Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Wow: zoveel bomen worden en binnenkort geplant in de Amazone

Dat het niet zo gaat met het regenwoud is een understatement, en dat weten we allemaal wel. Per jaar verdwijnt er bijna 8,8 miljoen hectare bos (een oppervlakte twee keer zo groot als Nederland), onder andere voor de productie van hout, papier, palmolie en soja. Zelfs beschermde bossen worden bedreigd door illegale houtkap. Daardoor sterven dieren uit én wordt er minder zuurstof geproduceerd. Ontzettend heftig natuurlijk – heftiger dan wij kunnen bevatten – maar het goede nieuws is dat er steeds meer initiatieven komen om (een deel van) het tropisch regenwoud te beschermen en zelfs te herstellen. Zo ook het nieuwe project van Conservation International. De non-profitorganisatie heeft het grootste herbebossingsinitiatief ooit opgestart. Doel: het planten van 73 miljoen bomen – ongeveer 28 duizend hectare – in de Braziliaanse Amazone. Voor de snelle rekenaars onder ons: jup, dat zou dus de schade van zo’n 3,5 jaar inhalen. De eerste paar duizend bomen zijn nu geplant.

Volgens de initiatiefnemers is het planten van zo’n hoeveelheid bomen onmisbaar voor het behalen van de klimaatdoelen uit het akkoord in Parijs, omdat tropisch regenwoud een grote rol kan spelen in de opname van CO2 die de mens uitstoot. Om precies te zijn: als we nu zouden stoppen met ontbossen, zou het tropisch regenwoud maar liefst 37 procent van de jaarlijkse koolstofuitstoot kunnen absorberen. Stel je eens voor wat nog meer bomen dan zouden kunnen doen!

Nieuwe technieken

Conservation International doet nog onderzoek naar hoe we ontbossing het beste tegen kunnen gaan. Alleen het planten van bomen is niet genoeg, er moet ook gebruik worden gemaakt van efficiëntere (en goedkopere) planttechnieken. Door die technieken wordt het geplante bos dichtbegroeider én diverser. Uiteindelijk wil de organisatie die nieuwe technieken ook delen met de wereld, zodat dit project naar meer plekken kan worden uitgebreid.

Een mooie bijkomstigheid is trouwens dat er per hectare zo’n tweeduizend locals aan het project zullen werken: niet alleen veel werkgelegenheid, maar ook meer gemeenschapsgevoel dus. Bij het project zijn zowel boeren als de overheid betrokken. Families kunnen zo’n 700 dollar per hectare verdienen als ze meewerken aan de herbebossing, en dat alles gebeurt onder eerlijke omstandigheden. Hadden we al gezegd hoe goed dit project is?

Meer Bedrock

Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wow: zoveel bomen worden en binnenkort geplant in de Amazone
Sluiten