Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 20 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Marleen (32) organiseert remote work experiences naar Kaapstad: hoe werkt dat?

Een eigen bedrijf runnen vanuit Zuid-Afrika? Menig ondernemer zou dat lastig vinden, maar niet de Nederlandse Marleen. Sinds de vorige Europese winter verzorgt zij met haar bedrijf Sweet Spot Abroad heuse ‘remote work & development experiences’ naar de Zuid-Afrikaanse hoofdstad. Hoe werkt dat?

“Take your work abroad”, zo luidt de slogan van de het bedrijf. Want werk en reizen, dat hoeft elkaar heus niet uit te sluiten, meent ze.

Na vier jaar voor een groot consultancybureau gewerkt te hebben, verhuisde de Marleen naar Zuid-Amerika om voor een Nederlandse organisatie lustrumreizen te organiseren. Dat ging goed én ze zag bijna elk Latijns-Amerikaans land om de beste routes uit te stippelen. Toch werd het na een paar jaar hoog tijd om haar eigen toko te openen die ze runt met Joost, die hun remote work experiences runt in Barcelona, zijn thuisbasis.

Kijkje in de remote BEDROCK-redactie: Rosa in Kaapstad

Ondernemen in Zuid-Afrika gaat er nogal anders aan toe dan in Nederland. Hoe werkt dat eigenlijk?

BEDROCK werd hoogstpersoonlijk uitgenodigd om een tripje naar Kaapstad te maken en mee te doen aan het programma. Daar hoefden we natuurlijk niet lang over na te denken! In de hippe Kaapstadse lunchtent The Strangers Club die eveneens fungeert als designkleding-winkel, sprak Rosa met oprichter Marleen af voor een interview.

Waarom ben je begonnen met remote werk tripjes aan te bieden?

“Vooral vanuit eigen ervaringen. Ik was zo’n twee jaar aan het werk in het buitenland, daarvoor had ik wel veel gereisd, maar nu werkte ik er ook echt. Ik merkte dat het me heel erg veel bracht dat ik én kon werken én een buitenlandse ervaring had. Als reiziger heb je een andere ervaring; je bent dan echt als reiziger door die landen heen aan het gaan. Ik woonde een jaar voor werk in Miami en ik leerde het kennen als een local. Toen merkte ik dat het één het ander helemaal niet hoeft uit te sluiten. Eigenlijk vond ik zelfs dat het me beter maakte als werknemer, omdat ik meer ervaring kreeg en meer inzichten van andere mensen.”

“Daarna zei ik m’n baan op en ging ik reizen organiseren in Zuid-Amerika. Ik vond het opnieuw echt een waanzinnige combinatie, je was aan het reizen, maar ook aan het werk. Daardoor haal je veel meer voldoening uit je reis. Na drie of zes maanden reizen ben je er ook wel weer klaar mee en wil je weer wat nuttigs doen met je tijd. Dat bracht me op het idee van Sweet Spot. In de coronaperiode schreven we het businessplan en na bijna een jaar wachten konden Joost en ik eindelijk van start gaan.”

Merk je dat er meer vraag naar remote werken is dan eerder?

“Ja, je merkt dat het steeds normaler wordt. Ik denk dat ook steeds meer mensen het verwachten van hun werkgever. Dat ze in elk geval mogen gaan. Je merkt dat sommige bedrijven daar erg forward in zijn en soms zijn er ook een paar heel terughoudend. Dan denk ik: ‘wat dom’, omdat je echt mensen gaat verliezen daardoor. Er zijn hier veel mensen die in Kaapstad er maar twee of drie weken zijn omdat ze niet langer weg mochten, voor hun is dat een reden om verder te gaan kijken.”

Zelfs grote bedrijven lijken steeds vaker werknemers op afstand te laten werken, hé?

“Zij merken ook dat ze er iets mee moeten doen, alleen gaat dat bij corporates vaak wat langzamer. Toch zijn er ook veel kleine bedrijven die het soms nog moeilijk vinden om die controle uit handen te geven.”

Hoe is het om in het buitenland te ondernemen, en dan al helemaal in Zuid-Afrika?

“Het scheelt dat ik hiervoor in Latijns-Amerika heb gewerkt, en daar was het zowaar nog moeilijker. Nederlanders komen hun afspraken na, werken gestructureerd, denken vooruit en dat is in deze landen of niet of heel weinig het geval. Dat is een uitdaging, maar ik raak er niet gefrustreerd door. Het is nu eenmaal zoals het is en wij kunnen niet al onze Nederlandse dingen hier komen opleggen. Ik kan ze wel daarin helpen en meenemen maar ik kan niet verwachten dat ik met mijn Nederlandse opvoeding op dezelfde manier denk als in een totaal andere omgeving.”

Hoe zorg je toch dat je dingen gedaan krijgt?

“Ik probeer structuur op te zetten waar zij ook mee kunnen werken. We leggen dan ook uit waarom het handig is om het op die manier te doen, en nemen ze echt in mee daarin. Ook is het belangrijk om te weten bij wie je moet aankloppen. Persoonlijke relaties zijn hier heel belangrijk.”

Dé duurzame (food & vintage) hotspots van het bruisende Kaapstad

Kaapstad was al populair, nu nóg meer. Waarom viel jullie keuze op Kaapstad?

“Dit jaar is het echt ontploft. Hoe we erbij zijn gekomen, was eigenlijk een hele makkelijke keuze. We zochten een stad waar het lekker weer was gedurende onze winter. Het liefst een stad aan zee, met veel natuur en waar de tijdszone hetzelfde is. En dus kwamen we hier al snel op uit. Ook wilde we een plek waar goede faciliteiten zijn en goede co-livings.”

Wat zijn dromen voor de toekomst?

“We willen nog wel meer plekken aanbieden, het liefst hebben we in de toekomst nog een winterbestemming in Europa. Een plek die meer in de natuur ligt, dat lijkt mij heel leuk. Onze droom is ook dat het een mix wordt van allerlei verschillende nationaliteiten, het programma is al in het Engels. Alles staat klaar. ”

Ben jij óók benieuwd naar de Remote Work & Development Experience van Sweet Spot Abroad? Bekijk alle details op de website en check welke experiences er op de planning staan. Je vindt er informatie voor een werknemers en werkgevers. Freelancers zijn ook welkom! Wees er snel bij want de boekingen voor de winter 2024 stromen al binnen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️