Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe verweer je jezelf tegen onnodig kleding kopen in de uitverkoop?

Het nieuwe seizoen is begonnen en we worden meteen overspoeld met e-mailnieuwsbrieven, Instagram-advertenties en reclames van kledingmerken. Of ze het nu ‘back to school-collectie’, ‘end of season sale’ of ‘autumn essentials’ noemen: het is allemaal gericht om jou als consument te verleiden om nieuwe spullen te kopen. Met deze 3 tips verweer je jezelf tegen het onnodig kopen van nieuwe kleding.

Als je kritisch over je eigen kledingkast nadenkt: draag je dan ook 20 procent van je kleding heel veel en de overige 80 procent (bijna) niet?

Groene marketing maar toch niet zo groen zijn: H&M stopt met Conscious ‘indicator’

Wees gerust: je bent niet de enige die dit doet, maar het is wel iets om over na te denken. De kledingindustrie staat in de top 3 meest vervuilende industriën ter wereld en heeft een grote impact op het klimaat.

Met deze 3 tips voorkom je het onnodig kopen van nieuwe kleding in de sale, door een impulsaankoop of emotie-kopen.

Tips om minder kleding te kopen in de uitverkoop

Zo koop je alleen nog spullen die je nodig hebt en waar je écht blij van wordt.

1. Schrijf je uit voor e-mail nieuwsbrieven

Krijg je ook elke dag meerdere e-mailnieuwsbrieven over nieuwe collecties, sale, kortingscodes die één dag gelden en andere acties? Schrijf je uit. Ja, óók voor je favoriete merken waar je graag van op de hoogte blijft. Je onthoudt die merken toch wel en als je iets nodig hebt weet je ze te vinden op het internet of social media.

6 tips om met je kledingkeuze de klimaatverandering te verminderen

Door geen e-mailsnieuwbrieven meer te ontvangen van kleding-, cosmetica- of woonmerken zorg je ervoor dat je minder spontaan wordt getriggerd om iets nieuws te kopen, omdat iets toevallig in de aanbieding is. En geef toe: dit gebeurt nog vaker dan je wilt.

2. Vervang de behoefte om te winkelen, voor iets anders

Even een rondje stad doen voor de leuk, een middagje shoppen met vriendinnen of alleen even kijken: doe het niet. Als je geen nieuwe kleding nodig hebt, laat je zelf dan ook niet verleiden om tijdens de sale toch even te gaan kijken om iets te scoren.

Zoek in plaats daarvan een nieuwe activiteit die de behoefte opvult ‘voor iets nieuws kopen’, die je eerder opvulde met spullen kopen. Ga naar een museum voor nieuwe inspiratie en impulsen, spreek met een vriendin af die je al lang niet meer hebt gesproken of zoek uit met welke nieuwe sport je wilt beginnen.

3. Maak een lijst van wat je nodig hebt

Altijd slim om te doen tijdens het begin van een nieuw seizoen: je kledingkast grondig doorspitten en opruimen. Zo kom je erachter wat je nog hebt, wat je niet gedragen hebt, weg kan en wat je nog mist. Maak vervolgens een lijst en ga bewust op zoek naar alleen díe items.

https://www.bedrock.nl/kleding-duurzaam-omgaan/

”Met een lijst voorkom je een hoop impulsaankopen. Als het niet op je lijst staat, koop je het simpelweg niet,” legt Tara Button, uit op Refinery29. Button heeft haar eigen webshop BuyMeOnce, waar ze op zoek gaat naar de meest duurzame, long-lasting kledingstukken die ze wereldwijd kan vinden.

Een andere tip van Button is om een foto te maken van het item dat je graag wilt kopen. Loop verder en denk er eerst rustig over na of je dit kledingstuk echt nodig hebt en hoe je het wilt gaan dragen.

“Kledingwinkels zijn zo gemaakt dat ze je psychologisch verleiden om snel te kopen. Ze geven het gevoel dat het de laatste is van jouw maat. Terwijl in het magazijn of in een ander filiaal vaak nog gewoon je maat beschikbaar is,” aldus Button.

Ben je op zoek naar duurzame merken om de kleding die je écht nodig hebt bij te kopen? Check dan deze 5 duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️