Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 25 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De man van Yasmin is een complotdenker: ‘Het is een compleet ander mens’

Yasmin is al acht jaar samen met Sander. Hij stond altijd al bekend om zijn sterke mening en eigen theorieën, maar de laatste jaren is hij veranderd. En niet positief. Je zou Sander een echte complotdenker kunnen noemen, deelt Yasmin met BEDROCK.

“Al voor de pandemie viel het mij op dat mijn man bepaalde complottheorieën begon te delen op Facebook. Artikelen van, in mijn ogen, obscure bronnen. Dat vond ik best geinig, ik zag er geen kwaad in. Het ging over de politiek en dan met name de theorie dat westerse leiders samen een geheime agenda hebben. The Great Reset.

De komst van het coronavirus maakte Sander echter nóg fanatieker in zijn complotdenken: het coronavirus zou met opzet gebruikt zijn door overheden om meer macht te vergaren.

Fanatieke én vervelende complotdenker

Van een ‘grappige’ complotdenker veranderde Sander in rap tempo in een ‘coronagekkie’, maar daar bleef het helaas niet bij. De theorieën die hij erop nahield werden steeds complexer. Zo geloofde hij er heilig in dat 5G en wifi-straling ervoor zorgde dat hij zich constant ziek voelde. Hij kreeg last van paniekaanvallen en hartkloppingen.

Ondertussen werd hij helemaal opgeslokt door de stichting ElektroHyperSensitiviteit (EHS). Deze stichting informeert en helpt mensen die stralingsgevoelig zijn. Niet alleen wifi, maar ook elektronische apparaten kunnen een boosdoener zijn. Deze werden dus bijna allemaal uit huis verbannen.

Verhuizen en zwarte grafietverf

Omdat het leven in Nederland slecht zou zijn, verhuisden we naar Duitsland, dat was voor ons niet zo ver weg. In Duitsland werden we volgens Sander minder voorgelogen door de overheid en daar betaal je minder voor een vrijstaande woning. Iets waar Sander door zijn angst voor elektronische apparatuur van buren enorm naar verlangde.

Een vrijstaand huis bleek niet voldoende en de muren en het plafond in ons nieuwe huis werden met zwarte grafietverf geschilderd. Op deze manier wordt straling tegengehouden. Soms voel ik me letterlijk opgesloten in een bunker.

Steeds radicaler

Sander wordt steeds radicaler en er komen constant nieuwe complottheorieën bij. Ik ben bang waar dit eindigt, want ik heb niks in te brengen en kan zijn gedachten al helemaal niet veranderen. Het lachen over zijn extreme denkwijze is mij inmiddels allang vergaan. Hij is ook enorm vijandig tegenover de farmaceutische industrie en stel we krijgen ooit kinderen, dan zou hij ze bijvoorbeeld absoluut niet laten vaccineren. Iets wat ik wél zou doen.

Relatie onder druk

Aan de ene kant heb ik vooral medelijden dat hij zo’n complotdenker is, maar aan de andere kant drijven zijn theorieën ons uit elkaar. Ik weet niet of ik nog wel verder kan met hem als hij in diverse complotten blijft geloven. Er is ook geen discussie of open gesprek mogelijk, met zijn ouders heeft hij inmiddels ook geen contact meer omdat ze hem erop wezen dat hij doordraafde. Hij spreekt ze liever niet, dan toe te geven dat hij wel erg ver gaat.

Als ik ‘s avonds televisie kijk, is hij geïrriteerd en zet hij meteen een bril op met een blauw licht-filter. Want de speciale coating zou het schadelijke blauwe licht van het scherm verminderen. Ergens snap ik dat nog wel, maar ik loop constant op mijn tenen. Inmiddels wil hij het liefste verhuizen naar een no man’s land of vrijstaat waar hij niet hoeft te betalen om te wonen. Als dat gebeurt, blijf ik hier.

Waarom complottheorieën populairder zijn dan ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️