Geloof je in karma? Grote kans dat je er een verkeerde draai aangeeft
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fkarma-wetenschap-e1746761790621.jpg)
In het concept karma wordt wereldwijd geloofd en het gaat over dat goede daden beloond worden en slechte daden juist bestraft. Voor veel mensen is het dan ook een geruststellend concept, omdat alles zou moeten lopen zoals het zal lopen. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over karma?
Geloof jij ook heilig in karma? En denk je ook ‘die wordt vanzelf wel teruggepakt door karma’ als je dealt met een vervelende baas of pestende collega bijvoorbeeld? Dan ben je zeker niet de enige. Wereldwijd is het geloof in karma groot. Wie goed doet, wie goed ontmoet. En dus andersom. Het Universum zal vanzelf slechte daden straffen en goede daden juist belonen. Dat betekent dat er vanzelf weer goede dingen jouw kant opkomen als jij goede daden blijft verrichten.
Maar klopt deze interpretatie van het concept karma eigenlijk wel? Volgens een recent psychologisch onderzoek, dat werd gepubliceerd in Psychology of Religion and Spirituality, blijkt dat onze interpretatie van karma niet altijd zo rechtlijnig is als we denken. Hoe zit dat?
Klopt onze interpretatie van karma eigenlijk wel?
Uit de studie blijkt namelijk dat mensen die in karma geloven, vaak geneigd zijn om positieve gebeurtenissen in hun eigen leven toe te schrijven aan een goed karma. Tot zover logisch. Maar bij een ander linkten de deelnemers positieve gebeurtenissen niet per se aan een goed karma.
En dat terwijl zij negatieve gebeurtenissen bij anderen vaak wél zien als het gevolg van slecht karma. Met andere woorden: het positieve deel van karma zien we dus vooral bij ons zelf. Overkomt ons iets goeds, dan zien we dat als een beloning voor ons gedrag. Maar als een ander iets naars meemaakt, dan zien we we dat als een soort verdiende straf van het Universum. Hoe kan het dat we bij een ander de positieve beloning van karma niet inzien?
Het onderzoek over karma onder de loep
Om daar een antwoord op te kunnen geven, duiken we in het onderzoek. Voor de studie werden namelijk bijna vijfhonderd deelnemers gevraagd om een voorbeeld van karma te beschrijven. Dat kon een voorbeeld zijn uit hun eigen leven of uit dat van iemand anders. Uit de resultaten van deze opdracht was het opvallend dat 86 procent koos voor een persoonlijk voorbeeld, waarvan 59 procent een positieve ervaring beschreef, met dank aan goede karmapunten.
Gaven de deelnemers een voorbeeld uit het leven van een ander gaven, dan ging het in 92 (!) procent van de gevallen om een negatieve gebeurtenis, gezien als een straf voor slecht gedrag dus.
De behoefte aan rechtvaardigheid
Deze resultaten suggereren dus dat ons geloof in karma waarschijnlijk deels voortkomt uit een soort diepgewortelde behoefte aan een rechtvaardigheid in de wereld. Blijkbaar willen we graag geloven dat goed gedrag beloond wordt en slecht gedrag gestraft.
Door positieve gebeurtenissen in ons eigen leven te zien als beloningen, versterken we dus eigenlijk ons zelfbeeld als goede mensen. Tegelijkertijd rationaliseren we het lijden van anderen door het toe te schrijven aan hun eigen slechte daden, wat ons misschien helpt om de wereld als eerlijk te blijven zien.
Culturele verschillen rondom karma
Interessant genoeg kwam dit patroon een stuk sterker naar voren bij deelnemers uit westerse landen, zoals de Verenigde Staten, dan bij deelnemers uit Aziatische landen, zoals India en Singapore. Dat verschil kan worden verklaard door culturele verschillen in zelfbeeld: westerlingen hebben de neiging om positiever over zichzelf te denken, terwijl mensen uit sommige Aziatische culturen vaak kritischer naar zichzelf kijken, schrijft Scientias.
Karmapunten scoren?
Hoewel in karma geloven je dus kan helpen om zin te geven aan bepaalde gebeurtenissen en je gedrag (positief) te beïnvloeden, is het óók goed om je bewust te zijn van hoe we dit geloof onbewust toepassen. Hoog tijd om misschien wat meer empathie voor een ander te hebben dus, en dan al helemaal als het aan komt op positieve karma.
Tijd om aan je karmapunten te werken? Op deze 7 manieren creëer je een goed karma.