Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 23 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je een bore-out? Check het aan de hand van deze 7 punten  

Waar we eerder veel hoorden over een burn-out, krijgen we nu meer te horen over een bore-out. Heb je het idee dat je hier weleens last van kan hebben? Check hieronder dan de volgende zeven punten.

Zowel een burn-out als een bore-out kan leiden tot stress en psychische klachten. Het is dan ook belangrijk om hier iets aan te doen.

Wat is een bore-out precies?

Wanneer je last hebt van een bore-out, dan ben je gestrest omdat je je verveelt. Je verveelt je chronisch. Een bore-out komt vooral voor op het werk. Bij een bore-out voelen mensen zich vaak ondergewaardeerd, hebben ze te weinig uitdaging in hun werk en ervaren ze een gebrek aan interesse in wat ze doen. Dit kan leiden tot demotivatie en psychische klachten.

Welke leeftijd krijgt er het meest mee te maken?

Jong volwassenen die net begonnen zijn met werken, zijn het meest vatbaar voor een bore-out. Ze missen vaak uitdagingen en doorgroeimogelijkheden. Ook oudere werknemers, die over een aantal jaar met pensioen gaan, kunnen hiermee te maken krijgen. Zij voelen zich overbodig en kunnen niet goed meekomen als gevolg van technologische veranderingen.

Hieronder vind je 7 tekenen die kunnen wijzen op het hebben van een bore-out

Chronische verveling

Je verveelt je iedere dag op je werk en hebt het gevoel dat de tijd ontzettend langzaam gaat.

Onderpresteren

Je werk is niet uitdagend en hierdoor worden jouw prestaties minder goed. Toch weet je dat je veel meer in jouw mars hebt dan je nu laat zien.

Gebrek aan motivatie

Je hebt maar weinig interesse in de taken die je op werk moet uitvoeren. Hierdoor voel je je niet gemotiveerd om je werk goed te doen.

Fysieke symptomen

Je hebt last van fysieke symptomen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs slaapproblemen. Dit krijg je door de stress van een bore-out.

Mentale gezondheidsproblemen

Steeds vaker voel je je niet goed. Je hebt inmiddels zelfs last van mentale problemen als angst, depressie en een gevoel van nutteloosheid.

Sociale isolatie

Je hebt geen zin meer om sociaal te doen. Op je werk voel je je geïsoleerd van collega’s. Ook kun je dit gevoel meenemen naar je privé-leven, wat ervoor zorgt dat je geen zin meer hebt om wat te ondernemen met je vrienden of familieleden.

Onrustig gevoel over de toekomst

Je merkt dat je je steeds vaker ongerust maakt over de toekomst. Je vraagt je af wat voor carrièrevooruitzichten je eigenlijk hebt.

Wat kun je doen?

Heb je na het lezen van deze tekenen het idee dat je weleens een bore-out kunt hebben? Dan kun je een aantal dingen doen. Het is belangrijk om er op je werk over te praten. Misschien kun je een ander takenpakket krijgen, dat beter bij jou past. Ook is het goed om meer uitdagingen te zoeken.

Het kan helpen om persoonlijke doelen voor jezelf te stellen. Heb je veel vrije tijd op je werk? Gebruik die tijd dan om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Op die manier zet je die tijd slim in. Blijf je het gevoel hebben? Dan is het misschien beter om een nieuwe baan te zoeken, die beter bij je past.

Hoe je (op een natuurlijke manier) meer plezier tussen de lakens ervaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️