Leontine Jacobs
Leontine Jacobs Betere wereld 23 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo vind je jouw missie! En zet je de eerste stap naar een betere wereld

Een betere wereld begint niet met grote gebaren of ingewikkelde strategieën. Nee, de eerste en meest cruciale stap begint bij jou. Bij het vinden van je missie en het serieus nemen van jezelf, je normen en waarden. Opgeslokt door talloze verantwoordelijkheden en prikkels van het dagelijkse leven, vergeten we soms dat wij als individuen daadwerkelijk een verschil kunnen maken naar een betere wereld, maar waar begin je?

Stel jezelf eens voor als een instrument voor verandering. Ja, jij! Je bent hier gekomen met een doel, een purpose, een missie om de wereld mooier te maken. Een betere wereld klinkt misschien groots, maar bedenk dat elk groot verschil ooit begon met één persoon die zichzelf serieus nam

Missie voor een betere wereld

Jouw bijdrage aan deze wereld kan van alles zijn. Het kan zijn dat je gepassioneerd bent over milieuverandering, diversiteit, onderwijs, of iets anders dat jouw hart raakt. Wat het ook is, het begint bij jou. Of misschien moet ik zeggen: het kán beginnen bij jou…

Stap 1: Ontdek jouw unieke missie

Het ontdekken en naleven van jouw missie is een reis vol trial-and-error. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Neem de tijd om diep in jezelf te graven en te onderzoeken welke thema’s voor jou belangrijk zijn in het leven. Vaak zijn dit onderwerpen waar je al een sterke affiniteit mee hebt, zoals gezonde voeding of duurzaamheid.

Een dagelijkse schrijfoefening kan je bijvoorbeeld helpen om inzicht te krijgen in jouw missie. Hierbij schrijf je elke dag vijf minuten ononderbroken over een dag in jouw ideale toekomst. Hoe ziet die dag eruit? Wat doe je op zo’n dag? Waar werk je aan? Met wie of wat? We noemen dit journalen.

Merk je herhaaldelijk dezelfde thema’s op? Dan hebben deze hoogstwaarschijnlijk te maken met jouw missie. Denk nu eens na over hoe je deze thema’s kunt implementeren in je leven. Wat kun jij bijdragen?

Stap 2: Begin klein, dicht bij jezelf

Door jezelf en je missie serieus te nemen, erken je jouw eigen vermogen om een positieve impact te maken. Het betekent dat je jezelf toestaat om te groeien, te leren en te evolueren, zodat je effectiever kunt zijn in het nastreven van jouw missie. Het betekent dat je jezelf op waarde schat, omdat je weet dat jouw bijdrage ertoe doet.

De wereld heeft meer mensen nodig die vastberaden zijn om verandering te bewerkstelligen. Door jezelf en je normen en waarden serieus te nemen, geef je anderen toestemming om hetzelfde te doen. Je inspireert anderen om achter hun missie te komen en deze te omarmen, waardoor een kettingreactie van positieve actie ontstaat.

Stap 3: Maak je missie voor een betere wereld groter

Je hebt de eerste stappen genomen om jouw missie te omarmen. Well done, you! De volgende stap is er een die tot groots resultaat kan leiden: Breng je missie in lijn met je professionele leven. Hoe? Kijk naar je huidige carrière en denk na over manieren waarop je jouw missie kunt integreren.

Al is het nog zo klein (groots mág natuurlijk ook). Misschien besluit je documenten niet langer uit te printen, stel je aan je baas voor om voortaan een vegetarische lunch te serveren of ga je op zoek gaat naar werkgevers of partners die beter aansluiten bij jouw waarden.

Zet een wekker en schrijf binnen 5 minuten 10 ideeën op. Groot én klein. Het uiteindelijke doel is om je dagelijkse werkzaamheden te verbinden met je diepste passie en doel. Zo wordt je werk leuker én vind je je missie voor een betere wereld.

Leontine werkt binnen haar impact bureau The Alliance dagelijks met founders die door middel van hun missie de wereld een mooiere plek maken. Haar overtuiging: “In een tijd waarin de wereld smacht naar verandering en leiderschap, is het uiten van je overtuigingen, zowel binnen als buiten je organisatie, een krachtige manier om de status quo uit te dagen en een nieuwe standaard te vestigen. Jouw stem maakt het verschil, in je privéleven en in je werk. Spreek je dus uit. Inspireer. Strijd voor een betere wereld. Samen kunnen we de verandering brengen die zo hard nodig is.”

Myrthe heeft een missie: Nederland vaker (en lekkerder!) vegan laten eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️