Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 18 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Good news: de eerste klimaatneutrale zuivel is een feit

Het is geen geheim dat de zuivelindustrie een negatieve impact op het klimaat heeft. Om een beeld te geven: het maken van één liter sojamelk kost 0,6 kilo CO2-uitstoot, maar voor één liter koemelk is dat twee keer (!) zoveel. De hoogste tijd dus om kritischer naar de zuivelindustrie te kijken. En gelukkig denken de producenten van zuivel ook mee. Zo brengt Arla nu als eerste volledig klimaatneutrale zuivel op de Nederlandse markt.

Je kunt de klimaatneutrale zuivel van Arla herkennen aan het woord klimaatneutraal dat prominent voor op de verpakking staat.

Anders dan C02-neutraal

Belangrijk detail: klimaatneutraal betekent iets anders dan CO2-neutraal. Als je het hebt over klimaatneutraal, draag je niet bij aan klimaatverandering. Dit kan door helemaal geen schadelijke uitstoot te produceren of door te compenseren voor de milieuschade die wordt aangericht. Bij CO2-neutraal compenseer je alleen voor de CO2-uitstoot, maar niet voor de totale aantasting van het milieu.

8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen

En compenseren of het verminderen van CO2-uitstoot is zeker geen slechte zaak: hoe minder CO2 in de lucht, hoe minder snel de aarde opwarmt. Maar, tijdens productieprocessen komen er ook vaak andere broeikasgassen vrij.

Koeienscheetjes

Zo is de zuivelindustrie een goed voorbeeld van dat er naast CO2 ook andere slechte gassen vrijkomen. Dit heeft voor een groot deel te maken met, jawel: de scheetjes van koeien. Deze bevatten namelijk methaan en dit is wel 20 keer (!) schadelijker dan CO2. Ook komt er lachgas uit de mest en bodem en is het transport een grote bron van CO2-uitstoot.

Bomen planten in Uganda

Arla vermindert deze uitstoot door de koeien voornamelijk van eigen land te laten eten zodat er minder voer geïmporteerd hoeft te worden. Daarnaast is er per koe meer weiland beschikbaar en gebruiken de boeren geen kunstmest. In de fabrieken wordt groene stroom gebruikt en voor het productieproces uitsluitend biogas.

Toch blijft er één factor die lastig te vergroenen is: het methaan dat uit de koeien komt. Arla compenseert dit door bomen te planten in Uganda, ontbossing tegen te gaan in Indonesië en door te investeren in de bescherming van het Amazone regenwoud. Ook op lokaal gebied helpt Arla met het ontwikkelen van duurzame landbouwpraktijken.

Bedrock’s podcasttip: 5 x leerzame podcasts over duurzaamheid

Arla is dus goed bezig. Het bedrijf heeft de ambitie om in het jaar 2030 wel 30 procent van de totale uitstoot gereduceerd te hebben en 20 jaar later willen ze volledig klimaatneutraal zijn. Een top plan! Nu de rest van de zuivelindustrie nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️