Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 4 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Met deze planner kunnen long-covid patiënten langzaam weer herstellen

Niemand heeft het meer over corona. We hoeven nergens meer QR-codes te scannen of mondkapjes te dagen. Inmiddels is de pandemie verleden tijd, maar voor sommige mensen is dit niet het geval. Honderduizenden mensen hebben last van blijvende klachten na een coronabesmetting: long covid.

Speciaal voor mensen met long covid, een uitputtende chronische ziekte of een burn-out is er de Herstelplanner ontwikkeld.

Blijvende vermoeidheidsklachten

Of het nou komt door covid, de vaccinatie, een burn-out of een ingrijpende medische behandeling. Je hebt er blijvende vermoeidheidsklachten aan overgehouden. Vermoedelijk heb je dan minstens één keer het advies gekregen dat je ‘maar ermee moet leren leven’ dat je niet meer zo veel energie hebt als vroeger.

En dat lukt dus niet. Je bent meer aan het overleven dan leven. Je bent onvoorstelbaar moe en vaak zelfs te moe om goed na te kunnen denken over hoe je weer ‘de oude’ kunt worden. Zo zijn er nog honderdduizenden Nederlanders, die kampen met de langdurige gevolgen van long-covid na een besmetting.

Ze sprankelden van de energie voordat ze met het virus in aanraking kwamen. Nu – maanden en zelfs jaren na de infectie – zijn ze nog steeds totaal uitgeput.

Luisteren naar je lichaam en (mentale) grenzen

Daarom heeft Caroline Prommenschenckel de Herstelplanner ontwikkeld. Ze worstelde zelf ook met langdurige gevolgen van het coronavirus en wil hiermee lotgenoten helpen. Eind februari 2021 raasde het virus door haar lijf. “Terwijl mijn collega’s, familieleden en vrienden na corona snel weer opknapten bleef ik doodmoe”, zegt ze.

Caroline kon haar lot niet accepteren. Door goed te luisteren naar haar eigen lijf en (mentale) grenzen én door alleen dingen te doen die haar energie gaven – al was het nog zo klein – namen haar vermoeidheidsklachten binnen drie maanden af. “Toen ben ik de herstelplanner gaan ontwikkelen, want zo’n resultaat gun ik ook andere long-covidpatiënten”.

Positieve invloed op je genezingsproces

Met deze planner werk je dertien weken lang aan je eigen herstel met extra aandacht voor ademhaling, voeding, beweging en momenten van rust. Dankzij heel gerichte acties ga je – zonder jezelf te forceren – stap voor stap jouw (mentale én fysieke) weerstand en uithoudingsvermogen vergroten. Je leert aanvoelen waar op dit moment je grenzen liggen.

herstelplanner long covid

Zo zorg je ervoor dat je jouw lichaam en geest niet onnodig belast en weer goede reserves kunt opbouwen. De Herstelplanner leert je je dag goed en bewust plannen en laat je ervaren hoeveel positieve invloed je zelf kunt hebben op je genezingsproces.

Ook leer je hoe je emoties en je lichaam op elkaar reageren en je wordt tot actie aangezet; alles in balans natuurlijk. In slechts een kwartier per dag kun je jouw eigen gezondheid en welzijn weer verbeteren.

Ook voor niet-long-covidpatiënten

Nu is de Herstelplanner een praktische handleiding die niet alleen long-covidpatiënten aan meer energie helpt, maar ook handig is voor mensen die herstellen van een burn-out, een zware operatie of behandelingen van een ernstige ziekte.

Voor iedereen dit mentaal en fysiek weer fit wilt leven, kan de Herstelplanner een uitkomst zijn. Je bestelt ’em hier.

Long covid: wat is het en hoe kun je ermee omgaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️