Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 27 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de eerste keer seks best wat minder belangrijk mag zijn

Ontmaagd worden is voor iedereen een persoonlijke ervaring en voordat het zo ver is, wordt er veel over gesproken. Of het nu al gebeurd is of niet, de eerste keer seks zal je nooit vergeten. Al weet je later misschien niet eens meer heel goed hoe het was…

Waarom wordt er dan altijd verteld dat de eerste keer seks zo bijzonder is? Natuurlijk wil je dat het een fijne ervaring is, maar het hoeft niet perfect te zijn. En dat is wat jongeren steeds vaker tegenhoudt om voor het eerst te vrijen. Of om dingen uit te proberen en te experimenteren schrijft pedagoge Belle Barbé.

Omdat we zoveel waarde hechten aan seks – en omdat de druk hierdoor hoog wordt – kan dat zorgen voor een ongemakkelijke, pijnlijke of gewoon een hele slechte ervaring.

De eerste keer seks

Seksuele opvoeding is bedoeld om het onderwerp seks bespreekbaar te maken. Seks met jezelf én seks met anderen. Wanneer je voor het eerst seks hebt, verschilt per persoon. De een is er veel eerder aan toe dan een ander. Meestal begin je met zoenen, voelen en stukje bij beetje ga je een stap verder.

En dan komt er een moment waarop je geslachtsgemeenschap hebt. Het moment suprême, de daad of de ontmaagding. Het moet allemaal super bijzonder zijn, maar dat is het simpelweg niet altijd. En bovendien verlies je je maagdelijkheid niet alleen door met een penis in een vagina te gaan, seks is veel meer dan dat.

Anders zouden vrouwen die zich tot vrouwen aangetrokken voelen altijd maagd blijven. Seks is een manier om je lichamelijk met elkaar te verbinden en zo genot te ervaren.

Het kan spannend zijn, pijn doen en veel jongeren voelen een enorme druk om het goed te doen. Juist die angst om te blunderen of om het niet goed te doen, maakt van die eerste keer een ‘verplicht nummertje’.

Voorspel

De volgorde waarop seks bespreekbaar wordt gemaakt is ook best gek. Eigenlijk gaat het altijd over ‘voorspel’ terwijl we het hebben over handelingen die je de hele seksbeurt kunt uitvoeren. Denk aan zoenen, knuffelen, elkaar masseren, vingeren,  aftrekken, orale seks en ga zo maar door.

Het is niet zo dat je een lijstje afwerkt voordat je écht gaat beginnen. Ook niet alle vrouwen worden kletsnat als ze opgewonden raken. Ook dan is er niks aan de hand, daar zijn de tubes glijmiddel voor.  Zie ‘voorspel’ vooral niet als iets wat je ‘voor’ iets moet doen en penetratie niet als het grote goed.

Veilig vrijen

Natuurlijk is het belangrijk dat je weet wat je te wachten staat en dat je veilige seks hebt. Want ook tijdens de eerste keer kun je een soa krijgen of zwanger worden, dat wil niemand. Maar daarnaast is het allemaal niet zo rechtlijnig. Ouders willen kinderen vaak beschermen, maar uiteindelijk wil je de gedachten aan je ouders loslaten als je vrijt.

Misschien wil je wel helemaal niet in een opgemaakt bed, met zijde handschoentjes aangepakt worden, maar vind je het veel spannender om het ergens anders voor het eerst te doen. Daar zijn geen regels voor. Als de seks maar vrijwillig is en je weet dat niks moet. Als je wil stoppen, dan stop je.

Seks komt op een moment dat je daar aan toe bent, met een persoon tot wie jij je aantrokken voelt (dit hoeft écht niet de ware te zijn) en hoe dat dan is? Dat weet je pas naderhand. Onthoud dat er na de eerste keer waarschijnlijk nog heel veel seksbeurten volgen, waardoor je kunt experimenteren wat je lekker vindt of wat niet. Luister naar je gevoel en doe het niet volgens de boekjes.

Laat het idee los dat de eerste keer perfect moet zijn want dan wordt seks stukken leuker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️