Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 25 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Maitri meditatie leert je om liefdevol naar jezelf te blijven kijken, 贸贸k als alles tegenzit

Maitri meditatie leert je om jezelf te omarmen met liefdevolle vriendelijkheid in plaats van afkeer, ook als alles tegenzit. Maak kennis met deze speciale vorm van meditatie.

Als je voor jouw gevoel je tijd niet nuttig besteedt of niet bereikt wat je wil, kunnen je al snel negatief gaan praten over jezelf. We halen onszelf naar beneden, terwijl we juist behoefte hebben aan liefde als het even tegenzit: maitri meditatie leert je om meer zelfliefde te krijgen.

Ma茂tri meditatie: de meditatie van 鈥榣iefdevolle vriendelijkheid鈥

Maitri (啶啶む啶班) betekent 鈥liefdevolle vriendelijkheid鈥. In dit artikel bespreken we wat de ma茂tri meditatie, ook wel metta meditatie, inhoudt en hoe je ermee kan beginnen.

Wat betekent ma茂tri meditatie voor je leven?

Maitri meditatie legt de basis voor compassie. Hiermee wordt het vermogen bedoeld om met een vriendelijke benadering open te staan voor pijn en lijden. Dit zorgt ervoor dat je onvoorwaardelijk achter jezelf gaat staan, wat je acties ook mogen zijn. Je blijft jezelf ondersteunen met een liefdevolle en vriendelijke houding.

Je bent je eigen vriendin

Kijk naar jezelf alsof je een vriendin voor jezelf bent: als je bijvoorbeeld oordelen over jezelf hebt, mag je deze loslaten. Welke goede vriendin loopt namelijk voortdurend zijn vriendin te veroordelen? Wees een vriendin voor jezelf, ook als je niet aan je eigen verwachtingen voldoet.

Op deze manier beoefen je ma茂tri meditatie

Volgens The Spark Of Light Yoga zijn er 4 stappen die je kan doorlopen voor de maitri meditatie.

Stap 1: word bewust van je verwachtingen

Hoe je over jezelf oordeelt, begint bij de verwachtingen die je aan jezelf stelt. Om echt bewust te zijn van de verwachtingen die je aan jezelf stelt, is er een eenvoudige schrijfoefening.

Voer deze schrijfoefening uit in een meditatieve staat: je schrijft dus gewoon op wat er in je hoofd opkomt zonder daar over na te denken. Het maakt niet uit of er grammaticafoutjes inzitten, ga mee met de flow van het schrijven.

Vul voor jezelf de volgende zin aan: Ik wil鈥 (want anders鈥). Laat jezelf zo veel mogelijk zinnen opschrijven totdat je niet meer op nieuwe woorden komt. Als je dat gedaan hebt, kun je de volgende zin afmaken: Ik mag niet鈥 (want anders鈥). Herhaal deze zin ook zo vaak als nodig is om je hoofd te legen.

Concentreer je nu op het gevoel van liefdevolle vriendelijkheid. Lees de zinnen nogmaals en omarm dat de energie van de liefdevolle vriendelijkheid zoveel sterker is dan de voorwaarden en verwachtingen die je opgeschreven had.

Stap 2: de oordelen loslaten

Dit liefdevolle gevoel tegenover jezelf kun je nog sterker maken met de volgende zin: ik ondersteun mezelf met liefdevolle vriendelijkheid, ook al鈥. In plaats van het op te schrijven, kun je het ook uitspreken of echt proberen te voelen. Pas deze zin toe op de verwachtingen die je opgeschreven had bij stap 1.

Op deze manier zorg je ervoor dat de liefdevolle vriendelijkheid steeds onvoorwaardelijker wordt.

Stap 3: ma茂tri naar jezelf in voor- en tegenspoed

De maitri meditatie kan je dus toepassen in een schrijfoefening of meditatie, maar het is de bedoeling dat het ook naar voren komt in je dagelijkse leven.

Als het 鈥榞oed鈥 verloopt, omarm je jezelf met liefdevolle vriendelijkheid. Als je 鈥榝aalt鈥, omarm je jezelf met dezelfde liefdevolle energie. Ongeacht je gedrag of omstandigheden, weet je dat je achter jezelf staat en blij mag zijn met jezelf. Omarm jezelf dus met liefdevolle vriendelijkheid, ongeacht de situatie.

Stap 4: uitbreiden van de ma茂tri meditatie

Als je de liefdevolle vriendelijkheid vanuit je hart sterk voelt, de juiste houding ermee gevonden hebt en je de invloed ervan opmerkt, dan kan je dat ook gaan uitstralen naar alles en iedereen: naar andere mensen, de natuur, de aarde en ga zo maar door. Je kunt het uitstralen naar bijvoorbeeld je geliefden, maar ook naar personen die jou gekwetst hebben.

Ook geeft The Spark Of Light Yoga nog een gebed in het Pali weer die je kunt gebruiken als meditatie. Bij het eerste deel focus je op jezelf en op het tweede deel op iemand of iets anders.

Aham avero homi
Abayabajjo homi
Aniggo homi
Sukhi attanam pariharami

Moge ik vrij zijn van vijandigheid en gevaar
Moge ik vrij zijn van mentaal lijden
Moge ik vrij zijn van fysiek lijden
Moge ik in staat zijn met blijdschap voor mezelf te zorgen

Avera hontu
Abayabajjo hontu
Anigga hontu
Suki attanam pariharantu

Moge je vrij zijn van vijandigheid en gevaar
Moge je vrij zijn van mentaal lijden
Moge je vrij zijn van fysiek lijden
Moge je in staat zijn met blijdschap voor jezelf te zorgen

Houden van jezelf, ongeacht wat er gebeurt

Maitri meditatie zorgt er dus voor dat je jezelf meer liefde geeft, ongedacht de omstandigheden. Het is een mooie manier om jezelf meer zelfliefde te geven en blij te zijn met de persoon die je bent en wat je bereikt hebt!

Help je altijd anderen? Met een vleugje ego茂sme kies je voor jezelf en stop je met people pleasen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔