Last van zomergist? Zo kom je ervan af
Zomergist is een huidprobleem waar mensen vooral in de zomer last van hebben. Wat is het precies, wie heeft de meeste kans om het te krijgen en hoe kun je er weer vanaf komen? We duiken in de wereld van zomergist.
Een jeukende en vlekkerige huid kan wijzen op zomergist, en daar zit niemand op te wachten. Gelukkig is er gewoon iets tegen te doen. Lees maar mee.
Wat is zomergist?
Zomergist is een schimmelinfectie van de huid. Deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de schimmel Malassezia. Deze schimmel is van nature al aanwezig op de huid, maar kan soms overgroeien en huidproblemen veroorzaken. Wanneer je zomergist hebt, kun je last hebben van lichtere of juist donkerdere vlekjes op de huid. De vlekken komen meestal voor op de armen, benen, schouders, rug en borst. Ook kunnen deze vlekjes gaan jeuken.
Wanneer krijg je zomergist?
De ene persoon is vatbaarder voor zomergist dan de ander. De volgende factoren kunnen daaraan bijdragen:
Warmte
Zomergist komt vaak voor in warme en vochtige klimaten. Wanneer je ergens woont waar een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen zijn, zal de groei van de Malassezia-schimmel worden bevorderd.
Vette huid
Mensen met een vette huid hebben een grotere kans op het ontwikkelen van zomergist. Op zo’n huid kan de schimmel zich namelijk goed ontwikkelen.
Verandering in hormonen
De Malassezia-schimmel is dol op hormonale veranderingen. Wanneer je zwanger bent of gebruikmaakt van anticonceptiepillen, waardoor je te maken krijgt met hormonale veranderingen, kun je last krijgen van zomergist.
Slechte weerstand
Heb je een slechte weerstand? Ook dan kun je last krijgen van zomergist. Mensen met een slechte weerstand of andere medische aandoeningen zijn hier vatbaarder voor.
Zó kom je van zomergist af
Als je zomergist hebt, is dat natuurlijk erg vervelend. Niet alleen zien de vlekjes op de huid er minder mooi uit, ze kunnen ook erg jeuken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die kunnen helpen om van zomergist af te komen.
Antischimmelcrèmes
Antischimmelcrèmes, zoals ketoconazol, clotrimazol of miconazol, kunnen goed helpen bij de behandeling van zomergist. Deze crèmes kun je direct op de huid aanbrengen.
Antiroosshampoo
Je zou het misschien niet verwachten, maar speciale antiroosshampoo doet wonderen. Breng zo’n shampoo, zoals Selsun, aan op de huid en je zal zien dat het werkt.
Antischimmelmedicatie
Heb je last van ernstige zomergist? Dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts. Hij of zij kan je dan antischimmelmedicatie in pilvorm voorschrijven, zoals fluconazol of itraconazol.
Luchtige kleding
Heb je last van zomergist op plekken waar je kleding draagt? Dan is het aan te raden om luchtige kleding te dragen om overmatig zweten te voorkomen.
Zomergist en zonnen
Als je dit huidprobleem hebt, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met zonnen. De huid met zomergist kan namelijk erg gevoelig zijn. Daarom hieronder wat handige tips:
Zonbescherming
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Een zonnebrandcrème zal de huid niet alleen beschermen, maar ook voorkomen dat de vlekken nog erger worden.
Kies voor een plekje in de schaduw
Probeer zo min mogelijk in de zon te zitten. Blijf sowieso uit de zon tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Het is beter om ook in de overige uren voor een plekje in de schaduw te kiezen.
Zonbeschermende kleding
Als je tóch in de zon wil zitten, is het aan te raden om zonbeschermende kleding te dragen, zoals een shirt met lange mouwen, een broek met lange pijpen en een pet of hoed die ook je nek beschermt.
Ook last van droge lippen? Dit wil je vooral niet doen bij een droge huid of lippen.
Doe jij al aan skin icing? Houd je huid gezond met kamille-ijsblokjes