Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Spiritualiteit 17 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Contact met de aarde: 7 manieren om jezelf te gronden

Waarschijnlijk heb je weleens van gronden, ook wel aarden genoemd, gehoord. Bij gronden maak je heel bewust contact met de fysieke wereld om je heen. Het gaat over contact met de aarde, maar ook over contact met de elementen en je eigen lichaam. Hierbij gebruik je al je zintuigen.

Aarden en gronden komt voor in verschillende spirituele en holistische tradities, waaronder mindfulness, meditatie, yoga, en sommige vormen van alternatieve geneeskunde. Door te gronden laat je de aarde toe om energie door je heen te laten stromen. Gronden helpt je daardoor om in het hier en nu te leven en weer terug bij jezelf te komen. Het zorgt ervoor dat je beter in evenwicht bent en je stabieler voelt. Je voelt je letterlijk gegrond, met twee benen stevig op de aarde.

Manieren om te gronden

Natuurlijk is buiten the place to be als het aankomt op gronden. De wind door je haren, zon op je huid, hier komen al je zintuigen tot leven. Toch zijn er nog veel meer manieren om te aarden, zelfs binnen! Wij vertellen je zeven manieren om jezelf te gronden.

Blote voeten

Misschien wel de meest bekende manier om jezelf te aarden, is natuurlijk op blote voeten naar buiten. Dus ga naar buiten en trek je schoenen uit. De zolen van je blote voeten zullen met al hun energiepunten direct de aarde-energie opnemen en een gevoel van ontspanning en verbondenheid geven.

Met je handen in de aarde

Een andere manier om contact te maken met de aarde is door er letterlijk met je handen in te gaan. Dit kan door te wroeten, spitten en woelen in de aarde. Bijvoorbeeld in je tuin of in een plantenbak op het balkon, maar je kunt eventueel ook werken met echte natuurlijke klei.

Zwemmen in zee

Zwemmen in de zee of met je voeten lopen door de branding is een heerlijke manier om te gronden. Het water brengt je meteen terug bij de aarde.

Knolgroenten

Je kunt jezelf ook gronden door voedsel te eten dat uit de grond komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knolgroenten zoals wortels, aardappels, bieten en gember. Deze hebben een grondend effect.

Zet muziek op

Bewegen op muziek brengt de levensenergie op gang, zodat die weer vrij kan stromen en contact kan maken met de aarde.

Zuchten

Even diep zuchten helpt om het teveel aan energie kwijt te raken en weer in het lichaam te zakken. Zucht dus eens een paar keer diep. Doe dat bij voorkeur buiten of voor een open raam.

Huishouden

Bijna elke huishoudelijke taak leent zich perfect om te gronden, als je het met aandacht doet. Voel het warme water bij het afwassen of schoonmaken, voel de wind als je de lakens uitschudt. Zo kun je het gronden heel gemakkelijk onderdeel maken van je dagelijkse leven.

Alysia (33): ‘Ik loop vaak buiten op blote voeten om te aarden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️