Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 17 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo verminder je cellulite, oftewel sinaasappelhuid, voor gladdere benen

Je hebt cellulitis en cellulite en die twee worden vaak door elkaar gehaald. De sinaasappelhuid waar wij het over gaan hebben, noem je cellulite. Deze aandoening veroorzaakt die bobbelige huid op je benen en billen. Cellulitis is een onderhuidse ontsteking met roodheid en pijn, iets heel anders dus. Van cellulite heeft de ene vrouw wat meer last dan de andere, maar een feit is wel dat maar liefst tachtig tot negentig procent van de vrouwen er in meer of mindere mate last van heeft.

Bijna elke vrouw dus. Waarom wordt het dan een huidaandoening genoemd en waarom hebben we zo’n moeite met die putjes in onze bilpartij? We hebben gewoonweg liever een gladde huid. Zoals mannen. Niet eerlijk eigenlijk: mannen hebben een andere structuur van het onderhuidse bindweefsel en minder last van hormonale veranderingen. Zo krijgen vrouwen bijvoorbeeld na een zwangerschap sneller cellulite.

Cellulite is een huidaandoening

Cellulite wordt een huidaandoening genoemd, terwijl het eigenlijk dus iets heel normaals is. Toch kan het ook klachten opleveren, zoals vochtophoping en een verminderde bloedsomloop. Ook kan cellulite effect hebben op je stofwisseling.

Daarom heb je last van sinaasappelhuid

Gelukkig kun je er (deels) wel iets aan doen. We zeggen deels, want verschillende factoren spelen mee. Zo komt cellulite bij vrouwen met een donkere huid minder vaak voor. Ook kun je een genetische aanleg hebben voor een sinaasappelhuid. Heeft of had je moeder het, dan is de kans groot dat ook jij bobbeltjes op je benen en billen ziet.

Factoren die cellulite veroorzaken en waar je wel invloed op hebt zijn:

  • veel vette en zoute voeding eten
  • weinig bewegen
  • te veel alcohol drinken
  • roken

Hoe kom je van cellulite af?

Er zijn manieren om van cellulite af te komen, maar je moet er wel wat voor doen. Vanzelf gaat het niet helaas. Ten eerste is sporten de manier om je sinaasappelhuid letterlijk strakker te trekken. Doordat je vetpercentage lager wordt en je spieren sterker, wordt je huid strakker en je cellulite minder. Een combi van krachttraining en cardio werkt hiervoor het beste.

Gezond of gezonder eten en het liefst in combinatie met sporten zorgt er op de langere termijn ook voor dat je sinaasappelhuid minder zichtbaar wordt. Vermijd te veel suikers, vetten en zouten in je voeding en drink vooral water. Koffie, alcohol en sigaretten zijn trouwens ook een no go als het gaat om cellulite.

Masseren of cuppen in de strijd tegen cellulite

Omdat cellulite in de diepere huidlaag, het bindweefsel, ontstaat, hebben speciale crèmes tegen sinaasappelhuid niet zo veel zin. Wat wel werkt is de plek waar je cellulite hebt dagelijks heel stevig masseren. Zo wrijf je de bobbels als het ware glad. Ook dit heeft tijd nodig. Met een speciale cup bereik je sneller resultaat. Deze zuigt je huid vacuüm en door ermee over je huid te ‘masseren’ wordt je bloedsomloop beter en worden de bobbels minder.

Deze manier van bindweefselmassage heet cupping of cuppen. Je kunt dit ook bij de schoonheidsspecialist laten doen. Daar zijn vaak een paar sessies voor nodig en daarbij is het goed om je levensstijl aan te passen. Dus veel bewegen, veel water drinken en gezond eten.

Cellulite: wat is het? (en waarom we het als vrouwen juist willen omarmen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️