Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 10 nov 2025
Leestijd: 4 minuten

‘Normaal drink ik drie koppen koffie per dag, nu stapte ik over op mushroom koffie – dit zijn de voordelen’

Al vanaf haar 19e drinkt BEDROCK’s Rosa koffie. Ze moest wel, want toen ze tijdens haar studententijd haar eerste journalistenbaantje bij de krant kreeg, moest ze iedere ochtend vroeg aan de bak, terwijl ze in de avonden nog tot (vaak iets te) laat in een studentenkroeg hing. Maar wat gebeurt er als je die koffie vervangt door iets anders?

Ik kwam er al vrij snel achter dat mijn studententijd hét uitgelezen moment was om aan koffie te beginnen. Lekker vond ik het niet, maar met genoeg suiker en melk was het prima te doen. Inmiddels ben ik 33 en heb die gewoonte niet meer losgelaten. Tot ik ontdekte dat er ook zoiets mushroom-koffie bestaat. Mét koffiesmaak welteverstaan.

Veertien jaar lang drie koffie per dag

Inmiddels is het veertien jaar geleden dat ik mijn eerste kopje koffie dronk en nu drink ik makkelijk drie koppen per dag. Suiker en melk heb ik niet meer nodig om het lekker te vinden. Een sterke zwarte koffie? Héérlijk. Niet iedere dag drink ik er drie, maar op drukke dagen op kantoor of aan mijn thuisbureau kom ik daar makkelijk aan.

Een cappuccino in de ochtend, een zwarte koffie uit de percolator tussendoor en als ik écht moe ben een flat white met twee shots, om de stapel deadlines van die dag te halen. In de zomer bestel ik een ijskoffie, want dat koelt lekker af als het eigenlijk te warm is om ook maar iets te doen. Koffie was jarenlang mijn startknop en mijn kleine genietmoment in één. Maar wel één waar ik niet meer zonder kon.

Koffie anxiety

Hoewel die drie kopjes koffie per dag nog steeds in het niet vallen in vergelijking met mijn moeder, die er in de hoogtijdagen van haar carrière zeker acht donk, merkte ik dat ik me steeds minder goed kon concentreren als ik een dag geen koffie dronk. En ook in de weekenden werd het steeds lastiger om een dag over te slaan. Dan voelde ik me moe en futloos.

Maar dat niet alleen. Waar ik jarenlang koffie dronk zonder negatieve bijwerkingen, werd ik de afgelopen maanden steeds gevoeliger voor de effecten van cafeïne. Ik werd er onrustig van, mijn hart begon vaak sneller te kloppen en ik voelde me ongemakkelijk gespannen.

Past koffie nog wel in een gezonde levensstijl?

Die angstige gevoelens hadden zeker niet alleen met mijn koffie-gewoonte te maken, maar het hielp er zeker niet bij. Bovendien leef ik in veel opzichten een bewust en gezond leven. Ik sport bijna dagelijks, snoep minimaal, eet vaak zo gezond en vers mogelijk en ik kook als het even kan met groenten die ik in mijn moestuin verbouw.

Als journalist op het gebied van bewust en gezond leven, weet ik dondersgoed dat veel koffie drinken nadelen heeft. Cafeïne verhoogt je cortisol (je stresshormoon) aanzienlijk, droogt je uit en jaagt je systeem op. Past koffie eigenlijk nog wel in een gezonde levensstijl?

Koffie is een beetje de nieuwe alcohol geworden: we weten steeds beter wat de negatieve effecten zijn en alternatieven komen er daarom steeds meer. Zoals iedere Randstedeling gaf ik daarom een kopje matcha op z’n tijd tóch maar een kans. Maar dat was het niet voor mij. Het is best lekker – als je weet hoe je het moet maken -, maar het is géén koffie. Matcha is groene thee en bevat weliswaar cafeïne, maar ik miste die koffiesenstantie alsnog. Die wilde ik niet kwijt: die typische koffiegeur en de bittere smaak.

Gezonde mushroom-koffie mét koffiesmaak

Toen hoorde ik van mushroom-koffie. Waar veel alternatieve producten meestal minder gezond zijn (zoals vleesvervangers die van bewerkte sojabonen zijn gemaakt), was dat hier juist andersom. Instant mushroom coffee is namelijk gemaakt van medicinale mushrooms, zoals Lion’s mane, waarvan het wetenschappelijk bewezen is dat het voordelen kan hebben voor je concentratie, geheugen en andere breinfuncties.

In het zakje met instant mushoom-koffie zit daarnaast vermalen reishi (bomvol antioxidanten), shiitake (rijk aan bioactieve verbindingen die de immuunfunctie ondersteunen, de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, ontstekingen verminderen én zelfs anti-kankers hebben), guarana (voor een natuurlijke energie-booster) én niet geheel onbelangrijk: echte Arabica-koffiesmaak. Dat wilde ik weleens proberen.

Nog een beetje sceptisch kookte ik wat water in de fluitketel en goot het vervolgens over de inhoud van het zakje met paddenstoelenkoffie dat inmiddels in mijn lievelingsmok lag. Een paar minuten later zette ik de mok aan mijn mond.

En ja hoor, ik proefde die typische geroosterde koffiesmaak waar ik zo naar verlangde in de ochtend. In de uren erna kreeg ik veel werk verzet. Ik constateerde dat ik me minstens zo helder voelde als na een kop koffie, maar dan zonder piek, crash of angstige bijwerkingen. En misschien wel het belangrijkste: ik miste in de dagen erna gewone koffie niet eens. Sterker nog: ik had iedere ochtend weer zin in mijn bakje paddenstoelenkoffie.

Koffie die voedt in plaats van uitdroogt

Een koffie die je niet uitdroogt, angstig maakt of hoofdpijn bezorgt, maar een koffie die voedt? Daar teken ik voor. Niet dat ik dat nu nooit meer échte koffie drink, maar als ze een mushroom-koffie bij iedere koffiezaak zouden hebben, weet ik wel wat ik voortaan zou bestellen. Een kopje ‘no anxiety, maar mét koffiesmaak en de zeer welkome voedingsstoffen’ please.

Dit zijn de beste alternatieven voor koffie (zonder cafeïne).

Welke invloed heeft voeding op je brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️