Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 28 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom danstherapie een krachtige behandelmethode is (voor tal van problemen)

Als we onze heupen losgooien in de kroeg of dansen tijdens het schoonmaken is dat just for fun. We beleven er plezier aan om ons lichaam op het ritme van de muziek te laten bewegen. Maar dans kan nog veel méér betekenen. Voor sommige mensen kan het zelfs een uitstekende vorm van therapie zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een op de zeven werknemers last heeft van klachten met betrekking tot overspannenheid. Dat zijn één miljoen mensen. Ook depressie vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Bijna 20 procent van de volwassen Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie, zo blijkt uit gegevens van het Trimbos instituut.

Wie depressief is of burn-outklachten heeft kan natuurlijk een afspraak maken met een therapeut. Traditionele gesprekstherapie is tegenwoordig vrij mainstream. Maar hoe zit dat met creatieve vormen van expressie? Blijkbaar zijn we nog niet goed op de hoogte van de emotionele en psychologische impact die beweging kan hebben op het mentale welzijn.

Een universele taal

Beweging is een basisvorm van communicatie. Sterker nog: het is onze eerste vorm van communicatie. Dat beaamt ook Christina Devereaux van the American Dance Therapy Association. In een filmpje over danstherapie zegt zij het volgende: “De enige universele taal, is een taal die gecommuniceerd is door beweging en door het lichaam.” De taal van dans is zó universeel dat het hele generaties en groepen bindt. Waar je ook kijkt – overal ter wereld wordt gedanst. En dat was vroeger niet anders. Mensen door de eeuwen heen hebben de kracht van dans begrepen.

Dansen als therapie

In de jaren ’50 kwam danstherapie als alternatief voor gesprekstherapie. Sindsdien wordt het door mensen over de hele wereld gebruikt om zich verstaanbaar te maken en gehoord te voelen. The American Dance Therapy Association omschrijft danstherapie als “het psychotherapeutische gebruik van beweging om emotionele, sociale, cognitieve en fysieke integratie van het individu te bevorderen.”

Danstherapie is een ervaringsgerichte therapievorm die ervan uitgaat dat klachten terug te zien zijn in het lichaam en in de beweging van mensen. Via dans en beweging kunnen gevoelens, gedrag en denkwijzen worden verwerkt, uitgewerkt en onderzocht. Zonder woorden kun je dus zeggen wat je wilt zeggen. Door te observeren kunnen danstherapeuten op lichaamsniveau zien waar er problemen zijn en hoe hier verandering in gebracht kan worden.

Positieve effecten

Net als andere vormen van therapie heeft danstherapie een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Zo is er aangetoond dat het klinisch effectief is om lichaamsbeeld, zelfbeeld en communicatievaardigheden te verbeteren. Ook kan het gevoelens van stress, angst, spanning, depressie en chronische pijn verminderen. In 2014 zijn de resultaten van 23 verschillende studies samengevoegd in een meta-analyse, welke is gepubliceerd in The Arts in Psychotherapy. Alles wijst erop dat danstherapie en dans effectief zijn in het verhogen van de kwaliteit van het leven, en het verminderen van klinische symptomen zoals depressie en angst.

Danstherapie is dus uitermate geschikt voor mensen met stress, burn-outklachten of een depressie. Maar dat is niet alles. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT) is te lezen dat danstherapie geschikt is voor behandeling van diverse lichamelijke, emotionele, sociale, psychologische en psychiatrische klachten.

De problemen kunnen heel divers zijn. Bij Maha Motion (een van de danstherapie-praktijken die aangesloten is bij de NVDAT) wordt danstherapie bijvoorbeeld ingezet bij concentratieproblemen, dwangmatigheid, verliesverwerking, eetstoornissen en gedragsproblematiek. Zelfs bij relatieproblemen is dans een krachtige vorm van behandeling.

Ben je niet zo ritmisch aangelegd, maar lijkt het je wel een prettige vorm van therapie? Geen zorgen. Danstherapie draait niet om goede dans-skills. De essentie van danstherapie ligt in de behandeling in plaats van in techniek. Iedereen kan er dus baat bij hebben. Nano Koch van The American Dance Therapy Association verwoordt de kracht van danstherapie op een prachtige manier: “The spark of life started with movement. Dance therapists use these sparks to help ignite feeling in those whose light has dimmed.”

Meer lezen?

Gooi die heupen los (dansen is namelijk de ultieme stress-buster)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️