Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 16 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Lig jij links of rechts? Dít is waarom je altijd een lievelingskant hebt in bed

Heb je eindelijk geïnvesteerd in een gigantisch bed in je slaapkamer, vertik je het alsnog om ruim de helft van het bed te gebruiken. Want tja, we hebben nu eenmaal een kant van het bed die zonder duidelijke reden gewoonweg fijner slaapt dan de andere. Wat blijkt? Er is een reden waarom je altijd een lievelingskant hebt in bed.

Lig jij liever aan de linker- of juist aan de rechterkant in bed? Dít is waarom.

Mensen zijn gewoontedieren

Wij mensen zijn gewoontedieren. Hoewel we heus wel flexibel kunnen zijn, houden we doorgaans gewoon niet zo van veranderingen. Bijvoorbeeld wanneer iemand ineens de indeling van onze keukenkastjes verandert, de indeling van de lokale supermarkt (want: *error*) of als je een nieuw systeem moet gebruiken op je werk.

Sommige dingen werken nu eenmaal goed en die willen we liever niet onnodig veranderen. Waarom zouden we? Wij mensen houden van gewoonten, omdat ons brein er niet meer veel over na hoeft te denken en dan over kan gaan op de automatische piloot.

Stel je eens voor dat je elke keer dat je naar de supermarkt loopt, jezelf aankleedt of naar je werk fietst je hersenen super hard moeten nadenken over hoe dat allemaal moet. Dan zou er nog maar weinig ruimte en energie overblijven voor meer belangrijke zaken in het leven.

De plek van je bed in een ruimte

Hetzelfde geldt voor de plek die we kiezen in bed. Of je nu wilt of niet: de kans is heel groot dat – ondanks dat je soms van kant wisselt – je toch één lievelingskant hebt in bed. Vaak zonder dat je daar bewust over nadenkt.

Waarom kiezen we toch graag één kant van het bed (waar we overigens wel zo’n eenderde (!) van ons leven in door brengen)? Om daarachter te komen, duiken we de evolutionaire psychologie in.

Onlangs werd er een groot onderzoek gepubliceerd naar de specifieke kenmerken van onze lievelingsplek in bed. Wat blijkt? De studie suggereert dat onze positionering in bed gebaseerd is op oerangst.

Angst voor ingangen

Dat klinkt misschien vreemd, maar onderzoekers van de Universiteit van München ontdekten dat mensen vaak de voorkeur geven aan de plek in bed van waar ze de ingangen van de slaapkamer (ofwel: de deuren en ramen) van een afstandje kunnen bekijken, terwijl ze er zelf op een afstand van blijven.

Dat was niet alleen zo in onveilige wijken, maar in allerlei wijken blijkt men er zo over te denken. Ook in zogenaamde goede wijken kiest men het liefst een plek voor het bed die zo ver mogelijk bij de ingang vandaan is. Het geeft ons blijkbaar een veiliger gevoel.

Dan het bed: waarom liggen we graag op die ene plek?

Kiezen we dan ook instinctief de plek in het bed die het verst verwijderd is van de deur? In het boek ‘Two in a Bed: The Social System of Couple Bed Sharing’ komt professor aan de Universiteit van Minnesota, Paul Rosenblatt met verschillende aannames. Dit zijn ze:

Soms kiezen we een lievelingskant in bed omdat we dan de ochtendzon kunnen zien opkomen (beter dan aan de kant waar onze partner ligt), de kant die het dichtstbij de badkamer is (ook al scheelt het maar een paar stappen) en soms slapen mannen aan de kant van de deur om hun partner te beschermen voor eventueel gevaar. Bijzonder, toch?

Maakt de linkerkant gelukkiger?

Er is zelfs een onderzoek geweest in 2011 dat suggereert dat de linkerkant van het bed een plek ‘gelukkigere‘ plek is. Voor het onderzoek – dat overigens werd gesponsord door een hotelketen – werden 3000 volwassenen gevraagd naar hun geluk thuis en op het werk, en natuurlijk aan welke kant van het bed ze sliepen.

De gelukkigste en best aangepaste deelnemers lieten weten dat zij aan de linkerkant van het bed sliepen (als je naar het bed kijkt, niet wanneer je erin ligt). Ook viel het de onderzoekers op dat de meeste van deze ‘over het algemeen vrolijker’ slapers weigerden van kant te wisselen met degene die op rechts sliepen.

Bij het onderzoek is wel een kanttekening (no surprise) want het onderzoek laat niet zien of de linkerkant van het bed mensen daadwerkelijk gelukkiger maakt of dat gelukkige mensen nu eenmaal graag op links liggen. To be continued, dus!

Waar je ook ligt, de slaapkamer is een ruimte waar je een groot deel van je leven doorbrengt, dus zorg voor een plekje waar je je fijn en veilig voelt, ook al is dat stiekem niet écht ergens voor nodig.

Slaap lekker!

Waarom jij wilt investeren in duurzaam beddengoed (als je de kans hebt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️