Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 20 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze levensles halen we uit het Hindoeïsme voor een goed leven

Het Hindoeïsme is fantasierijker dan de meeste religies en filosofieën. Ze hebben ook leefregels die horen bij het beeld van een goed leven, alleen gelden die niet voor iedereen. Dat zet ons aan het denken en leert ons een levensles.

Dit artikel gaat in op het Hindoeïsme aan de hand van The School of Life. The School Of Life geeft mensen kennis over thema’s binnen onder andere de psychologie en filosofie.

Hoe je levenspad eruit ziet volgens het Hindoeïsme

Het Hindoeïsme verdeelt hun populatie op in groepen. Ze hebben vier lifestages: verschillende stadia waar ze doorheen gaan, ook wel ‘ashramas‘. Aan de hand van deze stadia leert het Hindoeïsme ons een levensles.

De vier stadia

De eerste ashrama wordt ‘brahmacharya‘ genoemd en vindt plaats als je kind en student bent. In dit stadium ben je vrij om te spelen, teder te zijn en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Daarnaast moet je ook leren en gehoorzamen.

Het volgende stadium is van de ‘grihasta‘, ook wel householder. De volledige focus ligt op het verkrijgen van praktische zaken, zoals een huis, een goede carrière of een gezin. Er is weinig tijd over voor het geloof.

Dit stadium duurt ongeveer twintig jaar. Op een gegeven moment gaan de verplichtingen die je had, bijvoorbeeld voor je kinderen zorgen, weer weg. Dan kom je in het volgende stadium terecht: in het stadium van de ‘vanaprastha‘ of ‘forest walker‘. Hierbij ligt de focus op het spirituele rijk.

In het laatste stadium, “sannyasa“, doen de mensen afstand van hun goederen. In een gewaad reizen ze de wereld over waarbij ze zich focussen op verlichting, liefdadigheid en spirituele vriendschap.

De levensles voor ons

We hoeven het niet met alles eens te zijn, maar we kunnen wel waarderen hoe de leer van deze beschouwing aansluit op de specifieke behoeftes van onze samenleving.

In het Hindoeïsme laten ze een achttienjarige niet verleiden om zes uur lang yoga te doen of als zeventigjarige de hele dag door werkvergaderingen te hebben.

Er is een tijd van ‘moksa’, waarin je uit de je standaardroutine van het leven mag stappen en een tijd van ‘artha’, waarin werken juist heel serieus genomen wordt.

Beide periodes zijn net zo belangrijk in het Hindoeïsme. Het herinnert ons er aan dat er niet een bepaald doel is voor ons allemaal: we hoeven ons niet af te vragen wat de juiste manier van leven is, het ligt eraan waar we zijn op ons levenspad. Dat is de levensles die we uit het Hindoeïsme kunnen leren.

De betekenis van het hindoeïstische begrip dharma (en zo vind je de jouwe)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️