Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 8 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de meest legendarische wandelroutes in Amerika

Amerika’s ongerepte wildernis trekt avontuurlijke wandelaars van over de hele wereld aan. Van de uitgestrektheid van Yellow Stone National Park tot de prachtige rotsen in Yosemite Park, en van de duizelingwekkend diepe canyons in Utah tot de prachtige kliffen van Maine langs de Atlantische kust, het land biedt een overvloed aan legendarische hiking trails. Hier zijn vijf iconische wandelroutes in Amerika, elk met een unieke uitdaging en een onvergetelijke ervaring.

Majestueuze landschappen

We schreven onlangs een artikel over de meest populaire wandelroutes in Nederland, want ons kikkerlandje heeft namelijk ontzettend veel te bieden als het gaat om te gekke wandelroutes. We willen dan ook helemaal niet negatief zijn over Nederland, maar plat is het wél.

Dus als je op zoekt bent naar granieten bergtoppen, majestueuze rotspartijen, steile kliffen en diepe valleien, dan zul je de grens over moeten oversteken. Of misschien zelfs een oceaan. Want in Amerika vind je de meest legendarische natuur, die zich uitermate goed leent voor onze nieuwe hobby: hiken.

Wandelroutes in Amerika

We selecteerden een vijftal unieke wandelroutes in Amerika.

1. Pacific Crest Trail (PCT)

Californië, Oregon en Washington

 • Afstand: 100 km (de volledige route is 4.281 km)
 • Duur: 5-7 dagen (de volledige route duurt 5-7 maanden)
 • Niveau: Gemiddeld tot zwaar

De Pacific Crest Trail, oftewel PCT (bekend van het verfilmde boek Wild van Cheryl Strayed) is een van de langste wandel­paden ter wereld: een duizelingwekkende, knieën knik­kende 4281 km langs de westkust van de Verenigde Staten. Je doorkruist enkele van de meest indrukwekkende landschappen tussen Mexico en Canada, via Californië, Oregon en Washington.

wandelroutes in Amerika
Unsplash

De klassieke route komt door zeven nationale parken en 24 nationale bossen. Je doet er ongeveer vijf maan­den over, maar je kunt ook een kortere route lopen van de PCT tussen Mount Hood en Cascade Lock in Oregon. Deze 100 kilometer lange route neemt je mee door dicht beboste gebieden, langs kristalheldere bergmeren en biedt een spectaculair uitzicht op vulkanische pieken.

De PCT is legendarisch vanwege de ongeëvenaarde schoonheid en uitdagingen die het biedt, waardoor het een droom is voor wandelaars van over de hele wereld.

2. The Narrows

Zion National Park, Utah

 • Afstand: Ongeveer 25 km heen en terug (afhankelijk van de route)
 • Duur: 1-3 dagen
 • Niveau: Gemiddeld

Een andere unieke hiking trail in Amerika is The Narrows. Je wandelt door de kloof van de Virgin River, waarbij de smalle rotswanden soms slechts enkele meters van elkaar verwijderd zijn. Het kristalheldere water en de torenhoge kliffen creëren een surrealistisch landschap. De uitdaging ligt in het omgaan met de stroming en de rotsachtige ondergrond, maar de beloning is een onvergetelijke ervaring in een van de meest adembenemende canyons van het land.

wandelroutes in Amerika
Unsplash

De route loopt door Zion National Park en komt langs hangende tuinen, echocanyons, zandsteenmonolieten en hoogvlakten. Ook zijn er volop dieren te zien, en wandelaars met scherpe ogen kunnen dikhoornschapen, poema’s, rode lynxen, canyonboomkikkers, steenarenden en grote blauwe reigers spotten.

3. John Muir Trail (JMT)

Sierra Nevada, Californië

 • Afstand: 75 km (de volledige route is 338 km)
 • Duur: 3 dagen (de volledige route duurt 7-10 dagen)
 • Niveau: Gemiddeld

De John Muir Trail loopt van Happy Islands in Yosemite Valley naar de top van Mount Whitney, het hoogste punt van de Verenigde Staten. De route loopt door drie nationale parken (Yosemite, Kings Canyon en Sequoia) en twee officiële wildernisgebieden, door een bergparadijs met hoge toppen, uitgestrekte gletsjervalleien en honderden bergmeren.

Unsplash

De JMT is vernoemd naar de beroemde natuurbeschermer John Muir, die toonaangevend was in de strijd voor het behoud van de Amerikaanse natuur en een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de National Park Service. De aanleg van het pad begon na zijn dood in 1915 en werd uiteindelijk voltooid in 1938, honderd jaar na zijn geboorte.

Wil je niet de volledige route lopen? Een legendarische gedeelte van de JMT loopt van Yosemite Valley naar Tuolumne Meadows. Deze route brengt je langs oorverdovende watervallen, alpenweiden en granieten pieken.

De trail biedt wandelaars een diepgaande connectie met de prachtige natuurlijke omgeving, waarvan Muir zelf zei: “In elk wandelend berglandschap is een glorie die ons uitnodigt, maar we moeten stil zijn om het te zien.”

4. Appalachian Trail (AT)

Great Smoky Mountains National Park, Tennessee/North Carolina

 • Afstand: 96 km (de volledige route is 3500 km)
 • Duur: 5-7 dagen (de volledige route is 6 maanden)
 • Niveau: Gemiddeld tot zwaar

De legendarische Appalachian Trail loopt door het oosten van de Verenigde Staten en telt zo’n 3500 kilometers. Als je hem volledig loopt (van Springer Mountain in Georgia naar Mount Katahdin in Maine) tik je 14 Amerikaanse staten aan. Een route die je landschappen in alle kleuren en maten serveert.

Unsplash

Het Great Smoky Mountains National Park biedt een prachtig gedeelte van de klassieke Appalachian Trail. Wandelen door dit UNESCO-werelderfgoed betekent wandelen door weelderige bossen, langs sprankelende beken en over oude bergtoppen. De diversiteit aan flora en fauna in combinatie met adembenemende uitzichten maken dit gedeelte van van de AT tot een legendarische ervaring.

5. Highline Trail

Glacier National Park, Montana

 • Afstand: Ongeveer 48 km
 • Duur: 2-4 dagen
 • Niveau: Gemiddeld – zwaar

De Highline Trail is een schilderachtige route die je door Glacier National Park leidt. Deze trail biedt uitzichten op gletsjers, bergmeren en alpiene weiden, evenals mogelijkheden om het lokale wildlife te zien, zoals beren en berggeiten. De combinatie van ongerepte wildernis en dramatische landschappen maakt de Highline Trail tot een onvergetelijke ervaring.

Unsplash

Je wandelt langs steile kliffen en beboste hellingen, terwijl je geniet van weidse uitzichten op besneeuwde bergtoppen en diepe valleien. De route biedt ook talloze mogelijkheden om wilde bloemen te bewonderen en dieren in het wild te spotten, zoals elanden, berggeiten en soms zelfs grizzlyberen.

Nog meer legendarische hiking trails

Als je eenmaal een keer bent gaan hiken in Amerika, dan is de kans groot dat het je heeft gegrepen. De natuur, met haar majestueuze berglandschappen, wilde dieren en legendarische schoonheid, kan verslavend werken. Voor meer inspiratie is er Wanderlust USA, een wandelgids over de mooiste (grote én kleine) wandelroutes in Amerika.

Prachtig uitgevoerd met duidelijke kaarten, heldere teksten en indrukwekkende fotografie. Kortom, een mooi cadeau voor iedereen die van hiken houdt en de natuur van Amerika wil ontdekken.

Bergwandelen voor beginners: 10 tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️