Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Spiritualiteit 12 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

De kracht van mantra’s: 2 mantra’s voor inzicht en omgaan met verandering

Mantra’s zijn zoveel meer dan alleen mooie Sanskrit klanken. Ze zijn als de magische melodieën van het universum, diep geworteld in de rijke spirituele tradities van India. De betoverende klanken van mantra’s hebben een diepgaande invloed op ons bewustzijn, zorgen voor verandering en worden al eeuwenlang gebruikt voor meditatie, genezing en spirituele verlichting.

In dit artikel neemt Moena je mee in het mediteren met mantra’s en in het bijzonder twee specifieke mantra’s. Waar komen mantra’s vandaan? En hoe kun je ze zelf toepassen om hun kracht en verandering te ervaren? Je leest er hier meer over.

Waar komen mantra’s vandaan?

Mantra’s vinden hun oorsprong in het oude India, ergens meer dan 3.000 jaar geleden. Ze werden oorspronkelijk van mond tot mond doorgegeven en gezien als heilige geluiden die de brug konden vormen tussen de mens en het goddelijke.

Later werden de mantra’s vastgelegd in de Vedische literatuur, de oudste en heiligste teksten van het Hindoeïsme, waardoor ze nog altijd een cruciale rol spelen in de hindoeïstische spiritualiteit.

Mantra’s als key voor verandering

Het gebruik van mantra’s kan een diepgaand effect hebben op je lichaam en geest. Het herhalen of zingen van een mantra kalmeert je geest, vermindert stress en opent de deur naar een diepe meditatieve staat.

De trillingen van mantra’s hebben zelfs een helende werking op het lichaam volgens de Vedische filosofie. Bijvoorbeeld op de pijnappelklier, die ook wel de ‘gelukzaligheidsklier’ wordt genoemd. Daarnaast kunnen mantra’s je energie weer in balans brengen.

Mantra’s geven je kracht door de spirituele resonantie die ze creëren. Ze versterken je band met het goddelijke, brengen innerlijke rust en balans en kunnen je de moed geven om zelfs de moeilijkste tijden te doorstaan.

Iedere mantra heeft volgens de Vedische literatuur een specifiek effect op je lichaam en geest en kan dus voor verschillende doeleinden gebruikt worden: de ‘Gayatri Mantra’ en ‘Om Namah Shivaya’ bijvoorbeeld.

De kracht van de Gayatri Mantra: inzicht en innerlijke wijsheid

Een van de bekendste Vedische mantra’s is de ‘Gayatri Mantra’. Deze mantra is een eerbetoon aan de zon en wordt beschouwd als een bron van wijsheid en spiritueel licht. Geloofd wordt dat het reciteren van de Gayatri Mantra als spirituele oefening je intelligentie, inzicht en innerlijke kracht vergroot.

Gayatri Mantra

OM BHUR BHUVA SVAHA
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHIYO YO NAHA PRACHODAYAT

De woorden betekenen zoveel als: “Oh, stralende zon, bron van mijn leven en intellect, verlicht me met wijsheid en inzicht.” Door deze mantra te zingen of uit te spreken, nodig je deze kwaliteiten uit in je eigen leven. Als je de mantra vervolgens keer op keer herhaalt, bekrachtig je de woorden.

Heb je behoefte aan inzicht, als je door de bomen het bos niet meer ziet, of om je meer te verbinden met je innerlijke wijsheid als je voor een moeilijke keuze staat? Het chanten of reciteren van de Gayatri mantra helpt je om in verbinding te komen met die wijsheid.

Om Namah Shivaya: transformatie en omgaan met verandering

Een andere bekende mantra is ‘Om Namah Shivaya’. Het is een eerbetoon aan Lord Shiva, het hoogste goddelijke wezen in het Hindoeïsme en de god van creatie, transformatie en vernietiging.

OM NAMAH SHIVAYAH

De mantra vertaalt zich als: ‘Ik buig voor Lord Shiva’. En vrijer vertaald: ‘Ik buig voor de fluctuaties van het leven’ of ‘Ik geef me over aan de constante veranderingen van het leven.’ De mantra helpt je om mee te bewegen met veranderingen en geeft je kracht in tijden van transformatie.

Mantra’s gaan vaak gepaard met rituelen. In dit geval kun je tijdens het reciteren van de mantra bijvoorbeeld kaarsen en wierook aansteken om de betekenis (vuur staat voor transformatie) te versterken.

Maar hoe beoefen je mantra’s op zo’n manier dat je deze effecten echt zelf kunt ervaren?

Zo mediteer je met mantra’s

Om te mediteren met een mantra is het allereerst belangrijk om de betekenis en intentie van de mantra te begrijpen. Sluit vervolgens je ogen, adem diep in en begin rustig de mantra te reciteren. Laat andere gedachten los en richt je aandacht steeds weer op de mantra. Dit helpt je geest te zuiveren en te focussen.

Een specifieke vorm van mantrameditatie is Japa Mantra. Daarbij zeg of zing je de mantra herhaaldelijk. Dit kalmeert de geest en opent de deur naar diepe spirituele staten. Je kunt een mala gebruiken om het aantal herhalingen bij te houden.

Een mala heeft meestal 108 kralen en 1 ‘guru-kraal’. Je begint bij de guru-kraal. Steeds als je de mantra hebt herhaald, laat je een kraal door je vingers glijden.

Neem, zodra de cyclus compleet is, een moment om na te voelen om het effect volledig te ervaren. Wat merk je op?

Mantra’s zijn meer dan alleen geluiden. Ze zijn de sleutel tot spirituele ontdekking. Ze hebben de kracht om je geest te transformeren, innerlijke vrede te brengen en je spiritueel te verheffen. Door mantra’s te chanten, kun je de diepten van je ziel verkennen en je band met het goddelijke versterken waardoor er een mooie verandering plaatsvindt.

Moena de Jong is onder meer een Vinyasa, Hatha, Jivamukti, Yoga Nidra en Pranayama docent met meer dan zeventien jaar ervaring. Mantra’s zijn altijd als een rode draad verweven door haar lessen en trainingen. Bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam geeft ze verschillende lessen, workshops en trainingen – waaronder een workshop Mantra’s – en is docent in de 200 uur vinyasa yoga opleiding en in de online yin en vinyasa opleidingen van DNYS.

Met de CODE: bedrockxdnys20 volg je deze 100-uurs opleiding met 20 procent korting en leer je meer van Moena.

www.denieuweyogaschoolonline.nl geldig tot maart 2024.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️