Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De geur van okselzweet zou mogelijk helpen tegen een sociale angststoornis

Normaal gezien blijf je het liefst ver uit de buurt van de geur van okselzweet. Behalve als je last hebt van een (sociale) angststoornis. Want volgens Zweeds onderzoek werkt de lichaamsgeur van een ander kalmerend als je angstige gevoelens ervaart, meldt BBC.

Wie had ooit gedacht dat ruiken aan andermans zweet therapeutisch zou kunnen werken. Volgens de wetenschappers die dit vaststelden komt dit doordat de geur van zweet hersencellen activeert die met emoties in verbinding staan.

Waarom en hoe ruiken we?

Alle baby’s worden geboren met een sterk gevoel voor geur, waarbij de geur van de moeder en haar moedermelk het meest vertrouwd is. Geur kan dus veilig voelen, maar geur waarschuwt ook voor gevaar of brengt bepaalde herinneringen naar boven. Geuren worden waargenomen in het bovenste deel van de neus, dit deel is verbonden met het limbisch systeem, het deel van de hersenen waar herinneringen en gevoelens worden geregeld.

Okselzweet als medicijn tegen een (sociale) angststoornis

Zweedse wetenschappers beweren dat zweet de emotionele staat van iemand kan overbrengen en dezelfde gevoelens kan opwekken bij diegene die het ruikt. Als iemand angstig is, zou je daar ook angstig van worden. Andersom kun je kalmte voelen als de geur van iemand anders vertrouwd is.

Tijdens het onderzoek namen de wetenschappers okselzweet af van vrijwilligers. Dit zweet werd door een testgroep van 48 vrouwen met een sociale angststoornis geroken tijdens een mindfulnessessie. Andere vrouwen kregen zonder dat ze het wisten normale lucht om te ruiken. De groep vrouwen die tijdens de mindfulnesssessie de zweetlucht te ruiken kreeg, had veel meer baat bij de mindfulnessessie.

Kalm of gespannen zweet

We schreven eerder dat de gevoelens van de zweter via de zweetlucht worden overgedragen. Tijdens het experiment werd ook hier rekening mee gehouden. De helft van de vrijwilligers die zweet afstonden, keek naar een romantische film. De andere helft ‘zweters’ keek tijdens het zweten naar een horrorfilm. Vrouwen met een angststoornis kregen dus twee verscihllende soorten zweet te ruiken. ‘Romantisch zweet’ of ‘horrorzweet’. Uiteindelijk merkte geen van de vrouwen verschil bij het soort zweet.

Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en of zweet daadwerkelijk een kalmerend effect heeft, gaat verder uitgezocht worden. Wel zullen deze eerste resultaten gedeeld worden op een medische conferentie in Parijs.

Dating anxiety: hoe ga je er mee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️