Jana Witteman
Jana Witteman Psyche 25 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Maakt geld gelukkig? Wetenschap komt met verrassend antwoord

Maakt geld nou wel of niet gelukkig? Die discussie wordt eindeloos gevoerd. Even leek het erop dat de wetenschap voor eens en altijd duidelijk antwoord had gegeven op die vraag. Toch komen diezelfde onderzoekers nu op dat antwoord terug. (Meer) geld maakt namelijk wel degelijk gelukkig, stellen zij nu. Toch wel verrassend, als je het ons vraagt.

Hoe zit dat nu precies, met die relatie tussen geluk en geld?

De wetenschappelijke route

Wetenschapper Daniel Kahneman van Princeton University publiceerde in 2010 zijn toonaangevende onderzoek, waarin hij met het geluksplateau op de proppen kwam. Kahneman monitorde in 2008 en 2009 het welzijn van ruim 450.000 Amerikanen en concludeerde – kort gezegd – dat zij boven een inkomensgrens van 75.000 dollar per jaar niet gelukkiger worden van meer geld.

Toch kwam er ruim tien jaar later een tegengeluid. Matthew Killingsworth, onderzoeker aan de Universiteit van Pennsylvania, trekt na zijn wetenschappelijk onderzoek namelijk hele andere conclusies. Hij stelt dat mensen wel gelukkiger worden van meer geld. Ook als dat bedrag ruimschoots boven de eerder gestelde ‘geluksgrens’ van 75.000 dollar uittorent.

Gezamenlijk onderzoek: maakt geld gelukkig?

Waar in veel sectoren maar één iemand gelijk kan hebben, ligt dat in de wetenschap net wat genuanceerder. In plaats van elkaar de tent uit te vechten, zijn deze wetenschappers een samenwerking aangegaan. Wat blijkt? Als we kijken naar het gemiddelde resultaat, lijkt het erop dat een hoger salaris wel meer geluk oplevert.

Toch ligt het op individueel niveau net wat ingewikkelder. Vooral bij mensen die ongelukkig zijn, lijkt het erop dat zij gelukkiger worden van meer inkomen – tot een grens van zo’n 90.000 euro per jaar.

Voor de middenmoot geldt: extra geld zorgt voor net wat meer geluk. Voor de meest gelukkige mensen groeit ook het geluk boven een inkomensgrens van 90.000 euro per jaar. Wel belangrijk om te vermelden: het onderzoek is uitgevoerd op Amerikaanse bodem, waar het modaal inkomen een stuk hoger ligt dan in Nederland.

Daar is het modaal salaris namelijk gelijk aan een kleine 60.000 euro, terwijl Jan Modaal het in Nederland moet doen met zo’n 40.000 euro bruto op jaarbasis.

5 manieren waarop geld wél gelukkig maakt

Ben je al rijk, maar wel ongelukkig? Dan zal extra geld ook niet bijdragen aan meer geluk. Ben je al gelukkig, dan kan extra geld wel zorgen voor extra geluk. Over het algemeen geldt dus toch: geld maakt gelukkig.

3 tips om ruzie over geld in je relatie te voorkomen

Dit artikel verscheen eerder op Manners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️