Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 18 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Cynta is ademcoach: ‘Je moet gebeurtenissen niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk verwerken’

Binnen haar Breathworkcentrum begeleidt Cynta van den Broek als ademcoach bewuste ondernemers naar een vrijer leven, vol energie en met minder stress. Zij gelooft dat daarvoor belichaamd en persoonlijk leiderschap nodig is. Want het verwerken van gebeurtenissen en groeien gebeurt volgens haar niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk.

Bewuster met ademen omgaan is daar een wezenlijk onderdeel van. Ze weet uit ervaring dat ademwerk kan helpen bij groei, gezondheid en tegenslagen en draagt die kennis maar wat graag over.

Met C Coaching brengt Cynta mensen terug in hun lichaam om zo stress los te laten, trauma’s te verwerken, gedragspatronen te doorbreken of nieuwe inzichten te verwerven. Zo kun je makkelijker passende keuzes maken zodat je meer energie, geluk en balans ervaart in je privéleven en in je werk.

Ademwerk kwam in 2016 al op haar pad, maar nadat ze hersenletsel opliep, besefte ze nog meer hoeveel het kan opleveren.

Ademcoach Cynta over traumaverwerking en bewuster leven

“Ik begon als coach met het geven van stresspreventietrainingen, maar zodra ademwerk op mijn pad kwam, was ik om. Door bewuster te ademen werk je aan alle levels van fitheid. Op spiritueel, maar ook op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Met ademwerk ga je naar de kern en luister je naar je lichaam.

Je kunt wel heel bewust leven vanuit je mindset, maar om mentaal sterk en weerbaar te worden, moet ook je lichaam zover zijn. Als de stress of het trauma nog in je cellen zitten, kom je er niet helemaal vanaf. Het leven blijft dan zwaar voelen; het voelt alsof je constant een zware rugzak meesleurt. Ademwerk helpt je om de gebeurtenissen ook lichamelijk te verwerken.

Dat werd voor mijzelf bevestigd toen ik een paar jaar geleden langdurig hersenletsel opliep door een stom ongeluk. Ik stootte mijn hoofd aan de afzuigkap en was daarna volledig uit de roulatie.

Ik kon alleen maar in een donkere ruimte liggen en dagelijkse activiteiten zoals lopen lukten niet meer. Door niet alleen de gebaande medische paden te volgen, maar me ook op ademwerk te focussen, bleef ik positief en hielp dit met mijn pad naar herstel.

Die nare situatie leerde me om nog meer in overgave te leven; in welke situatie je ook belandt, je komt er wel weer uit. Natuurlijk was het ook pittig, maar ik probeerde het ook van een andere kant te benaderen. Wat brengt het me, wat kan ik daarvan leren en wat kan ik weer doorgeven aan m’n klanten?”

Een reset van het brein

“Een van de effecten van ademwerk, is een reset van het brein uit de overlevingsstand. Ik werk onder andere met de bewust verbonden adem. Welke combinatie van adem- of bewegingsmethodes ik gebruik, is afhankelijk van wat iemand nodig heeft. Het is echt belangrijk om iemands lichaam te lezen. Iedereen, iedere ziel en ieder lichaam heeft namelijk een andere draagkracht en andere behoeften en wensen.

Het is daarom belangrijk dat je weet welke ademtechnieken wat voor effect hebben en dat je deze inzet voor het juiste doel. Je wil iemand niet nog verder uitputten of verder in de overlevingsstand drukken. De combinatie van veiligheid, kwaliteit, humor, nuchterheid en spiritualiteit is daarin belangrijk voor mij: het is maatwerk.

Ademwerk is een puzzelstukje in het geheel. Een stuk dat bijdraagt aan een meer ontspannen leven. Daardoor kun je beter met tegenslagen omgaan en word je leven vrijer.”

Cécile kreeg na haar scheiding een burn-out en helpt nu andere vrouwen in dezelfde situatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️