Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Maatschappij 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

4x verkapte vormen van emotioneel misbruik

Emotioneel misbruik en psychische mishandeling bestaat in verschillende vormen. Het kan ontstaan in je gezinssituatie (door bijvoorbeeld je ouders) of in je relatie. Zelfs een goede vriend of vriendin of een collega kan zich schuldig maken aan emotioneel misbruik. In een enkel geval is het misbruik situationeel, door tijdelijke stress, een verslaving of ziekte bijvoorbeeld. Soms is de mishandeling constant aanwezig. Beledigen, vernederen, bedreigen of kleineren zijn slechts een greep uit de vormen van emotioneel misbruik.

En al deze vormen van psychische mishandeling hebben ernstige gevolgen. Stress, een ongelukkig gevoel en een laag zelfbeeld om maar wat te noemen. Langdurige en ernstige emotionele mishandeling kan zelfs leiden tot angststoornissen, depressies en psychische trauma’s.

Emotioneel misbruik herkennen

De gevolgen zijn ernstig en daarom is het zo belangrijk dat je emotioneel misbruik herkent en jezelf (of anderen) hiervan bevrijdt. Soms zijn de signalen overduidelijk, maar er zijn ook minder opvallende vormen van mentale mishandeling.

1. Grapjes maken over jouw tekortkomingen

Het lijkt onschuldig, een klein grapje over stotteren. Over je conditie, of over je figuur. Iedereen heeft wel iets dat afwijkt van het gemiddelde. Niks mis mee, al wordt het vervelend als iemand je er constant op wijst. In feite is dit hetzelfde als emotioneel misbruik.

Een goed voorbeeld is dat van een meisje dat na de seks met haar vriendje van al zijn vrienden te horen kreeg dat ze krijst als een speenvarken in bed. Hij vindt het een onschuldig grapje, maar dat is het totaal niet. Het meisje kan een trauma oplopen na deze ervaring en zich nooit meer laten gaan in bed.

2. Betuttelend gedrag over jouw naïviteit, inzicht of bewustzijn

In dit geval weet de ander wat goed voor je is en gaat vanuit eigen perceptie zaken voor je invullen, adviseren, voorschrijven, regelen of doen zonder navraag of je dat ook zou willen en of je dat ook belangrijk vindt. Hij of zij gaat er vanuit dat jij het zelf niet weet of regelt.

Zeker op de werkvloer gebeurt dit vaak! Jouw mening of kennis wordt totaal ondergesneeuwd omdat een ander meent dat deze niet belangrijk is. Ook ouders kunnen je onbewust betuttelen omdat ze denken dat ze het zelf beter weten.

3. Jouw mening en prestaties kleineren

Heb je ooit als kind trots iets aan je ouders verteld en kreeg je toen te horen dat het allemaal niks voorstelde? Of wordt jouw mening nooit serieus genomen door collega’s of vriendinnen? Er zijn mensen die zich beter voelen door anderen te kleineren en dit uit zich in laatdunkend gedrag over kennis of ervaring van de ander.

Als je merkt dat dit een patroon is, kan het je onzeker maken en klein houden. Op een gegeven moment durf je jouw gedachten of mening zelfs niet meer te delen. Kleineren gaat over het ‘verkleinen’ van de ander en heeft dit ook letterlijk als gevolg.

 

4. Je constant ondermijnen door negatieve reacties

Wanneer een ander de neiging heeft om jouw gevoelens steeds tegen te spreken of er negatief op te reageren, dan klap je dicht. Jij deelt gevoelens en de ander walst daar zomaar overheen. Dit zorgt ervoor dat je je gevoelens voortaan maar opkropt. Je verliest uiteindelijk je gevoel van eigenwaarde en je zal moeite hebben om je de dingen te herinneren die je ooit geloofde, dacht en voelde.

Het is daarom enorm belangrijk om deze verkapte vormen van emotioneel misbruik te herkennen.

De geur van okselzweet zou mogelijk helpen tegen een sociale angststoornis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️