Redactie
Redactie Psyche 23 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Sterven van liefde: als liefdesverdriet fataal wordt

‘Heb ik al verteld dat mijn broer vorige week is overleden?’ vertelde mijn oma me terwijl ze de koffie inschonk. ‘Zijn vrouw was tien dagen ervoor overleden. Ze vonden hem dood in zijn stoel.’ Het was een naar bericht, maar we waren het er over eens dat het een goede manier was om te gaan: rustig in je luie stoel. Het leek me als buitenstaander duidelijk. Het verlies van zijn vrouw was de broer van mijn oma fataal geworden. Dood door liefdesverdriet. Maar zouden ze dat ook als de officiële reden opgegeven hebben? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk zou er ‘hartstilstand’ staan. Net zoals er ‘longkanker’ staat bij iemand die zichzelf de pijp uit heeft gerookt. Maar liefde, en het brute wegvallen daarvan, was de werkelijke oorzaak. De hartstilstand slechts een logisch gevolg van dood zijn.

https://www.bedrock.nl/numerologie-relatie/

Deze week las ik een krantenartikel in de Tubantia (regionale krant van Twente) over Tom (69) en Wila (68). Zij stierven allebei in dezelfde week. Opvallend, maar het gebeurt vaker.

Sterven van liefde

De directeur van het plaatselijke uitvaartcentrum, Pedro, vertelt de krant dat het aan de lopende band lijkt te gebeuren. Hij noemt vervolgens een rijtje namen van geliefden die de afgelopen maanden min of meer gelijktijdig zijn overleden. Vaak zit er maar een paar dagen tussen.

‘Toeval’ zou je kunnen zeggen. Hoogbejaarden sterven nu eenmaal. Dan moet het ook weleens voorkomen dat een paartje tegelijkertijd de pijp aan maarten geeft. Maar Pedro’s lijstje telt ook een stelletje van 58 en 59 jaar. Het overlijden van de één moet, aldus Pedro, dus wel in verband staan met het overlijden van de ander.

Broken Heart Syndrome

Een vriend vertelde mij vroeger eens dat wanneer het mannetje of het vrouwtje van een Condor (monogame vogels uit Zuid-Amerika met een groot gevoel voor dramatiek) sterft, de achterblijver het heft in eigen handen neemt. Hij vliegt hoog boven het Andes gebergte, hoger dan hij aan kan, tot zijn vleugels zo vermoeid zijn dat hij zichzelf niet meer kan redden. Dan laat hij zichzelf te pletter vallen op de scherpe bergpunten.

3 signalen waaraan je merkt dat je geen liefde meer van je partner krijgt

Of het waar is, van die Condors, dat heb ik nooit aan die vriend gevraagd. Het verhaal is me te dierbaar om ontkracht te worden. Ik wil dat we in een wereld leven waar mensen sterven van liefde. Ik was dan ook huiverig om het verder te onderzoeken, maar voelde me verplicht het toch te doen. Helaas bleek de theatrale zelfmoord van monogame Condors een mythe te zijn, maar mensen daarentegen: die sterven misschien toch echt van liefde. De officiële term: Broken Heart Syndrome. Onromantisch gebracht een zware vorm van stress die na grote emotionele gebeurtenissen, zoals liefdesverdriet, voor hartklachten zorgt.

Als een hartaanval

De klachten komen overeen met die van een hartaanval: pijn op de borst en benauwdheid. Maar waar een hartaanval komt door verstopte of vernauwde aderen, komen de klachten bij het broken heart-syndrome voort uit het feit dat een gedeelte van het hart tijdelijk groter wordt waardoor het niet langer fatsoenlijk kan pompen.

Toch lijkt het broken heart syndrome, in tegenstelling tot een hartaanval, zelden fataal te zijn. Hoe dit rijmt met het lijstje in de tubantia en de broer van mijn oma kan ik nog niet verklaren, maar die onverklaarbaarheid omarm ik met liefde.

Hoe herken je de liefde van je leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️