandacht, manipulatief gedrag en flinke dosis zelfzucht aan nóg een opvallende karaktereigenschap. En wel eentje aan de keukentafel, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Aan deze karaktereigenschap kan je een narcist herkennen.

Kan je een narcist echt herkennen aan hoe hij of zij eet? Dit nieuwe onderzoek suggereert van wel.

Een narcist herkennen

Niet iedereen die veel met zichzelf bezig is of bepaalde narcistische trekjes heeft, is meteen een narcist. Maar op het moment dat narcistisch gedrag overgaat op pathologisch gedrag, oftewel het moment waarop je echt kan spreken van een ziekte, spreken we van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Deze serieuze stoornis is niet alleen vervelend voor de persoon zelf, maar ook (of juist, vooral) voor de omgeving. Wil je weten hoe je een narcist herkent? Eerder deelden we 9 manieren om een narcist te herkennen. Het zijn veel al psychologische kenmerken waaraan je een narcist herkent.

Maar daar komt nu dus nóg een karaktereigenschap bij, aldus een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychology & Marketing. Narcisten zouden er namelijk een soortgelijke eetpatroon op nahouden en hun buitensporige hoeveelheid zelfvertrouwen uitoefenen met behulp van voedsel. Ja, écht.

Het eetpatroon van een narcist

Voor het uitvoeren van het onderzoek werd een groep mensen – waaronder een deel met narcistische trekken – gevraagd naar hun voedselkeuzes nét nadat ze was verteld over de gezondheidsvoordelen en risico’s van bepaald voedsel. Wat bleek?

Auteur van het onderzoek en senior professor marketing aan de Kedge Business School in Bordeaux, Renaud Lunardo, zegt: “wij krijgen het idee dat de meest narcistische mensen meer wijn drinken dan anderen simpelweg om te pronken.”

Drinken narcisten meer wijn?

In het eerste onderzoek kregen 644 volwassenen wijn aangeboden (dat rijk is aan gezondheidsbevorderende polyfenolen, maar óók schadelijk kan zijn in hoge doses). De tweede groep kreeg een chocolaatjes aangeboden – nóg een voedingsmiddel dat niet zo gezond is, maar wel antioxiderende eigenschappen heeft.

Voor dat de deelnemers van het onderzoek de voedingsmiddelen kregen, vulden ze een vragenlijst in die de onderzoekers een idee gaven hoe narcistisch ze waren (zoals: “ik heb de neiging om te willen dat anderen mij bewonderen”, een echte diagnose was er dus niet per se).

Waarom een gezonde dosis narcisme geen kwaad kan

De onderzoekers ontdekten interessant genoeg dat mensen die narcistische trekjes vertoonden eerder geneigd waren om meer chocola en wijn te consumeren dan mensen zonder narcistische trekken, waarschijnlijk omdat ze hun positieve gezondheidsvoordelen te veel benadrukten.

Die gegevens komen ook overeen met een eerder onderzoek dat concludeert dat narcisme een link legt met zogeheten optimismevoordelen, waarbij mensen de neiging hebben om hun eigen gevoeligheid voor positieve of negatieve gebeurtenissen verkeerd in te schatten.

Hoe eten narcisten?

In weer een ander onderzoek werden 333 Amerikanen ondervraagd over of ze zich voor konden stellen een durian te eten. Het is een gezonde, maar stinkende vrucht. Wat bleek? De narcisten hielden in een sociale setting meer rekening met eventuele gezondheidsrisico’s.

We zijn immers sneller geneigd om gezondere voedselkeuzes te maken wanneer andere mensen in de buurt zijn.

Een narcist overschat de gezondheidsvoordelen wanneer ze alleen eten, en besteden meer aandacht aan gezondheidsrisico’s van voedsel als er andere mensen in de buurt zijn, zo laten de onderzoeken zien.

Voor de wijn en chocola lovers

Gelukkig betekent dat je van wijn of chocola houdt nog niet meteen dat je een narcist bent. Er zijn immers veel factoren die jouw voedingskeuzes beïnvloeden, zoals je cultuur, opvoeding en je mentale welzijn!

Met deze 8 tips leer je beter omgaan met een narcist

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️