Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 22 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

5 tips om minder snel in de verdediging te schieten

Heb je vaak de neiging om defensief te reageren als iemand je feedback geeft? Wanneer je meteen in de verdediging schiet, gooi je de kans weg om iets te leren van de feedback. Met deze 5 tips verander je de manier waarop je met feedback omgaat en kun je het voortaan gebruiken als een leermomentje.

Reageer niet meteen

Geef geen antwoord tot je de kans hebt gehad om te reflecteren op je gevoelens. Zet alles eerst op een rijtje voordat je overhaaste conclusies trekt.

Verplaats je in de ander

Gebruik de feedback die de ander je geeft als een leermoment. Geef jezelf de kans om je in te leven in de ander. Probeer te begrijpen waarom de ander je deze feedback geeft en wat de ander je ermee wil vertellen. Stel hierna vragen om de ander beter te begrijpen.

Vat het niet persoonlijk op

Goede feedback gaat over je gedrag, en niet over jou als persoon. Zie het dus niet als iets persoonlijks. Bedenk daarnaast dat de feedback afkomstig is van een eigen unieke blik op de wereld en iedereen dingen op een andere manier bekijkt.

Probeer een emotionele reactie te vermijden

Houd je gevoelens in de gaten. In plaats van emotioneel te reageren, kun je deze gevoelens beter bewaren en een kalme reactie geven. Oefen vooraf in gedachten hoe je het beste kunt reageren.

Doe er (n)iets mee

Neem de ander serieus en bedank hem of haar voor de feedback. Denk na over de mogelijkheden. Je hoeft niet met alle feedback iets te doen. Kijk waar je echt iets aan hebt en wat je kunt gebruiken om een betere versie van jezelf te worden.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️