Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 16 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Gevoelens van angst en stress? Seks kan de oplossing zijn

Wanneer je verdrietig bent, stress hebt of angstgevoelens ervaart, heb je in de eerste plaats misschien niet zo’n zin in seks. Of dit nu met of zonder partner is. Toch kan het je opvrolijken om juist wel seks te hebben (alleen of met een ander). Uit onderzoek blijkt namelijk dat alle gelukshormonen in je lichaam aangewakkerd worden wanneer je seks hebt. Seks als oplossing tegen angst en stress? Doen!

Die gelukshormonen tijdens en na de seks zorgen er namelijk voor dat de nare gevoelens verminderen. Je voelt je er ontspannen door en zelfs gelukkiger. Het is een fijne en makkelijke manier om voor jezelf te zorgen in mindere tijden.

Tijdens het hebben van seks maakt je lichaam allemaal hormonen en stoffen aan waardoor je je beter gaat voelen. Ze worden ook wel knuffelhormonen, gelukshormonen en natuurlijke pijnstillers genoemd. Denk aan enforfine: dit is een natuurlijke pijnstiller die vrijkomt in je lichaam bij een orgasme.

Na een orgasme komt serotonine vrij in je lichaam. Serotonine helpt je om negatieve emoties te beheersen en het stofje vermindert stress. Van dopamine voel je je blij en gelukkig en laat seks er nou ook voor zorgen dat dit stofje vrij komt in je lichaam. Bovendien verlaagt seks het cortisolniveau in je lijf, waardoor je minder gevoelens van stress ervaart.

Seks als oplossing tegen angst en stress

Bij een orgasme komt ook het gelukshormoon oxytocine vrij. Dit hormoon heet niet voor niets het gelukshormoon: het laat je ontspannen en gelukkiger voelen. Ook stimuleert het de aanmaak van endorfine, wat het cirkeltje weer rond maakt.

Oxytocine komt trouwens ook vrij bij aanraking, bij huid-op-huid contact, dus een orgasme is geen must om je beter te voelen na het hebben van seks met je/een partner. Na de aanmaak van oxytocine val je vaak heerlijk in slaap en een goede nachtrust zorgt ook voor een beter gevoel de volgende dag.

Uit een Schots onderzoek gepubliceerd in Biological Psychology werd bewezen dat seks inderdaad helpt om stress te verminderen. Tijdens het onderzoek hielden 46 deelnemers (zowel mannen als vrouwen) een dagboek bij van wanneer ze seksueel actief waren. Ook de manier waarop werd opgeschreven. De deelnemers werden vervolgens blootgesteld aan situaties die stressvol waren.

Denk aan een rekentest of spreken in het openbaar. Degenen die de minste seksuele activiteiten hadden gehad, vertoonden de hoogste toename in bloeddruk en gevoelens van stress. De mensen die regelmatig seks, al dan niet alleen, hadden, vertoonden de laagste toename in bloeddruk en gevoelens van stress.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat degenen die geslachtsgemeenschap hadden, de minst hoge bloeddruk hadden in een stressvolle situatie. Nou is die mogelijkheid er natuurlijk niet altijd en kan je dus ook prima voor jezelf zorgen in tijdens van stress.

In de mood komen

Wanneer je niet lekker in je vel zit, is seks niet het eerste wat in je opkomt om je aan toe te geven. Dat zal dan ook, sowieso, niet vanzelf gaan. Om jezelf wat meer in de stemming te brengen kan je eerst een warm bad nemen, het licht dimmen, kaarsjes aansteken en een fijn muziekje opzetten.

Een erotisch verhaal lezen, luisteren of kijken kan je helpen om in de stemming te komen. Een eventuele partner kan je masseren om te ontspannen en zo komt van het een het ander.

5 dingen die je als introvert wilt weten over seks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️