Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 5 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze lessen leer je van een lange relatie in je twenties

Iedereen is op zoek naar de liefde en hoe mooi is het als je dit vindt. Wanneer je een relatie aangaat, leer je meer over jezelf dan je ooit had gedacht. Zeker wanneer je nog jong bent.

Serieuze relaties van millenials

Waar Gen Z volop aan het daten is, bewijzen millenials dat een serieuze relatie nog steeds van deze tijd is. Het blijkt namelijk dat relaties van millenials gemiddeld 4,2 jaar standhouden. Wel tellen relaties die tussendoor een break hebben ingelast ook mee.

Vriendschappelijke relaties hebben invloed op latere liefdesrelatie

Hoe lang een relatie duurt heeft volgens psycholoog dr. Stephanie Boisvert te maken met het aantal vrienden dat je op school had. Dit zijn namelijk ook relaties, alleen dan op vriendschappelijk– in plaats van op liefdesgebied.

Wanneer je op de basisschool al makkelijk vriendschappen aanging, is de kans groter dat je ook op liefdesgebied succesvol bent. Maar wanneer je moeite had met vriendschappen aangaan, zal het vinden van een partner in de toekomst lastiger zijn. Je neemt je ervaringen namelijk altijd mee in je verdere leven.

Lessen uit een lange relatie in je twenties

Wanneer je de juiste persoon hebt gevonden en een relatie aangaat, leer je veel. Want wanneer je nog jong bent ontwikkel je je zowel individueel als binnen je relatie, wat een hoop wijze relatielessen oplevert. Dit zijn er een aantal.

Je hebt geen controle over de timing

Je hebt niet in de hand waar en wanneer je de ware tegenkomt. Sommigen ontmoeten de liefde van hun leven op een jonge leeftijd en anderen pas veel later.

Wanneer je jong bent kan het zijn dat je vrijheid nastreeft en de wereld (alleen) wil ontdekken. Iemand tegenkomen waar je de klik mee voelt, kan dan ook beangstigend zijn. De kunst is om de liefde toe te laten, op welke leeftijd dan ook. En je niet druk te maken of het wel het juiste moment is. Je kunt het leven namelijk niet plannen.

Je houdt steeds meer van je partner

Hoe langer je samen bent, hoe beter je elkaar leert kennen. Daar horen ook ruzies bij en periodes waarin het wat minder goed gaat, maar uiteindelijk brengt dit je dichter tot elkaar. Ook ontwikkel je jezelf nog zoveel, dat je waarschijnlijk helemaal niet meer de persoon bent die je was toen je elkaar leerde kennen.

Beiden worden jullie een betere versie van jezelf, los van elkaar én met elkaar. Dit zorgt ervoor dat je elkaar alleen nog maar meer waardeert en steeds meer van elkaar houdt.

Leren om van jezelf te houden

Vooral wanneer je nog jong bent, kan het dat je onzeker bent over je innerlijk of uiterlijk. Wanneer je iemand vindt die van je houdt zoals je bent, voelt dit goed. Toch kan een ander jouw onzekerheden niet wegnemen. Je partner kan je namelijk honderd complimenten geven, maar als je hier zelf niet in gelooft komt het niet binnen.

Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met jezelf, te kijken waar die onzekerheid vandaan komt en welke betekenis het heeft in je leven. Wanneer je leert om van jezelf te houden kun je beter liefde ontvangen en geven.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Ondanks dat heel fijn is om een partner te hebben, is het een toevoeging aan je leven. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en of je wel of niet gelukkig bent.

Het is daarom altijd belangrijk om te ontdekken hoe je je leven wil invullen en wat geluk voor jou betekent.

Zo bouw je die sprookjesachtige relatie op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️