Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 9 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo kunnen we altijd nieuwsgierig blijven (zoals we als kind waren)

Veel kinderen zijn enorm nieuwsgierig. Tekenen, rekenen, knikkeren: ze vinden het allemaal tegelijkertijd leuk. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je nieuwsgierigheid wordt afgeleerd. Hoe ouder, hoe saaier, lijkt het soms. Zo moet je op de middelbare school een vakkenpakket kiezen, waarmee je jouw richting bepaalt. Nieuwsgierigheid naar alles wordt simpelweg afgestraft; in plaats daarvan moet je een ‘niche’ kiezen. Ons huidige schoolsysteem dwingt ons om de regels te volgen en de gebaande paden te belopen. En dat is op latere leeftijd niet anders. We moeten onze focus behouden en ook onze carrières moeten doelgericht zijn.

Stel je open voor alles

Wanneer je je opleiding hebt gekozen en in een bepaald werkveld zit, is de kans groot dat je je vooral daarmee bezighoudt. Helemaal prima natuurlijk, maar toch kan een uitgebreidere algemene kennis je ook veel brengen. Het is dus misschien wel een idee om eens buiten de gebaande paden te treden en het onbekende te ontdekken. Waarom zou jij als arts in opleiding niet een cursus fotografie kunnen doen? Er is niemand die je tegenhoudt.

Het nadenken over verschillende perspectieven kan je bovendien helpen bij bijvoorbeeld samenwerkingen op carrièregebied, schrijft Psychology Today. Probeer je dus eens open te stellen voor nieuwe dingen, het liefst zonder verwachtingen.

Waarom we zo nieuwsgierig zijn, volgens Bertrand Russell

Obstakels overwinnen

Je kunt je het misschien niet meer herinneren, maar de kans is groot dat je als kind flink wat tijd in een zandbak hebt gespendeerd. Een in elkaar stortend kasteel maakte je daar gewoon opnieuw, maar bij de meeste volwassenen is dat wel anders. Als er nu iets instort, bijvoorbeeld een relatie, raken we vaak best wel in paniek.

Geen gekke reactie, maar het kan wel helpen om uitdagingen en obstakels te zien als een mogelijkheid om te groeien door er met een kinderlijke blik naar te kijken. Dat doe je bijvoorbeeld door minder van jezelf te verwachten en te blijven proberen. Zelfs als mensen zeggen dat je iets niet kunt – júíst dan. Zoals filmmaker Casey Neistat zegt: ‘Do what you can’t.

Dipje? Deze kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken

Zie leren als iets leuks

Naast een open houding en het aangaan van confrontaties, brengt ook een leergierige houding mogelijk meer nieuwsgierigheid. Tegenwoordig wordt leren gezien als iets saais, iets wat je vooral binnen de muren van een opleidingsinstituut doet. Maar je hebt geen school nodig om te leren, dat kan namelijk altijd. Zie leren als iets leuks!

Dat kan je doen door je zomaar te verdiepen in een onderwerp, ook al heb je die kennis in eerste instantie nergens voor nodig. Ga naar de bieb en zoek een boek over het Oude Egypte, meld je aan voor een cursus salsadansen, noem maar op.

Kortom, nieuwsgierig zijn maakt je hele wereld een stukje leuker – en misschien voel je je zelfs wel weer voor eventjes kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️