Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Mindful bezigheid: meditatief vanuit de ziel schilderen met Sumi-e

Sumi-e staat voor schilderen met zwarte inkt op rijstpapier. De Japanse term ‘Sumi’ betekent ‘zwarte inkt’ en ‘e’ betekent schilderij. Het is een meditatieve kunstvorm waarin je leert om in het hier en nu te zijn.

De oorsprong van Sumi-e ligt in Japan waar het de wereld in werd geholpen door Zen-monniken. Echte Sumi-e voldoet volgens de beschrijvingen dan ook aan zes kenmerken. Ten eerste is het schilderen in zijn puurste vorm. Overbodige details worden weggelaten en retoucheringen of decoraties maken een kunstwerk niet mooier.

Sumi-e meditatief schilderen

Het meditatief karakter van de Sumi-e schilderkunst laat je ervaren dat het niet om het resultaat gaat, maar om de weg, het proces. Hoe vaker je penseelstreken herhaalt, hoe verfijnder jouw gedachten op papier komen te staan. Het is een mindful bezigheid die opperste concentratie vereist en tijdens het schilderen merk je dat je beter ademt en een rechtere houding aanneemt. Regelmatig werken met deze techniek zorgt voor een betere mentale gezondheid waardoor je letterlijk en figuurlijk beter in je vel zit.

Zo doe je het

Er zijn verschillende technieken om Sumi-e te schilderen, maar je moet er vooral niet over nadenken. Voor Sumi-e heb je een wit blad (rijst) papier nodig, water en zwarte inkt. Je gaat zitten (of staan) met een rechte rug en concentreert je op je ademhaling. Net als bij meditatie laat je gedachten komen en gaan totdat het steeds stiller wordt in je hoofd en er maar een gedachten overblijft: het witte vel papier.

Vervolgens ga je met een open blik bedenken wat je wilt gaan schilderen. Dit doe je intuïtief en op je gevoel. Vaak schilder je bij de Sumi-e techniek iets uit de natuur, maar dit hoeft dus niet.

Het onderwerp wordt nooit direct naar waarneming geschilderd, maar na een proces van vertrouwd raken met en verinnerlijken van het onderwerp. Stel je hebt de maan in je hoofd, dan word jij de maan en dit druk je uit op papier.

Met het penseel beweeg je langzaam over het witte papier zonder na te denken over het eindresultaat. Op deze manier schilder je vanuit de ziel. Je laat alle gedachten los waardoor je ruimte in het hoofd creëert. Het uiteindelijke resultaat is hierdoor altijd erg persoonlijk.

L’Eau Papier

Op uitnodiging van Skins Cosmetics waren wij aanwezig bij een Sumi-e workshop. Dit was een bijzondere ervaring waarbij alle zintuigen werden geprikkeld, of juist even ‘uit’ werden gezet. Het was een kwestie van doen, je intuïtie volgen. Voor we begonnen met schilderen moesten we onszelf drie vragen stellen. Met deze in het achterhoofd gingen we aan de slag met het penseel. Uiteindelijk was de boodschap achter deze lancering dat iedere dag een nieuwe is, een blanco blaadje.

sumi e

De geur L’Eau Papier is ook een blanco blaadje, een bijzonder luchtje dat iedereen op een andere manier ervaart. L’Eau Papier van Diptyque is geïnspireerd op papier zelf, als materiaal en middel voor artistieke expressie en creatie. Een perfecte match dachten wij!

https://www.bedrock.nl/haken-breien-gezondheid/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️