Felix Decavel
Felix Decavel Planeet 30 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De kosten per dag om de wereld van gezond eten te voorzien

Bijna de helft van de wereldbevolking kan zich geen voedingsrijk dieet veroorloven. Maar hoeveel kost een gezonde maaltijd eigenlijk? En welk bedrag zou er nodig zijn om iedereen aan tafel te laten schuiven?

Nu we de globale staatsschuld – zelfs die van België – integraal hebben afgelost, richten we ons vizier op wereldwijde knorrende magen.

Wereldbank voor een gezond dieet

Volgens recent onderzoek uitgevoerd door de Wereldbank kwamen ruim 3,1 miljard mensen in 2021 niet uit de kosten om zich dagelijks van een gezond dieet te voorzien. Ofwel ongeveer 42 procent van de totale bevolking op aarde. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2020 en zelfs 11 procent – of 134 miljoen mensen – meer dan in 2019.

“Lockdowns, economische recessie en andere pandemie gerelateerde verstoringen in 2020 leidden tot banenverlies en lagere salarissen voor veel mensen”, luidt de verklaring van de Wereldbank. “De huishoudens met de laagste inkomens werden het hardst getroffen omdat zij een groter deel van hun inkomen aan voedsel uitgaven.”

Koopkrachtpariteit

Naast deze ontluisterende cijfers, kwam ook aan het licht hoeveel een gezond dieet gemiddeld kost per dag. En kleine nuance: dit is niet exact de wereldwijde gemiddelde prijs van producten die nodig zijn voor een voedingsrijke maaltijd.

Relatief aan de valuta van een bepaald land geeft de Wereldbank eerder een dollargetal op basis van de koopkracht van een lokaal huishouden. In dit geval: hoeveel dollar van het inkomen moeten mensen besteden om dagelijks gezond te kunnen eten. Een gesimplificeerd illustratie van deze ‘koopkrachtpariteit’? Het verschil in prijs per land van een Big Mac bijvoorbeeld.

Kosten per dag per persoon voor gezonde dieet

Genoeg rond de pot gedraaid. Volgens de Wereldbank kost een gezond dieet niet meer of minder dan 3,66 dollar per dag per persoon. Dan is de berekening snel gemaakt.

  • 3,1 miljard mensen
  • 3,66 dollar per dag
  • 11,346 miljard dollar per dag

Om alle 3,1 miljard mensen die momenteel buiten de boot vallen, mee te laten genieten van een gezond dieet zou er maar liefst 11,35 miljard dollar, omgerekend zo’n 10,43 miljard euro, per dag nodig zijn. Toch is er een effectievere manier om de wereldhonger op te lossen, voor heel wat minder geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️