Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Welzijn 29 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit doen veel mensen in hun koffie: helpt het om af te vallen?

Eens in de zoveel tijd is er weer een TikTok trend met een effect dat bijna te mooi klinkt om waar te zijn. Een voorbeeld daarvan is citroensap in je koffie. Het zou de vetverbranding stimuleren en helpen om diabetes type 2 te voorkomen.

Kunnen we dat verwachten van het combineren van deze twee dranken? We zochten het voor je uit.

Zowel koffie als citroen bevatten krachtige antioxidanten.

Door ze te combineren, zou je een nog krachtiger effect krijgen dan wanneer je beide drankjes apart van elkaar neemt. Het is te vergelijken met één plus één is drie.

Koffie en citroensap zijn ingrediënten die in iedere supermarkt te vinden zijn en die je gemakkelijk kunt combineren.

Hoewel je het niet moet doen voor de smaak, zou het voordelen hebben om deze twee drankjes met elkaar te mengen.

Het idee om koffie en citroensap te combineren, lijkt dus aantrekkelijk. Anders dan bij koffie met melk worden beweringen over het heilzame effect van de nieuwe mix niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Laten we eens kijken wat koffie en citroensap afzonderlijk voor je gezondheid kunnen doen.

Koffie

Koffie heeft tal van voordelen voor je gezondheid. Zo geeft de cafeïne in koffie veel energie en stimuleert deze de stofwisseling en vetverbranding. Ook kan de drank bijdragen aan het verminderen van eetlust, wat gunstig is voor je gewicht.

Koffie kan eveneens bijdragen aan het vergroten van je breinfuncties en het verbeteren van de hersenstructuur. De drank ondersteunt de gezondheid van je brein ook op andere manieren, vooral op oudere leeftijd.

Het drinken van koffie zou verder een positief effect hebben op je levensduur en de gezondheid van diverse vitale organen. De meeste voordelen komen van de antioxidanten in deze populaire drank.

Citroen

Citroen is allereerst een leverancier van vitamine C. Deze vitamine is belangrijk voor je weerstand en de vorming van collageen voor je huid. Daarnaast bevat citroen krachtige antioxidanten, die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Citroensap wordt al eeuwenlang gebruikt bij griep en verkoudheid. Ook in de Ayurvedische geneeskunde is het gebruik van citroensap bekend. Volgens deze zienswijze kan citroen helpen om het lichaam te reinigen.

Heeft de combinatie extra voordelen?

Koffie en citroen hebben beide voordelen voor je gezondheid, maar er is geen bewijs dat de combinatie van beide extra effect heeft als het om je gewicht gaat. Om af te vallen, hoef je dus geen citroensap in je koffie te doen.

We zagen al eerder dat koffie kan helpen bij de stofwisseling en vetverbranding, maar daar voegt citroensap dus niets aan toe.

Hoe zit het met het effect op je bloedsuikerspiegel? Kan de combinatie van koffie en citroen behulpzaam zijn om de bloedsuikerspiegel op een gezond peil te houden? Ook hier zien we geen bewijs, al lijkt koffie wel te kunnen bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel.

Voor je bloedsuikerspiegel kun je koffie dus net zo goed zwart drinken. Citroensap voegt daar niets extra’s aan toe. Het toevoegen van citroensap aan maaltijden schijnt wél een beschermend effect te hebben.

Wat betekent dit voor jou?

Als je het frisse van citroen in je koffie wel kunt waarderen, kun je prima citroensap aan je koffie toevoegen. Verwacht er alleen niet te veel van. Er is geen bewijs dat de combinatie goed is voor je gewicht of je bloedsuikerspiegel.

Mogelijk is de combinatie minder goed voor je tanden. Dat is met water en citroensap tenminste het geval. Verder heeft de mix geen risico’s voor je gezondheid, dus je kunt het prima uitproberen.

Een gezond eetpatroon, voldoende slaap en beweging zijn het allerbelangrijkste voor een gezond gewicht en een dito bloedsuikerspiegel. Het mooie is dat koffie en citroensap beide onderdeel uitmaken van zo’n eetpatroon, hoewel koffie in matige hoeveelheid.

Als tekstschrijver verdiept Annemiek zich graag in alles wat met lekker eten en gezondheid te maken heeft. Zo laat ze zich graag inspireren door de informatie en recepten op gezondheidsplatform Nutribites.nl. Zelf probeert ze zoveel mogelijk van eten te genieten en eet ze bij voorkeur vers en onbewerkt.

Het drinken van zóveel kopjes koffie per dag kan je breinfuncties vergroten


Bronnen:

Rodríguez-Artalejo, F. et al. (2018). Coffee Consumption and Cardiovascular Disease: A Condensed Review of Epidemiological Evidence and Mechanisms. Journal of agricultural and food chemistry, 66, 21, 5257-5263.

Dulloo, A. G., et al. (1989). Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. The American Journal of Clinical Nutrition, 49(1), 44-50.

Koot, P., & Deurenberg, P. (1995). Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption.

Annals of Nutrition and Metabolism, 39(3), 135-142.
Acheson, K. J., et al. (2004). Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling?.

The American journal of clinical nutrition, 79(1), 40-46.

Hindmarch, I., et al. (2000). A naturalistic investigation of the effects of day-long consumption of tea, coffee and water on alertness, sleep onset and sleep quality.

Psychopharmacology (Berl), 149(3), 203-16.
Kolb, H. et al. (2021). Coffee and Lower Risk of Type 2 Diabetes: Arguments for a Causal Relationship. Nutrients, 13(4):1144.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️