Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Word jij altijd geprikt door muggen (en je gezelschap niet)? Dít is waarom

In een ruimte vol met mensen, ben jij de enige die geprikt wordt door muggen. Kan het zo zijn dat deze prikbeesten jouw bloed écht lekkerder vinden dan het bloed van je je gezelschap? De wetenschap heeft gelukkig antwoord op onze prangende vraag.

Spoiler: het heeft te maken met 3 factoren.

Waar muggen op af komen

Dat zit zo: muggen hebben hele gevoelige waarnemingsorganen. Zo’n beestje kan zijn ‘prooi’ op wel 30 meter afstand waarnemen! Muggen vinden vooral een warme lichaamstemperatuur erg aangenaam.

Degene met de warmste lichaamstemperatuur, wordt waarschijnlijk ook het vaakst gestoken. Daarnaast zorgt een alcoholische versnapering ook voor een grotere aantrekkingskracht op deze insecten.

Wat de wetenschappers ontdekten, is dat ethanolinname (alcohol) de huidtemperatuur en zweetproductie verhoogt, waardoor de proefpersonen aantrekkelijker werden voor muggen. De wetenschappers schrijven: ‘Onze studie toonde aan dat het percentage muggen dat naar de proefpersonen trok, aanzienlijk hoger was na bierconsumptie, wat aantoont dat alcoholinname de muggenaantrekkingskracht stimuleert.’

Wil je dus minder geprikt worden? Laat een biertje dan vooral staan.

Word jij altijd geprikt door muggen? Dit is waarom (en hoe je jezelf beschermt zonder chemicaliën)

Daarnaast komen de prikbeesten af op geur en koolstofdioxide. Hoe meer je ademt, hoe aantrekkelijker je dus bent voor een mug. Vooral lange en zware mensen, of zwangere vrouwen, stoten meer koolstofdioxide uit waardoor ze een lekker hapje zijn.

Door het sterke reukorgaan, komen muggen ook af op geur. Uit onderzoek van Universiteit van Wageningen blijkt dat het niet een geurtje is waar de insecten dol op zijn.

“Bacteriën op de huid van de mens produceren zo’n 300 verschillende geuren,” zegt onderzoeker Tim Mohlmann. “Bepaalde samenstellingen van al die geuren zijn kennelijk heel aantrekkelijk voor muggen. Maar het is erg lastig om dat uit 300 geuren te identificeren.”

Wat te doen tegen deze prikbeesten?

Hoewel onderzoekers er dus nog niet achter zijn welke geur muggen het lekkerst vinden, kan je deze dingen doen om er vanaf te komen. Bart Knols geeft een aantal tips: pak waterbronnen aan en gooi water uit plantenbakken en kruiwagens, plaats een hor voor de ramen, gebruik een klamboe of spuit muggenspray op.

Als je dan toch gestoken bent, kom je op déze natuurlijke manier van de jeuk af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️