Laura Saija
Laura Saija Welzijn 1 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

De spijkermat: ‘Het geheim tegen stress en pijn’

Mensen zijn steeds vaker op zoek naar alternatieve manieren om hun welzijn te verbeteren. Of het nu gaat om het verlichten van pijn, stress of spanning of een betere nachtrust. Een voorbeeld is de spijkermat. De afgelopen jaren is de spijkermat weer enorm populair geworden als alternatief geneesmiddel.

De oorsprong van de spijkermat kan worden teruggevoerd tot de eeuwenoude praktijken van acupressuur en acupunctuur in Oost-Azië.

Deze traditionele geneeswijzen zijn gebaseerd op het idee dat het lichaam energiekanalen heeft, bekend als meridianen, en dat het stimuleren van specifieke punten op deze kanalen kan leiden tot fysieke en emotionele genezing.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat, ook bekend als een acupressuurmat of een bed van spijkers, is een plat oppervlak bedekt met duizenden kleine plastic of metalen spikes. Deze spikes zijn meestal zo ontworpen dat ze geen schade aan de huid veroorzaken, maar wel een aangename druk uitoefenen.

De moderne spijkermat, zoals we die vandaag kennen, werd voor het eerst in de jaren 1970 geïntroduceerd in Zweden door een Russische man genaamd Ivan Kuznetsov. Hij ontwikkelde een mat met plastic spikes en noemde het de ‘Spike Mat’. Sindsdien hebben verschillende variaties de markt veroverd en zijn ze wereldwijd populair geworden.

Waarom gebruik je een spijkermat? Wat zijn de voordelen van een spijkermat?

Mensen gebruiken spijkermatten om verschillende redenen, voornamelijk gericht op ontspanning en pijnverlichting.

1. Stressvermindering

De spikes van de spijkermat kunnen helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Wanneer je op de mat gaat liggen, stimuleren de spikes verschillende acupressuurpunten, wat kan leiden tot een diep ontspannen gevoel.

2. Pijnverlichting

Veel mensen gebruiken spijkermatten om pijn te verlichten, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. De mat kan de bloedcirculatie verbeteren en de afgifte van endorfines stimuleren, wat natuurlijke pijnverlichting kan bieden.

3. Betere nachtrust

Het gebruik voor het slapengaan kan helpen om een diepere en meer ontspannen slaap te bevorderen. De ontspannende effecten kunnen helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van slapeloosheid.

4. Welzijn

Sommige mensen gebruiken spijkermatten gewoon omdat ze geloven dat het hun algehele welzijn verbetert. Het kan helpen om de energiebalans in het lichaam te herstellen en het immuunsysteem te stimuleren.

spijkermat
Bron: Bol.com

Koop deze spijkermat hier.

Nadelen van een spijkermat

Hoewel spijkermatten veel voordelen hebben, zijn er ook enkele mogelijke nadelen.

1. Ongemak

Voor sommige mensen kan het gebruik ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Het kan wat tijd kosten om eraan te wennen.

2. Huidirritatie

Bij langdurig gebruik kunnen de spikes huidirritatie veroorzaken, zoals roodheid of jeuk. Het is belangrijk om de mat met mate te gebruiken en de huid te laten herstellen.

3. Niet voor iedereen geschikt

Spijkermatten zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals huidaandoeningen, bloedingsstoornissen of ernstige rugproblemen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je hem gebruikt.

4. Kwaliteit en hygiëne

De kwaliteit van spijkermatten kan sterk variëren en sommige goedkopere opties kunnen minder duurzaam zijn. Het is belangrijk om een betrouwbare en hygiënische mat te kiezen.

Gevoelens van angst en stress? Seks kan de oplossing zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️