Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 9 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

11 hobby’s die als een heus wellness retraite werken voor je brein

In een wereld waarin we constant aan staan, de to-do lijstjes eindeloos zijn en we vaker met dan zonder haast op de fiets zitten (zelfs als we onderweg zijn naar meditatieles), kan een flinke portie rust geen kwaad. Moet je dan meteen een yogaretraite boeken naar een ander land? Kán, maar je kunt ook aan de slag gaan met één van deze mindful hobby’s.

Recentelijk gaf 89 procent van de Nederlanders aan klachten te ervaren van stress. Dat is een gigantisch aantal. Hoewel je natuurlijk altijd beter de oorzaak van stress kunt aanpakken – voorkomen is immers beter dan genezen – is het ook belangrijk om te weten wanneer het tijd is om pauze te nemen en hoe je ook weer kunt ontspannen.

Mindful hobby’s

Altijd druk zijn, een hoge werkdruk en veel moeten van jezelf zorgt logischerwijs voor stress. Hoe langer stress aanhoudt, hoe schadelijker het kan zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Ook wordt de kans op een burn-out door aanhoudende stress aanzienlijk groter.

We delen daarom tien mindful en ontspannen hobby’s die werken als een heus wellness retraite voor je brein! Deze hobby’s kun je perfect uitvoeren als je merkt dat je gestresst bent, je wordt er namelijk instant zen van.

1. DIY

Weinig dingen werken zo rustgevend als je laptop aan de kant zetten en je handen uit de mouwen te steken. Of nu eigenhandig een moestuin aanlegt, de muren gaat schilderen in vrolijke kleuren of andere klusjes doet in huis. Neem de tijd om te kijken wat jij graag gedaan krijgt in huis en go for it. 

2. Breien

Deze hobby heeft onterecht een oma-imago en is een instant zen maker pur sang. Van toffe hoedjes tot slabbertjes voor baby’s: breien is dé mindful hobby waarin je al je creativiteit (en geduld!) in kwijt kan.

3. Keramiek

Al eerder schreven we over de mindful hobby pottenbakken en namen hoogstpersoonlijk de proef op de som door het maken van keramieken potjes en bakjes. Benieuwd hoe het eraan toe ging? Pottenbakken is dé millennial hobby, maar hoe mindful is het nu echt? BEDROCK zocht het uit.

4. Bloemen plukken en boeketten maken

Het maakt niet uit of je een chique boeket haalt bij de bloemist of er zelf op uit gaat en een vrolijk bosje plukt, hoe dan ook is het samenstellen van je eigen boeketten een ontzettend ontspannen werkje, terwijl je er gelijk je huis mee opvrolijkt. Win-win, toch?

5. Hiken

Toegegeven: wie in Nederland woont, moet een eindje reizen om een flinke hike te kunnen doen, maar dat betekent niet dat je geen prachtige wandelingen in de natuur kan maken. Niets werkt namelijk zo ontspannen voor ons zenuwstelsel als wandelen in de natuur.

Inspiratie nodig? Dit zijn 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland!

6. Schilderen

Je hoeft heus geen Picasso te zijn om de mindful vruchten te plukken van schilderen. Koop een canvas of papier en waterverf en kleur er vrolijk op los. Wedden dat jouw stress binnen no time als sneeuw voor de zon verdwijnt?

7. Kaarsen maken

Deze mindful hobby is een typisch gevalletje weinig input, veel output. Je kunt vrij makkelijk je eigen samengestelde kaarsen maken in allerlei kleuren, vormen en bijvoorbeeld schelpjes en glitters toevoegen. Je hebt slechts twee pannetjes nodig, overgebleven kaarsenstompjes en schelpjes als decoratie.

Benieuwd hoe je dat doet? YouTube is je beste vriend!

8. Puzzelen

Natuurlijk kan ook puzzelen niet aan dit rijtje ontspannen hobby’s ontbreken. Uitzoeken welk puzzelstukje waar moet tot het grote geheel eindelijk af is, werkt al-tijd ontspannen. Je kunt de puzzel in de hoek van de woonkamer leggen en af en toe mee verder gaan wanneer je er zin in hebt.

8 hobby’s die je slimmer maken

9. Lezen

Lekker wegdromen bij een prachtig of juist avontuurlijk verhaal of allerlei mooie inzichten op doen in een zelfhulpboek: lezen is een perfect voorbeeld van ontspanning. Inspiratie nodig? Nooit uitgeleerd: 6 x de beste boeken over (gezonde) voeding, het lichaam en ons brein.

10. Muziek spelen

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren, dus ook niet om te beginnen met muziek te spelen. Mijn moeder is op haar 64ste nog begonnen met gitaar spelen en she loves it! Nieuwe dingen leren vergt wat tijd en toewijding, maar geeft uiteindelijk heel wat voldoening. Tel daar de mindful focus bij op en je hebt er zowaar nóg een mindful hobby bij.

11. Reizen

Reizen, ofwel uit je comfort-zone gaan, zorgt ervoor dat je brein nieuwe neurale paden legt. Door reizen word je flexibeler, creatiever, socialer én empathischer. Je komt steeds in nieuwe situaties terecht, leert andere mensen kennen en misschien leer je wel een nieuwe taal. Reizen is een perfecte manier om te werken aan je neuroplasticiteit.

Benieuwd wat je nog meer kan leren van reizen, hoe het je een bewuster mens kan maken en vooral: hoe het je helpt om jouw eigen leven bewuster en vrijer in te richten? Je leest het allemaal in het boek ‘De magie van reizen’ dat BEDROCK’s Rosa hierover schreef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️