Redactie
Redactie Psyche 10 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Zo zorg je het hele jaar rond voor je mentale gezondheid (aldus 3 psychologen)

Wij Nederlanders zijn maar wat goed in doorzetten. De schouders eronder, een tandje erbij en het liefst niet teveel lullen maar vooral héél veel poetsen. We willen goed presteren op werk, maar ook alles uit onze vrije tijd halen. Goed voor ons lijf zorgen, nieuwe skills leren en naast ons gezinsleven ook een druk sociaal leven leiden. Zaken die goed samen kunnen gaan, mits je tussendoor ook de tijd neemt om de schouders er even onder vandaan te halen. Maar laat dat precies hetgeen zijn wat we te weinig doen: het gas er tijdig af.

We leven in een prestatiemaatschappij. Dat klinkt mooi, maar het tegenovergestelde is waar. Altijd maar druk zijn en focussen op presteren, leidt tot stress, burn-outs en andere mentale uitdagingen. Niet gek dat 1 op de 6 werknemers aangeeft last te hebben van burnout-gerelateerde klachten.

Mentale en fysieke gezondheid

Al willen we het nog zo graag, we zijn gewoonweg niet gemaakt om altijd maar bezig te zijn zonder op de rem te drukken. En toch blijven we signalen negeren die ons erop wijzen dat we wat rustiger aan mogen doen, zoals vermoeidheid, stress of sombere gevoelens.

Gek eigenlijk als je bedenkt dat we heel goed onze rust weten te pakken bij een breuk, wond of andere fysieke pijn. Wat maakt het toch zo lastig om voor je mentaal welzijn net zo lief te zijn als voor je fysieke gesteldheid?

Sta stil bij je mentale gezondheid

Dat vroeg ook de World Health Organization zich af en daarom riep de organisatie bijna 30 jaar geleden de eerste Mental Health Day in het leven. Een dag die aandacht vraagt voor (het taboe omtrent) mentale gezondheid.

Een goede timing om stil te staan bij de vraag: hoe besteed je het hele jaar door aandacht aan jouw mentale gezondheid en zorg je goed voor je geest? Drie psychologen van mental healthcare platform OpenUp delen hun tips en adviezen.

1. Check dagelijks bij jezelf in

“Goed zorgen voor je mentale gezondheid begint bij stilstaan hoe het met je gaat,” vertelt Jasmijn, psycholoog bij OpenUp. “Maak er een dagelijkse mindful gewoonte van, bijvoorbeeld als je op weg bent naar werkt of geniet van je eerste kop koffie, om jezelf twee vragen te stellen: hoe gaat het met mij (wat merk ik op, wat voel ik, wat denk ik) en wat heb ik nodig?”

2. Besteed je vrije tijd kwalitatief

De manier waarop en hoe je jouw tijd besteedt, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. “De laatste jaren proberen we steeds meer te doen in hetzelfde aantal uren. Denk aan bijkletsen met een vriend en tegelijkertijd een mail beantwoorden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de tijd afneemt,” legt psycholoog Soesja uit. Probeer dingen met aandacht te doen en vol in het moment te zijn. 

Tip van Soesja: “Neem elke ochtend of avond de tijd om met volle aandacht iets leuks voor jezelf te doen, al is het 5 minuten.”

3. Daag jezelf uit

“Doe regelmatig iets wat je spannend vindt of waarvan je twijfelt of je het kunt,” tipt psycholoog Jan. “Dingen buiten je comfortzone doen, zorgt voor meer zelfvertrouwen. Natuurlijk is dat spannend, dat hoort erbij. Grote kans dat je je nooit helemaal ready voelt om de stap te zetten, maar onthoud een kleine stap vooruit is ook een stap vooruit.”

4. Focus op wat er wel is

Er zijn altijd positieve en negatieve dingen in het leven en dat is alleen maar mooi. Zonder highs geen lows. “Het zit ‘m in hetgeen waar je aandacht aan geeft, want wat je aandacht geeft, groeit,” vertelt Soesja.

“Focus op de dingen die er zijn (zoals een lekker bed om in te slapen, of die goede vriend die je een helpende hand bood) en goed gaan. Een dankbaarheidsdagboek kan je hierbij helpen, maar ook het geven van een dagelijks compliment aan jezelf.”

Leuke reflectievraag: bedenk eens welke tegenslagen uit jouw verleden je uiteindelijk iets positiefs hebben gebracht.

5. Ga bewust om met social media

Als je merkt dat je je soms down voelt na het (doelloos) scrollen door social media, is het slim om af en toe een break te nemen. Jan: “Stel een social media-loze dag in of leg je telefoon na 7 uur ‘s avonds in een la. Een goede opschoonbeurt bij tijd en wijle kan ook geen kwaad. Volg mensen die je inspireren en ontvolg accounts die je energie kosten.”

6. Zie stress als een raadgever

Stress is er in eerste instantie om ons alert te maken en te waarschuwen in spannende situaties. Jan: “Stress houdt ons scherp, maakt ons weerbaar en helpt ons beter te presteren. Een positieve functie. Probeer het daarom niet te zien als een vijand, maar als een belangrijke raadgever. Voel je stress opkomen? Begroet het dan met open armen en vraag: wat wil dit gevoel mij vertellen?”

7. Open up

Mensen zijn sociale wezens. In verbinding staan met anderen is belangrijk voor ons mentaal en fysiek welzijn. “Het bespreken van iets, groot of klein, lucht op. Het vermindert stress en helpt je dingen vanuit een ander perspectief te zien,” verduidelijkt Jasmijn. Je gedachten zitten simpelweg niet meer ‘vast in je hoofd’.

“Overigens gaat het niet alleen over moeilijke dingen. Sta ook stil bij welke positieve ervaringen of gevoelens je kunt delen met een ander.”

Tip van Jasmijn: “Schrijf op wat je dwars zit. Dat helpt om je gedachten op een rij te zetten en te verwoorden wat je met iemand wil bespreken.”

Dit gastartikel is geschreven door psychologen van het mentale gezondheidsplatform OpenUp.nl. OpenUp biedt laagdrempelige toegang tot een erkende psycholoog. Voor iets kleins of groots, privé of werkgerelateerd. Maak vandaag nog vrijblijvend kennis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️