Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 22 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Waarom een klein beetje luxe helpt bij je mentale gezondheid

Zelfs als we minder willen uitgeven, zijn er altijd bepaalde dingen waar we niet zonder kunnen (lees: willen). Van het kopen van je favoriete natuurlijke schoonheidsproducten tot uiteten gaan in leuke restaurantjes en van je favoriete superfoods tot filmkaartjes: vaak zijn het juist die kleine luxe momentjes die voor een opkikker zorgen. Onderzoek laat dan ook zien dat een klein beetje luxe helpt bij je mentale gezondheid.

Volgens de oprichter van Moms for Mental Health, Jillian Amodio, kunnen we uit het kleinste beetje luxe al een sprankje plezier halen op een dag. “Het maakt je dag net dat beetje extra bijzonder.”

Worden we gelukkig van luxe?

Dat een klein beetje luxe je doet opfleuren, blijkt uit dit wetenschappelijke onderzoek. Het focussen op iets positiefs – want dát is onze associatie met luxe – kan dus zorgen voor een flinke dosis (tijdelijk) geluk en plezier en kan daarmee je mentale gezondheid verbeteren.

Door jezelf geregeld te trakteren op kleine, maar voor jou betekenisvolle luxe momentjes kun je niet alleen stress verminderen, maar ook je humeur verbeteren en bovendien een positievere blik op de wereld ontwikkelen. Een vrij simpele manier om extra plezier te beleven je in je dag dus.

Alleen, in de hectiek van de dag zien we dit soort moment van self-care of luxe als overbodig. We hebben er vaak geen tijd of geld voor om een beetje luxe aan onze dagelijkse routine toe te voegen.

Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws, want ongeacht je budget en of je nu thuis of op de werkvloer bent, zijn er allerlei manieren om kleine luxe momentjes te integreren in je dag. Acties die je mentaal, fysiek én emotioneel flink ten goede zullen komen.

De mentale voordelen van luxe momentjes in je dag

Eerlijk is eerlijk: vaak roept het woord ‘luxe’ al snel een beeld van een dure omgeving op, een rijkelijk schuimend bad, champagne en vaak witte, iets te strakke kleding. Luxe hoeft echter niet alleen materieel te zijn, maar kan ook (lees: juist) zitten in het nemen van tijd voor jezelf en kleine momenten inlassen met dingen waar jij simpelweg blij van wordt.

Kleine luxe momentjes verminderen stress

Ons brein wordt blij van kleine verrassingen of vrolijke dingen waar we naar kunnen uitkijken. Dat hoeft niet groot of duur te zijn, maar kan juist zitten in de meest simpele activiteiten, zoals het luisteren naar muziek, tijd spenderen met vrienden, maar ook mediteren verlaagt onze stressniveaus aanzienlijk.

Het zijn misschien niet de activiteiten waar je aan denkt, als je het hebt over luxe, maar het zijn wél de dingen waar we vaak geen tijd voor maken en die we juist nodig hebben. Dat maakt het een luxe activiteit waar je aanzienlijk van opknapt in tijden van drukte en stress.

Je ontwikkelt meer zelfcompassie

We weten natuurlijk hoe belangrijk het is om aardig te zijn voor anderen, maar zoals dit wetenschappelijke onderzoek aantoont, is het net zo goed cruciaal om óók lief en geduldig te zijn voor jezelf. Daarnaast wordt het lastig om er voor vrienden en familie te kunnen zijn, als je niet eerst goed voor jezelf zorgt.

Kleine luxe momenten vergroten je creativiteit en productiviteit

Dankzij die klein luxe momenten a.k.a. leuke activiteiten heb je iets om naar uit te kijken (je verwent jezelf immers eventjes!) en zal je stressniveau aanzienlijk verminderen, je cognitieve vaardigheden verbeteren en neemt je productiviteit toe, laat het onderzoek zien.

Je voelt je fysiek en mentaal beter als je jezelf trakteert

Als je jezelf verwent met kleine luxe momentjes, triggert je brein de feel good neurotransmitters, de stofjes in onze hersenen die zorgen voor een goed humeur.

Tips om kleine beetjes luxe toe te voegen aan je dag

Zoals de naam al zegt, hoeft een kleine luxe niet groot of duur te zijn. Het kan een stukje van je favoriete chocola zijn, een wandeling op het strand (zonder telefoon!), een tripje naar je favoriete plek in de natuur, of een klein flesje van je favoriete, natuurlijke parfum dat je elke dag opspuit als je je aankleedt. Alles waarvan je geniet en helpt om in het moment te zijn, kan een luxe zijn.

Een paar tips om kleine luxe momentjes in je dag te implementeren:

Upgrade je routine

Om die kleine luxe momentjes een vast onderdeel van je leven te maken, kan je ze simpelweg toevoegen aan je dagelijkse routine. Hoe? Als je de koffiebonen koopt die je lekker vindt en een speciale mok hebt waar je het liefste uit wilt drinken.. Sta ook echt op tijd op om van jouw ritueel in een rustige omgeving te kunnen genieten. Plan dus voldoende tijd in voor je nieuwe routine.

Maak je omgeving mooier

Een andere simpele, maar effectieve manier om wat meer luxe toe te voegen aan je leven, is door een ruimte te creëren die je ontspant en waar je vrolijk van wordt. De woonkamer, het terras of het balkon kunnen jouw kleine luxe-oorden worden, om rustig een boek te lezen of een film te kijken. Zet er een comfortabele bank neer of hang een schommelstoel op en koop kussentjes of dekentjes waar je blij van wordt.

Plan de luxe momentjes in

Een belangrijke tip: zet de luxe momentjes in je agenda. Ga voor activiteiten die haalbaar zijn en niet al te ver van huis, zodat het de rest van je schema niet in de war brengt. Kies iets waar je realistisch tijd en geld voor hebt en natuurlijk iets wat bij jou past.

Op de werkvloer

Ook op de werkvloer kunnen er kleine luxe momentjes zijn: denk eens aan een rondje lopen om het gebouw in de pauze, ga naar een lekker restaurant voor de lunch of koop een kussen of leuk kleed om je stoel comfortabeler te maken. Ben je onderweg naar je werk met het openbaar vervoer? Koop dan je favoriete magazine of een nieuw boek en gun jezelf te genieten van de (reis)tijd op een ‘luxe’ manier.

Zie die kleine luxe als een vonkje van geluk. Het is niet iets wat we nodig hebben, maar het maakt de dag nét een tikkeltje extra bijzonder. Misschien is een klein beetje luxe dus toch geen overbodige luxe?

Waarom het oké is niet (extreem) gelukkig te zijn met je werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️